Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší hrušková povidla? Cukr není nutný. Potřebujete jen velmi zralé hrušky a povidla musí pořádně zhoustnout
Zdroj: Toprecepty.cz

Nejen ze švestek můžeme přichystat povidla. I hrušková jsou skvělá. Zjistěte, jak na nejlepší hrušková povidla a připravte si je na další měsíce. Díky nim budete mít náplň na různé pečené dobroty.

Na co se hodí hrušková povidla

Povidla vůbec nemusíme chystat jen ze švestek, jablková a hrušková jsou neméně výborná. Kdo by si bez různých druhů povidel také dokázal představit koláče a koláčky! Patří totiž mezi typické staročeské dobroty. 

Povidla jsou tradičním způsobem, jak zpracovat úrodu a uchovat ji tak přes zimu. A nebýval k tomu ani potřeba cukr, který kdysi byl vzácný.

Jaké hrušky se hodí na povidla

Na hrušková povidla není potřeba velmi jakostní ovoce. Může jít i o to méně kvalitní. Důležité je, aby šlo o velmi zralé plody. Nesmí být nahnilé ani plesnivé. Hrušky máslovky jsou hodně šťavnaté, proto je nutné šťávu nechat dobře vydusit. 

S hruškami ani není příliš práce. Před tepelnou úpravou jen z celých hrušek i se slupkou vyřízneme jádřince. Ty by se nám do povidel nehodily. Tepelně upravené hrušky se často melou nebo mixují, aby směs byla hladší. Když chceme hustou směs, je třeba ji ještě povařit. Dáváme přitom pozor, protože povidla hodně prskají.

Patří cukr do hruškových povidel?

V hruškových povidlech není cukr nezbytný, pokud jsou hrušky sladké. Povidla se dlouho vaří a během toho se z ovoce odpařuje voda. Dlouhým varem nabývají povidla větší sladkosti.

Pokud už musíme přidat cukr, dáváme jen menší množství, zhruba 500 g na 5 kg ovoce. Povidla mají hustou konzistenci a obsahují cukry, a proto jsou i delší dobu trvanlivá. Ani není nutno sklenice zavařovat.

Vaří se hrušková povidla, nebo pečou

Hrušková povidla můžeme připravovat v hrnci na sporáku, což ale vyžaduje míchání a hlídání. Snazší variantou je vložit hrnec do trouby. Vždy je důležité, abychom hrušková povidla vařili pomalu a také dlouho. Pak se odpaří hodně vody a povidla budou hustá. Příliš řídká povidla můžeme doplnit o rozmělněné dětské nebo cukrářské piškoty.

Jak ochutit hrušková povidla

Stačí na povidla jen hrušky? Hrušky jsou vynikajícím ovocem a povidla jsou s nimi výborná. Můžete jim ale na chuti trochu přidat pomocí koření. A které voňavé poklady se hodí? Povidla krásně provoní skořice, ale také hřebíček, badyán, vanilka, zázvor nebo kardamom. Někdo nedá dopustit na perníkové koření.

Součástí povidel bývá i troška alkoholu, jen tak na vůni. Alkohol ale také napomůže jejich trvanlivosti. Z alkoholu se přímo nabízí hruškovice, ale třeba i rum. 

Ovoce

Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…

Jak připravit nejlepší hrušková povidla

Na nejlepší hrušková povidla stačí jen hrušky. 

Jak na to? Hrušky umyjte, rozčtvrťte, odstraňte stopku, zbytek okvětí a jádřinec. Slupku nechte. Hrušky dejte na pekáč (hrušky se vydusí na polovinu, můžete jimi naplnit celý obsah pekáče  či hrnce, který se vejde do trouby). Nádobu přikryjte a dejte ji do trouby. Duste hrušky při 180 °C zhruba 2-4 hodiny.

Dušení trvá podle množství a šťavnatosti hrušek. Během dušení hrušky několikrát promíchejte. Upečené hrušky nechte vychladnout a namelte je na masovém mlýnku, nebo je rozmačkejte mačkadlem na brambory. Když bude směs hodně řídká, ještě hrušky doduste. 

Namleté hrušky dávejte do zcela čistých sklenic, otřete jim pak hrdla a uzavřete je víčkem.

Když se rozhodnete sklenice sterilovat, vydrží až tři roky. Sterilujte 45 minut od bodu varu

Náš tip: Připravte si podle následujícího video receptu ta nejlepší hrušková povidla:

Recepty k tomuto článku