Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nafoukané trubičky: Nadýchané kremrole jsou luxusním zákuskem, který si můžete připravit i doma
Zdroj: Toprecepty, akjam

Chtěli byste si upéct kremrole jako z cukrárny? S námi je budete mít ještě lepší. Základem je listové těsto, se kterým je sice více práce, ale bohatě se odmění nadýchaností. Trubičky po upečení stačí naplnit bílkovým sněhem a pocukrovat.

Jaké těsto na kremrole

Kremrole, které si dáváme v cukrárně, to je vlastně nadýchaný váleček z křehkého nebo listového těstanaplněný sněhem nebo šlehačkou. Tento zákusek si ale můžete připravit i doma. Příprava může být poměrně rychlá, ale také trvat trochu déle, zase si ale více pochutnáme.  

Co se vyplatí vědět při přípravě kremrolí

Základem je výběr vhodného těsta. Když si vybereme listové, máme několik možností. Koupit hotové, připravit si vlastní falešné listové nebo trochu pracnější listové s máslem. V našem níže uvedeném receptu máme tu nejchutnější variantu, tedy listové s máslem. Co dalšího potřebujete vědět?

  • Trubičky potřeme tukem.
  • Těsto na trubičkách nevytahujeme, ale připravíme si dostatečně dlouhé a široké pásky. Můžete se inspirovat videem.
  • Kremrole je třeba namotat tak, aby nezakrývaly konce trubiček. Pak se dají snadněji uchopit.
  • Péct kremrole je třeba při vysoké teplotě. Pokud by byla nízká, mohl by tuk dělat problémy a z těsta "prskat". 
  • Kremrole sundáváme ještě teplé, díky tuku je to jednodušší.

Jak připravit nafoukané trubičky (kremrole)

Na 30 kusů budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 250 g másla, 1 lžíci octu, trochu vody a 2 žloutky. Na sníh: 6 bílků a 350 g cukru krupice. Na posypání: moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem.

Jak na to? Tukové těsto: Do másla v míse zapracujte 100 g mouky, utvořte čtverec a dejte vychladit. Zbylou mouku, žloutky, vodu a ocet zpracujte v nelepivé těsto, které nechte pod nahřátou miskou odpočinout. Pak z něho vyválejte plát, do kterého vložte tukové těsto a 3x přeložte, rozválejte, dejte vychladit a ještě 2x zopakujte.

Troubu předehřejte na 250 °C. Těsto nechte vychladit, pak z něj nakrájejte proužky, které namotejte na pomaštěné trubičky. Plech vyložte pečicím papírem. Trubičky vložte na plech, dejte do trouby a pečte dozlatova.

Sníh vyšlehejte nad párou. Jakmile sníh začne houstnout, přimíchávejte postupně cukr. Upečené trubičky naplňte sněhem. Hotové, vychladlé trubičky pocukrujte. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak sundat kremroli z trubičky

Sundat kremrole z trubiček není tak těžké, když víme, jak na to. Vyberte si jednu z možností. 

  1. Vezměte kremroli do dlaně, do dvou prstů vezměte širší konec trubičky a jemným pootáčením ji uvolněte.
  2. Vezměte do ruky širší konec trubičky a druhou rukou opatrně kruťte kremrolí. Uvolní se a sjede.
  3. Uchopte trubičku za širší konec, nesahejte přitom na kremroli a užším koncem klepněte o stůl. I tentokrát kremrole z trubičky sjede sama.

Náš tip: Připravit si můžete také kremrole s malinovým sněhem podle Josefa Maršálka jako v následující video receptu:

Recepty k tomuto článku