Praotec Čech si pochutnával na pečené zvěřině a říčních rybách, k tomu popíjel medovinu
7. 9. 2024 Historie a zajímavosti
Podle pověsti, kterou známe z Jiráskových Starých pověstí českých, dovedl praotec Čech coby stařešina rodu svůj lid do míst mezi Ohří a Vltavou. Stačil mu pak pohled z hory Říp, aby usoudil, že okolní krajina je štědrá na zvěř i ptactvo a že půda čeká, až ji obdělají noví hospodáři.
Praotec Čech přišel zřejmě v 7. století
„Druhové, kteří jste nejednou snášeli se mnou těžké trudy cesty po neschůdných lesích, zastavte se a obětujte svým bůžkům, jejichž zázračnou pomocí jste konečně přišli do této vlasti, kdysi osudem vám předurčené,“ píše se v Kosmově kronice o příchodu lidí vedených praotcem Čechem z tzv. Charvát na území dnešních středních a severních Čech, do okolí Českého středohoří.
Legendy o usazení nových obyvatel v okolí hory Říp se kryjí s doloženými fakty o příchodu Slovanů na naše území. Šlo o raný středověk 6. až 7. století. Kronikář Václav Hájek z Libočan dokonce příchod družiny praotce Čecha umístil do roku 644 a podle něj zemřel v roce 661. Hájek z Libočan si ovšem s informacemi a fakty nakládal podle vlastního uvážení, tak to zase nesmíme brát tak vážně.
Aby nedošlo k omylu. Nabízí se, že první Slované k nám přišli z Charvátska či Chorvatska, tedy z Balkánu. Pravda je, že šlo o tzv. Velké či Bílé Charvátsko, které se rozkládalo severně od Karpat v dnešním jižním Polsku a na západní Ukrajině.
Mohlo by vás zajímat
Nejdřív maso, pak se zasadilo obilí
Jak poeticky popisuje další z kronikářů, Dalimil, první Čech se rozplýval nad štědrostí země, kam dorazil. Především ho zaujaly lesy plné zvěře. Praotec Čech tedy měl na talíři především zvěřinu, různé ptáky a ryby. Postupně se také začínalo s chovem domácích hospodářských zvířat, hlavně prasat, ovcí a skotu. Veškeré maso se tehdy připravovalo na rožni.
Lidé, kteří přišli s praotcem Čechem do oblasti Českého středohoří museli nejprve zorat půdu a zasadit obilí. A jak píše Dalimil, teprve druhý rok pobytu měli úrodu a mohli péct placky a pořídit pece na chleba.
Mohlo by vás zajímat
Kaše a zase kaše...
Staří Slované žili v menších osadách o pěti až deseti dřevěných chýších pokrytých doškami. Uvnitř byla podlaha z udusané hlíny. Tam se nacházelo také otevřené ohniště, kde se rožnilo maso, pekly placky a vařily v nádobách nad ohništěm kaše z drcených zrn obilí.
Ty slané kaše byly kromě obilí také z hrachu, čočky a dalších luštěnin. Sladké se sladily medem. A když jsme u medu, praotce Čecha údajně zaujalo množství včel pod horou Říp. Stáčení medu bylo důležité, protože byl jediným sladidlem.
Mohlo by vás zajímat
Co se pilo v dobách praotce Čecha?
Kromě toho se z medu také vyráběla medovina, kvašený alkoholický nápoj z medu a vody. Víno tehdy v našich končinách nebylo známé, jak píše Kosmas, „darů Bakchových lidé neznali“. Pila se hlavně voda, protože podle kronikáře Kosmy „nezkalené prameny poskytovaly zdravého nápoje“.
Praotec Čech je zřejmě pouze bájnou postavou, ale v 6. a 7. století na naše území přišly první skupiny Slovanů, našich prapradědů.
Náš tip: Pokud se chcete stravovat podobně jako lidé v době příchodu praotce Čecha, připravte si hrachovou kaši podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
magazinuni.cz: Magdalena Beranová – naši Slované byli jedlíci kaší
Kronika tak řečeného Dalimila, Nakladatelství Svoboda 1973
Kosmova kronika česká, Nakladatelství Svoboda, 1972
Zdeněk Váňa: Svět dávných Slovanů, Artia, 1983
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kníže Oldřich měl mlsný jazýček. Na stole muselo být hodně masa, delikatesou byl pečený kančí ocásek
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
První český král Vratislav I. si pochutnával na sekaném telecím mase zabaleném do bránice i na plněném labutím krku
Přečtěte si Zobrazit více
Co se jedlo na Moravě v době příchodu Cyrila a Metoděje? Hospodyňky připravovaly kaše z luštěnin a chleba „solily“ popelem
Jak postupovat proti praskání těsta. Poradíme, jak mu předejít a jak ho napravit
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny