Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věnec mrváň z kynutého těsta se dříve pekl ke všem svátečním příležitostem. Voní ořechy a rozinkami a vrátí nás do minulosti
Zdroj: hana Malénková, Toprecepty

Už jste někdy o mrváni slyšeli? Zřejmě ne, a to byl přitom v minulosti tento překrásně nazdobený věnec z kynutého těsta poměrně oblíbeným a běžným pečivem. Připravoval se i naslano, ale nasladko byl ještě lepší. Navíc není nijak těžké jej udělat, těsto je totiž podobné tomu na mazanec.

Mrváň neboli slavnostní pečivo

Mrváň byl typickým staročeským pečivem, na které se v průběhu staletí tak trochu pozapomnělo. Byla by ovšem škoda jeho slávu trochu neoživit. Je hodně podobný nejen mazanci, ale i dalšímu sladkému pečivu z kynutého těsta, které se v minulosti tradičně peklo při příležitosti různých svátků a oslav.

Patří mezi ně nejen koláče a mazance, ale také různé věnce. Mrváň se od nich odlišuje větší zdobností, na stole se krásně vyjímá a chutná samozřejmě také skvěle. 

Jako věnec ze snopu

Právě svou zdobností mají mrváně blízko k tzv. dožínkovým věncům. Dožínkové slavnosti se konaly většinou na konci srpna a začátku září a oslavoval se jim konec žní odvezením posledního nazdobeného snopu obilí z pole do dvora.

Právě z něj se dělal i tzv. dožínkový věnec, který měl představovat slunce, a mezi klasy se vplétaly i stuhy, květiny, jeřabiny, makovice a další plodiny.

Podobné ozdobení má i moučník mrváň, jen v jeho případě jsou všechny květiny a další ozdůbky udělané z těsta. Mrváň ostatně nemusel mít jen tvar věnce, ale i svazku obilí. Do vytvarovaného těsta se totiž udělaly zářezy, které se během pečení roztáhly, vytvořily se vroubky a věnec tak připomínal právě spletené klasy. Kromě toho se na něj z těsta tvarovaly i různé květiny nebo ptáčci

Mrváně přinášejí štěstí

Mrváně se pekly nejen na dožínky, ale i při dalších významných událostech. Připravovaly se na mnoho obřadů, při příležitosti křtů i pohřbů. Ukončovala se jimi nejen sezona na polích, ale i se jimi vítalo jaro a dokonce se jim přisuzovala magická moc. Měly zajistit zdraví, dobrou úrodu, bohatství i štěstí.

Mrváň se často pekl i pro služebnictvo, které odcházelo ze služby a dostávalo mrváň na cestu. Oblíbený byl věnec hlavně na Plzeňsku, ale zřejmě se pekl i v jiných krajích. Znám byl také na Slovensku, hlavně na jihozápadě a na středním Slovensku, kde jej hospodyňky dělaly i na Vánoce a Velikonoce. Dokonce jde o nejstarší pojmenovaný slovenský koláč. Někde se mu říká rovněž radostník

Ostatně, jako radostný koláč jej také přinesla letos paní učitelka prvňáčkům do školy v Řevnicích - na oslavu prvního školního dne.

Recept na pravý mrváň

Toto pečivo se připravuje z klasického kynutého těsta, které je jen trochu hutnější. Těsto lze vylepšit rozinkami a nasekanými vlašskými ořechy, medem a smetanou. V moderních receptech do něj někde přidávají i kakao. A jak celý mrváň uděláte? 

Budete potřebovat: 1 kg hladké pšeničné mouky, 200 g cukru, 60 g droždí, 500 ml teplého mléka, 2 špetky soli, 4 žloutky, 180 g tuku (nejlépe másla či sádla), z 1/2 citronu citronovou kůru, 100 g rozinek a hrst vlašských ořechů nasekaných nahrubo a 1 bílek na potření. Na ornamenty: 100 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 celé vajíčko a vejce na potření těsta. 

  1. Nejprve si připravte kvásek smícháním 100 ml teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí a nechtevzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku, přidejte cukr, sůl, žloutky a citronovou kůru. Pak přilijte zbylé mléko, přidejte kvásek a nakonec rozehřáté máslo a vypracujte těsto. Nakonec do těsta zapracujte rozinky a ořechy

  2. Z těsta na pomoučeném vále vyválejte z těsta šišku a stočte ji do kruhu o průměru cca 35 cm. Věnec přeneste do dortové formy vyložené pečicím papírem a vymazané máslem. Do ní doprostřed dejte sklenici s vodou, abyste udrželi tvar věnce. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca hodinu.

  3. Mezitím si připravte těsto na ozdoby tak, že smícháte všechny ingredience a vypracujete z nich hladké a pružné těsto. To pak nechte asi půl hodiny ve fólii odpočinout. Lépe se vám s ním bude pracovat. Z těsta vytvarujte libovolné ozdoby. Po vykynutí přilepte ozdoby na vrch věnce. Pokud je to nutné, můžete je přilepit pomocí trochy vody. 

  4. Nakonec mrváň potřete rozšlehaným vajíčkem. Hotové pečivo pečte ve středně vyhřáté troubě při 160 °C asi hodinu či hodinu a půl dozlatova. 

Náš tip: Vynikající univerzální kynuté těsto si můžete připravit i podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Turisturaj.cz: Barokní mrváně
Rodneduchovno.cz: Mrváň: Obřadní pečivo našich předků
Ludovakultura.sk: Mrváň
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku