Retro okénko: Domácí tatranky jen ze tří ingrediencí chutnají lépe než ty kupované a příprava je snadná
11. 9. 2024 Vaření
Tatranky jsou oblíbenou sladkostí nejen dětí, ale i dospělých. Již léta nás doprovázejí na výletech, jsou nejen vítanou dětskou svačinkou, ale i nostalgickou vzpomínkou na minulost. Pojďte si je udělat podle našeho receptu doma! Uvidíte, že jiné už chtít nebudete!
Oplatky, které připomínaly Tatry
Patříte k milovníkům různých oplatek s náplní a oplatkových řezů, zkrátka pišingrů, jak jim říkaly starší generace? Právě Tatranky jsou jedny z nejoblíbenějších a pro spoustu dnešních dospělých bývají synonymem dětství.
Tatranky se začaly vyrábět v roce 1945, a to v tehdejším potravinářském závodě v Opavě. Původně měly tvaru trojúhelníku, který připomínal štíty slovenských velehor, odtud také mají svůj název. Až později se přešlo na praktičtější tvar obdélníku, který byl snadnější na výrobu a na balení, když se oplatky začaly vyrábět ve velkém množství.
Cukrovinka se rovněž dříve skládala z šesti oplatek s lískooříškovou náplní, postupně se ale při výrobě jedna oplatka ubrala (dnes je jich pět) a přidaly se variace náplní. Tatranky tak dnes koupíte i s náplní arašídovou, čokoládovou a mléčnou. Tradiční verze je po obvodu máčená v čokoládě, Tatranky však dnes koupíte už i celomáčené.
Anebo je nemusíte kupovat vůbec a můžete si připravit si tuhle retro cukrovinku docela snadno i doma. Výhodou je, že do ní dáte přesně to, co máte rádi, a bez zbytečných přísad. Provedeme vás postupem krok za krokem!
Mohlo by vás zajímat
Jak na domácí tatranky
Příprava domácích tatranek je poměrně snadná, neobejdete se však bez jedné ingredience - dortových oplatek (bývají i bezlepkové), které ovšem poměrně běžně seženete ve vybraných supermarketech (Kaufland, Coop).
Náplň si můžete připravit klasickou: tedy smíchat mleté lískové oříšky, cukr, kakao a máslo, anebo zvolit jednodušší verzi a oplatky potřít třeba nutellou či jiným hotovým krémem. Místo klasické nutelly lze využít i domácí lískooříškovou pomazánku, která vám ušetří peníze (máte-li třeba letos na zahradě dost oříšků). Máte-li raději arašídovou verzi, můžete nahradit nutellu arašídovým máslem.
A na závěr stačí slepené oplatky jen namáčet do čokolády. Zaručujeme vám, že to zvládne každý a zapojit můžete i děti.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí tatranky
A jak takové domácí tatranky uděláte? Podle našeho receptu je můžete zkusit právě s lískooříškovou, anebo s arašídovou náplní. Vzniknou tak dvoje různé příchutě. Samozřejmě můžete zvolit i jen jednu, třeba tu snazší s nutellou.
Na nutellové tatranky budete potřebovat: 2 dortové oplatky obdélníkové, cca 150 g nutelly a 100 g kvalitní hořké čokolády.
- Oplatky opatrně ostrým nožem rozřízněte na dvě poloviny, aby se nepolámaly (vzniknou tak 4 díly). Naspod dejte jednu oplatku, tu potřete nutellou, přiklopte suchou oplatkou, opět potřete a zase přiklopte. Postup opakujte tak, aby vznikly čtyři vrstvy oplatek spojené třemi vrstvami krému.
- Vše lehce přitiskněte, aby oplatky držely pohromadě, ale zároveň, aby náplň nevytékala. Pak naplněné oplatky zabalte do alobalu, zatižte obdélníkovou formou nebo talířkem a dejte do lednice na několik hodin ztuhnout (ideálně přes noc).
- Slepené vychlazené a ztuhlé oplatky pak nakrájejte na stejně velké řezy podobně jako tatranky (můžete samozřejmě zvolit i menší či větší). V misce ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a oplatky do ní opatrně po stranách namočte. Čokoládu nechte okapat okapat a pak ještě dejte oplatky ztuhnout do lednice asi na 30 minut.
Na arašídové tatranky budete potřebovat: asi 150 g arašídového másla, 2 lžičky kakaa a 2 lžičky cukru. Na namáčení pak kvalitní mléčnou čokoládu.
- Arašídové máslo smíchejte s cukrem a kakaem dohladka. Oplatky naplňte stejným způsobem jako je popsáno výše a opět zabalte a nechte ztuhnout.
- Druhý den oplatky namáčejte po okrajích v rozpuštěné kvalitní mléčné čokoládě a zase nechte na pečicím papíru ještě ztuhnout.
Naše zkušenosti z přípravy tatranek redaktorkou Hankou:
- Příprava domácích tatranek je velmi snadná. Pokud použijete nutellu nebo arašídové máslo, ještě si ji zjednodušíte. Určitě by stálo za to vyzkoušet i verzi s jinými ořechovými másly a pomazánkami, a to třeba i těmi ochucenými. Příště zkusíme u nás doma populární pomazánku z Lotus sušenek.
- Oplatky jsem koupila obdélníkového tvaru (o rozměrech 30x17 cm a váze 150 g) a použila jsem z balíčku celkem čtyři oplatky, z nichž jsem vyrobila celkem šest tatranek. Balení stálo 35 Kč.
- Překvapilo mě, jak se s oplatkami dobře pracovalo a že se vůbec nelámaly. Náplň v podobě nutelly se snadno natírala, arašídové máslo bylo trochu hutnější, ale i ono šlo poměrně dobře nanést na oplatku.
- Naplněné oplatky jsem nechala v lednici přes noc, takže náplň hezky ztuhla a celý plát šel dobře nakrájet na jednotlivé řezy.
- Na namočení jsem použila kvalitní 70% čokoládu, která se krásně rozpustila ve vodní lázní a vzhledem k tomu, že byly oplatky vychlazené, rychle na nich ztuhla a nikde nestékala.
- Potěšilo mě, že oplatky chutnaly výborně a chutí se příliš nelišily od originálu. A je to cukrovinka, kterou můžete, když máte doma všechny suroviny, připravit opravdu během chvilky. Nejdelší čas trvá ztuhnutí a vychlazení, ale když to naplánujete na noc, ráno lze dětem dát na výlet poctivé domácí oplatky.
Na přípravu domácích tatranek se můžete podívat v naší fotogalerii:
Fotogalerie - HOTOVO Retro okénko: Jak na domácí tatranky krok za krokem. Chutnají jako ty z obchodu a na jejich přípravu vám stačí jen tři ingredience
Náš tip: Pokud by vám nějaké tatranky zbyly, můžete si z nich udělat tatrankové kuličky podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Horalky, Opavia, Tatranky
Opavia.info: Historie
Horalkysedita.cz: Tradiční Horalky vyráběné s láskou
Facebook.com: Retro muzeum Brno - Horalky
Abcczech: Tatranka
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat