Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty na polévky, které vás na jaře posilní

Blíží se nádherné období roku – jaro. S ním však mnozí z nás zažívají i jarní únavu. Začleňte proto do svého jídelníčku zdravé polévky, které vašemu tělu dodají všechny živiny, které právě v tomto období nejvíce potřebujete. Výhodou polévek je i to, že jsou lehce stravitelné, a přesto výborně zasytí. Díky těmto benefitům se polévky stanou vzpruhou nejen pro vaše tělo, ale i mysl.

Zeleninová polévka s čedarem

 

 

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce nasekané cibule
  • ½ hlavy menšího květáku
  • ½ hlavy brokolice
  • 1 brambora
  • 10 baby karotek
  • 2 stroužky česneku
  • 4 šálky zeleninové vývaru
  • 1 šálek smetany
  • 1 šálek strouhaného sýru čedar
  • sůl a pepř

 

Cibuli nakrájejte nadrobno. Všechnu zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na malé kostky. V hrnci rozpalte olej s máslem, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte další zeleninu a prolisovaný česnek. Chvíli restujte. Zalijte vývarem a ochuťte solí a pepřem. Přiklopte pokličkou a při střední teplotě vařte 15 minut.

 

Poté odejměte pokličku a vařte dalších 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Ponorným mixérem polévku rozmixujte v pyré. Vraťte na plotnu, vmíchejte smetanu a čedar a vařte, dokud se sýr zcela nerozpustí.

 

Snadná chřestová polévka

 

 

  • 450 g chřestu
  • 1/3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá brambora
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce másla
  • 3 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl a pepř
  • citron
  • malý řecký jogurt nebo smetana

 

Chřest oloupejte a odstraňte dřevnatý konec. V hrnci zahřejte olej a máslo a orestujte cibuli. Přidejte prolisovaný česnek, očištěný chřest a nakrájenou bramboru. Ochuťte solí a pepřem a pár minut restujte. Zalijte vývarem a vařte 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Rozmixujte ponorným mixérem.

 

Před podáváním dochuťte trochou citronové šťávy a lžicí řeckého jogurtu nebo smetany.