Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché punčové řezy jako z cukrárny: Jsou krásně šťavnaté, vláčné i voňavé a díky tomuto receptu je zvládne každý
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Dostali jste chuť na voňavé punčové řezy jako z cukrárny? Vizuálně lákavý dezert s typickou chutí už desetiletí láká mlsaly. Nejjednodušší je připravit si ho doma a pohrát si jeho barvami.

Punčové řezy jako z cukrárny

Máte rádi zákusky? A co takové punčové řezy? Punčové řezy bývaly v každé cukrárně, v dnešní době je najdeme v těch klasických českých cukrárnách.

Punčové řezy jsou velmi efektní a provází je typická chuť. Řezy mají několik vrstev propojených marmeládou, díky které jsou příjemně pikantní. Vše na první pohled vypadá složitě, ale se správným postupem a organizací to lehce zvládneme i doma.

Jak připravit rozvar na punčové řezy?

Součástí vynikajících punčových řezů je i rozvar. Na jeho přípravu jsou tři postupy, ve kterých hraje roli přítomnost či absence alkoholu: 

1. Pro muže je tu rozvar s rumem. Alkoholová varianta není vhodná pro děti a skládá se z: 500 ml vody, 500 g krupicového cukru a 150 ml rumu.

2. Varianta, která zaujme více mlsalů, ale i ta je nevhodná pro děti. Rozvar s punčem. Potřebujete na ni: 1 pomeranč, 300 ml malinového sirupu, 300 ml vody a 100 ml rumu

3. Varianta pro děti: rozvar bez alkoholu. Stačí jen: 

Jak na to? Suroviny na rozvar svařte a nechte vychladnout. 

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jednoduché punčové řezy jako z cukrárny

Na punčové řezy budete potřebovat: na první těsto: 5 vajec, 5 lžic cukru krystal a 5 lžic polohrubé mouky. Na druhé těsto: 5 vajec, 5 lžic cukru krystal, 5 lžic polohrubé mouky, červené či růžové gelové potravinářské barvivo (nebo 4 lžíce polohrubé mouky a 1 lžíce kakaa). Na potření: 1 skleničku rybízové marmelády. Na rozvar: 300 g moučkového cukru, 200 ml vody, 100 ml rumu (nebo rumové aroma s vodou) a 1/2 lžičky kyseliny citronové. Na polevu: 250 g moučkového cukru, 5 lžic mléka, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku Solamylu  a čokoládovou polevu (není nutná)

Jak na to? Dva stejně velké plechy vyložte pečicím papírem a ten lehce pomažte studeným máslem (není to nutné, ale lépe se stáhne). Troubu včas předehřejte na 170-180 °C.

Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte je do husté bílé hmoty, trvá to asi 15 minut, ideálně ručním šlehačem, a pak přidejte mouku. Promíchejte pomocí metličky a těsto vlijte na jeden připravený plech.

Dejte do trouby a pečte cca 5-7 minut podle toho, jak vám peče trouba. Upečený plát nechte vychladnout.

Stejným způsobem připravte i druhé těsto, obarvěte ho potravinářskou barvou a upečte. 

Oba vychladlé pláty pak rozkrojte na poloviny.

Z vody, cukru a kyseliny citronové v hrnku svařte krátce rozvar. Nechte ho vychladnout. Pak přilijte rum. Kdo nechce, dá jen rumovou příchuť a přidá vodu.

Zákusek poskládejte následovně: světlý plát, marmeláda, barevný plát, polovina rozvaru, marmeláda, světlý plát, rozvar, marmeláda, barevný plát. Přikryjte papírem, na kterém se peklo, a zatížte volným plechem, do kterého můžete vlít trochu vody. Nechte stát nejméně 3 hodiny (nejlépe přes noc, pečete-li večer).

Z cukru, horkého mléka, citronové šťávy a Solamylu si v misce připravte polevu třením do hladka. Odležené složené pláty rozkrojte podélně na polovinu a polijte je polevou. Nechte ztuhnout. Můžete, ale nemusíte, ještě dokončit čokoládovou polevou. Než poleva úplně zaschne, nakrájejte řezy.

Pokud byste chtěli tříbarevné řezy, na polovinu plechu udělejte růžový a na druhou kakaový.

Náš tip: Připravte si punčové řezy podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku