Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatranky jsou oblíbenou sladkostí nejen dětí, ale i dospělých. Již léta nás doprovázejí na výletech, jsou nejen vítanou dětskou svačinkou, ale i nostalgickou vzpomínkou na minulost. Pojďte si je udělat podle našeho receptu doma! Uvidíte, že jiné už chtít nebudete!

Oplatky, které připomínaly Tatry

Patříte k milovníkům různých oplatek s náplní a oplatkových řezů, zkrátka pišingrů, jak jim říkaly starší generace? Právě Tatranky jsou jedny z nejoblíbenějších a pro spoustu dnešních dospělých bývají synonymem dětství. 

Tatranky se začaly vyrábět v roce 1945, a to v tehdejším potravinářském závodě v Opavě. Původně měly tvaru trojúhelníku, který připomínal štíty slovenských velehor, odtud také mají svůj název. Až později se přešlo na praktičtější tvar obdélníku, který byl snadnější na výrobu a na balení, když se oplatky začaly vyrábět ve velkém množství. 

Cukrovinka se rovněž dříve skládala z šesti oplatek s lískooříškovou náplní, postupně se ale při výrobě jedna oplatka ubrala (dnes je jich pět) a přidaly se variace náplní. Tatranky tak dnes koupíte i s náplní arašídovou, čokoládovou a mléčnou. Tradiční verze je po obvodu máčená v čokoládě, Tatranky však dnes koupíte už i celomáčené.

Anebo je nemusíte kupovat vůbec a můžete si připravit si tuhle retro cukrovinku docela snadno i doma. Výhodou je, že do ní dáte přesně to, co máte rádi, a bez zbytečných přísad. Provedeme vás postupem krok za krokem!

Jak na domácí tatranky 

Příprava domácích tatranek je poměrně snadná, neobejdete se však bez jedné ingredience - dortových oplatek (bývají i bezlepkové), které ovšem poměrně běžně seženete ve vybraných supermarketech (Kaufland, Coop). 

Náplň si můžete připravit klasickou: tedy smíchat mleté lískové oříšky, cukr, kakao a máslo, anebo zvolit jednodušší verzi a oplatky potřít třeba nutellou či jiným hotovým krémem. Místo klasické nutelly lze využít i domácí lískooříškovou pomazánku, která vám ušetří peníze (máte-li třeba letos na zahradě dost oříšků). Máte-li raději arašídovou verzi, můžete nahradit nutellu arašídovým máslem

A na závěr stačí slepené oplatky jen namáčet do čokolády. Zaručujeme vám, že to zvládne každý a zapojit můžete i děti.

Recept na domácí tatranky 

A jak takové domácí tatranky uděláte? Podle našeho receptu je můžete zkusit právě s lískooříškovou, anebo s arašídovou náplní. Vzniknou tak dvoje různé příchutě. Samozřejmě můžete zvolit i jen jednu, třeba tu snazší s nutellou.

Na nutellové tatranky budete potřebovat: 2 dortové oplatky obdélníkové, cca 150 g nutelly a 100 g kvalitní hořké čokolády. 

  1. Oplatky opatrně ostrým nožem rozřízněte na dvě poloviny, aby se nepolámaly (vzniknou tak 4 díly). Naspod dejte jednu oplatku, tu potřete nutellou, přiklopte suchou oplatkou, opět potřete a zase přiklopte. Postup opakujte tak, aby vznikly čtyři vrstvy oplatek spojené třemi vrstvami krému.
  2. Vše lehce přitiskněte, aby oplatky držely pohromadě, ale zároveň, aby náplň nevytékala. Pak naplněné oplatky zabalte do alobalu, zatižte obdélníkovou formou nebo talířkem a dejte do lednice na několik hodin ztuhnout (ideálně přes noc).
  3. Slepené vychlazené a ztuhlé oplatky pak nakrájejte na stejně velké řezy podobně jako tatranky (můžete samozřejmě zvolit i menší či větší). V misce ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a oplatky do ní opatrně po stranách namočte. Čokoládu nechte okapat okapat a pak ještě dejte oplatky ztuhnout do lednice asi na 30 minut. 

Na arašídové tatranky budete potřebovat: asi 150 g arašídového másla, 2 lžičky kakaa a 2 lžičky cukru. Na namáčení pak kvalitní mléčnou čokoládu.

  1. Arašídové máslo smíchejte s cukrem a kakaem dohladka. Oplatky naplňte stejným způsobem jako je popsáno výše a opět zabalte a nechte ztuhnout.
  2. Druhý den oplatky namáčejte po okrajích v rozpuštěné kvalitní mléčné čokoládě a zase nechte na pečicím papíru ještě ztuhnout. 

Naše zkušenosti z přípravy tatranek redaktorkou Hankou:  

  • Příprava domácích tatranek je velmi snadná. Pokud použijete nutellu nebo arašídové máslo, ještě si ji zjednodušíte. Určitě by stálo za to vyzkoušet i verzi s jinými ořechovými másly a pomazánkami, a to třeba i těmi ochucenými. Příště zkusíme u nás doma populární pomazánku z Lotus sušenek
  • Oplatky jsem koupila obdélníkového tvaru (o rozměrech 30x17 cm a váze 150 g) a použila jsem z balíčku celkem čtyři oplatky, z nichž jsem vyrobila celkem šest tatranek. Balení stálo 35 Kč. 
  • Překvapilo mě, jak se s oplatkami dobře pracovalo a že se vůbec nelámaly. Náplň v podobě nutelly se snadno natírala, arašídové máslo bylo trochu hutnější, ale i ono šlo poměrně dobře nanést na oplatku. 
  • Naplněné oplatky jsem nechala v lednici přes noc, takže náplň hezky ztuhla a celý plát šel dobře nakrájet na jednotlivé řezy
  • Na namočení jsem použila kvalitní 70% čokoládu, která se krásně rozpustila ve vodní lázní a vzhledem k tomu, že byly oplatky vychlazené, rychle na nich ztuhla a nikde nestékala. 
  • Potěšilo mě, že oplatky chutnaly výborně a chutí se příliš nelišily od originálu. A je to cukrovinka, kterou můžete, když máte doma všechny suroviny, připravit opravdu během chvilky. Nejdelší čas trvá ztuhnutí a vychlazení, ale když to naplánujete na noc, ráno lze dětem dát na výlet poctivé domácí oplatky.

Na přípravu domácích tatranek se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - HOTOVO Retro okénko: Jak na domácí tatranky krok za krokem. Chutnají jako ty z obchodu a na jejich přípravu vám stačí jen tři ingredience

Ukázat 10 fotografií

Náš tip: Pokud by vám nějaké tatranky zbyly, můžete si z nich udělat tatrankové kuličky podle našeho video receptu

Zdroje informací:
Wikipedia.org: HoralkyOpaviaTatranky
Opavia.info: Historie
Horalkysedita.cz: Tradiční Horalky vyráběné s láskou
Facebook.com: Retro muzeum Brno - Horalky
Abcczech: Tatranka

Recepty k tomuto článku