Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny vaří: Jak na šťavnaté řízky z kuřecích prsou? Plněné bylinkovým máslem chutnají božsky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Jestli taky milujete řízky, ale u těch kuřecích vám někdy vadí, že jsou sušší, zkuste tuhle verzi. Vyžaduje jen jeden krok navíc, ale odměnou vám bude neskutečně šťavnaté a voňavé maso.

Původ receptu? Neznámý... 

Představte si, že rozkrojíte právě usmažený řízek a z něj vyteče „láva“ ochuceného másla. Tak šťavnaté a zároveň chutné maso kuřecí řízek sám o sobě nemá. Ale když se právě před smažením naplní studeným máslem, dosáhne se tím jednak zjemnění masa, jednak i jeho ochucení zevnitř. 

Úprava s máslem ochuceným solí a nasekaným čerstvým koprem je známá jako „Kyjevský kotlet“, ale ve skutečnosti se o původ receptu pře několik zemí. Mnozí se domnívají, že máslem plněná kuřecí prsa jsou nejspíš variací na francouzský pokrm Côtelettes de volaille neboli „Kotlety de volaille“.

Ty se v 18. století připravovaly ve Francii z kuřecích prsou s kostí a plnily se mletým masem a máslem. Pozdější recept v klasické ruské kuchařce obsahoval nádivku z mletého masa, smetany a másla. Ústní tradice připisuje pro změnu vynález jídla restauraci hotelu Continental v ukrajinském Kyjevě a datuje jej do roku 1918.

Každopádně, ať je původ jakýkoliv, je to delikatesa, kterou se můžete nechat jen volně inspirovat, a pokud vám třeba nechutná kopr, můžete máslo ochutit jinými bylinkami, česnekem nebo jen solí. 

Šťavnatý řízek a jak na něj

Na máslem plněné řízky budete potřebovat: 2 kuřecí prsa, asi 40 g změklého másla, sůl, kopr nebo jiné bylinky, dále mouku, vejce a strouhanku na obalení a olej na smažení. 

Jak na to? Změklé máslo smíchejte se solí a nasekanými čerstvými bylinkami. Zabalte do pečicího papíru jako váleček a dejte ztuhnout do lednice nebo do mrazáku. 

V kuřecích prsou vyřízněte ostrým nožem kapsu a dejte do každého kusu masa půl válečku (podélně rozkrojeného) studeného másla. Okraje masa přitiskněte a celá prsa obalte klasicky v trojobalu - tedy nejdříve v mouce, poté v rozšlehaných osolených vejcích a nakonec ve strouhance. 

Řízky osmažte v hlubší pánvi na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova a pak je ještě dejte na 10 minut do trouby vyhřáté na 180-190 stupňů. 

Podávejte s bramborovou kaší. 

Moje tipy:

  • Máte-li více strávníků, můžete kuřecí prsa taky překrojit a pak je naplnit. Ze dvou prsou tak vzniknou 4 řízky, které bude možné jen osmažit v pánvi, obejdete se bez dopékání v troubě (vyzkoušeno!).
  • My máme rádi kombinaci másla, čerstvého kopru a soli, ale klidně zkuste jen máslo, sůl a utřený česnek, nebo máslo, sůl a petrželku. 
  • Když kuřecí řízky prokrojíte a lehce naklepete, vznikne plát. Můžete do něj zabalit část ukrojeného tuhého másla a vytvarovat tak kouli, kterou teprve obalíte v trojobalu a usmažíte. Na talíři vypadá smažená koule velice efektně. 
  • K těmto řízkům se ze všeho nejvíc hodí jako příloha bramborová kaše. Nešetřete na ní máslem a místo mléka použijte klidně smetanu, kaše bude hedvábná! 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku