Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud si rádi pochutnáváte na křupavém kváskovém chlebu a potrpíte si na kvalitní sladké pečivo, určitě jste podlehli kouzlu řemeslných pekáren. V posledních pár letech se jich objevila celá řada. Naše spolupracovnice zmapovala ty pražské a porovnala pro vás místní nabídku. Kam se tedy vyplatí zajít?

Zaměřeno na kvalitní pečivo

Řemeslné pekárny jsou v současnosti na vzestupu a objevuje se jich čím dál tím víc, a to nejen v Praze a v dalších větších městech, ale často i na vesnicích. Jejich filozofie spočívá v přípravě pečiva z kvalitních surovin, chleby mají obvykle z kvásku a vůbec se snaží vše péct tak, jak se peklo za starých časů bez použití různých směsí a aditiv.

Tři z těchto pražských pekáren naše spolupracovnice Nikola navštívila, aby otestovala jejich nabídku a zmapovala i ceny. 

Artic bakehouse

První pekárnou, do níž Nikola vyrazila, byl Artic bakehouse. Jedna z nejoblíbenějších pekáren v Praze má hned několik poboček – na Újezdě, v Myslíkově a Štefánikově ulici a Na Poříčí. Nabídka je ale všude vesměs stejná, nikde nechybí jejich kvalitní chleby a široký výběr sladkého pečiva.

Nikola ochutnala místní nejoblíbenější chléb Old Charles (polovina stojí 70 Kč) – klasický kváskový chléb z žitné mouky, jenž prochází dlouhým procesem kvašení a je v něm příjemně cítit kmín a anýz.

V nabídce jsou zde i další chleby a také tradiční severské pečivo – ostatně pekárnu vlastní dva Islanďané. Milovníkům netradičních chutí určitě doporučujeme chléb Blue and White, dochucený bílou čokoládou a nivou.

Ze sladkého vybrala Nikola skořicového šneka s karamelovou polevou za 70 Kč a podle svých slov „lepší sladkost už dlouho neochutnala“. Pekárna sice nenabízí žádné posezení, ale rozhodně stojí za návštěvu, hlavně pro největší výběr slaného i sladkého pečiva. Ocenit musíme i milou a ochotnou obsluhu. 

Zrno zrnko

Z Artic bakehouse na Poříčí zamířila naše reportérka Nikola do pobočky pekárny Zrno zrnko, tentokrát do ulice Bubenská na Praze 7. Tuto pekárnu najdete v Praze dokonce nyní už na sedmi místech (nedávno se 7. pobočka otevřela na Smíchově) a kromě pečiva vám tu připraví i kávu.

Na doporučení velmi milé místní prodavačky si Nikola koupila chléb Ořech s praženými vlašskými ořechy (půlka za 79 Kč), který ji opravdu uchvátil. Kromě toho ochutnala i moravský borůvkový koláč (75 Kč). „Byl vláčný, s krásně křupavou drobenkou,“ vyzdvihla Nikola, navíc ocenila i možnost venkovního posezení před pekárnou

Pekárna Praktika

Poslední zastávkou našeho testování byla rovněž vyhlášená Praktika, kterou najdete v Karlíně. Pekárna je výjimečná tím, že si melou vlastní mouku, pečou několik druhů chlebů a k tomu luxusní skořicové šneky. Naší reportérce Nikole se líbilo místní útulné posezení a nabídka zahraničních moučníků.

Zklamala ji nepříliš nadšená obsluha, což však přisoudila většímu vytížení pekárny v ranních hodinách. Z chlebů vybrala Nikola klasický žitný (půlka za 60 Kč), ten ji ale bohužel příliš chuťově nezaujal. Chuť jí ovšem spravil francouzský zákusek canelé za 55 Kč. „Chuťově byl to přirovnala k velmi vláčné a lehce vanilkové bábovce,“ zhodnotila jej naše redaktorka. 

Náš tip: V některých pekárnách nabízejí i kvalitní toastové chleby. Ten si můžete upéct i doma podle našeho receptu

Recepty k tomuto článku