Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět znamení horoskopu, která to přehánějí s cukrem: Býkům hrozí obezita, Lvům výbuchy vzteku a Vodnářům trable s klouby
Zdroj: Freepik, freepik, a Freepik, freepik, koláž Toprecepty

Milujete nadýchané dortíky se šlehačkou, nenechají vás v klidu vláčné dezerty plné ovoce a máte rádi obyčejné kynuté buchty s povidly? Pokud k tomu ještě navíc neodoláte čokoládě, kterou tajně ujídáte, možná jste se narodili v jednom ze čtyř nejvíce „sladkých“ znamení.

Řízek, nebo palačinky?

Jsou lidé, kteří se bez sladkého v pohodě obejdou, a nejlepším moučníkem je pro ně dozlatova usmažený řízek. K snídají potřebují něco „na vidličku“ a dokonalou svačinkou pro ně je dršťková nebo gulášová polévka.

Pak je tu ovšem jejich pravý opak. Maso jim stačí jen občas, ale den začínají sladkým koláčkem nebo buchtou, přes den ukusují sušenky a čokoládové oplatky, krupicová kaše nebo palačinky s marmeládou jsou pro ně tím nejlepším obědem. A čokoládu mají pořád při ruce. Patříte mezi ně?

Býk (20. dubna – 20. května): Potřebuje poloviční porce

Poživační Býci mají rádi dobré jídlo a pití. Jejich snídaně je sladká a kalorická. K ranní kávě s mlékem vyžadují kobliky nebo donuty s čokoládovou polevou. Jeden kousek jim nikdy nestačí. A po vydatném obědě potřebují dezert, ideálně malý dortík nebo řezy s máslovými krémy. Občas dostanou chuť na sladké i po večeři.

Není divu, že Býci mají sklon k obezitě a k nemocem s nadváhou spojených (vyšší hladinu cukru, vyšší cholesterol, vysoký tlak).

Co s tím? Býka od jídla neodeženeme a dietu většinou nedokáže dodržovat. Osvědčilo se omezit přísun sladkého pečiva a dezertů na polovinu, někdy i třetinu, uždibovat miniaturní sousta a každé sousto aspoň dvacetkrát žvýkat.

Rak (21. června – 22. července): Musí se zbavit stresu

Citliví Raci si na svá bedra berou problémy široké rodiny. Rozhodí je každá maličkost a uklidňují se pak sladkým. Kolikrát na to vlastně ani nemají chuť, ale už samotný rituál posezení u kávy nebo čaje s dezertem nebo pocit pomalu se rozpouštějící čokolády v ústech je uklidní. Zbytečně konzumují velké množství cukru a noční výpravy za čokoládou přinášejí mj. i zubní kazy.

Nepřekvapí, že Raci často trpí žaludečními nevolnostmi a trávicími poruchami, gastrididou a žaludečními vředy.

Co s tím? Raci se musí zklidnit a zbavit stresu, pak nebudou potřebovat berličku v podobě moučníku nebo čokolády. Pomoci může jóga, dechová cvičení, meditace a uklidňující bylinkové čaje.

Lev (23. července – 22. srpna): 

Lvi musejí být za každou cenu středem pozornosti a jen tak něco je neuspokojí ani v jídle. Jejich láska ke sladkostem odpovídá jejich touze po velkoleposti a extravaganci. Proto vyhledávají ty nejlepší a nejkrásnější dezerty a vychutnávají si umělecké zpracování a prezentaci každého zákusku.

Lvi patří mezi labužníky, jsou vybíraví a jídlo si umí užít. Zároveň ale mají sklon k přejídání a závislostem (nejen na sladkém), zejména pokud jsou ve stresu. Pak jsou schopni do sebe naházet i podřadné cukrovinky, jen aby rychle ukojili chuť na sladké. To ale pomůže jen na chvíli, v delším horizontu hrozí Lvům výkyvy hladiny cukru v krvi, s tím spojená nervozita a rychlé změny nálad či výbuchy vzteku. 

Co s tím? Lvům pomůže jen důsledná disciplína a plánování jídelníčku. Chuť na sladké mohou úspěšně zahnat ovocem, které jim chutná. A platí zde i to, že hlad je převlečená žízeň. Lvi musejí dodržovat pitný režim bez ohledu na roční dobu. 

Střelec (22. listopadu – 21. prosince): Pomůže mu jen lékař

Střelec má rád život a všechny radosti s tím spojené. Nesnáší jakékoli omezování, proto ho pokaždé uvidíme s plným talířem. Jídlo nejraději zapíjí sladkými limonádami. Během dne má stále u sebe sušenky, čokoládové tyčinky nebo bonbóny. 

Mezi Střelci je dost rozšířená cukrovka II. typu, tedy ta ze špatného životního stylu, i nadváha.

Co s tím? Tady už většinou dobrá vůle nestačí. Střelci by měli navštívit výživového specialistu a dodržovat jeho doporučení.

Vodnář (20. ledna – 18. února): Umí neodolatelné dezerty

Vodnář bez sladkého nemůže existovat. Rohlík s marmeládou nebo chleba s máslem a medem, to je jeho obvyklá snídaně. Kreativně zaměření Vodnáři navíc často vytvářejí mimořádně chutné a zároveň vizuálně neuvěřitelně přitažlivé dezerty

Vodnáři mají problém s nadváhou a bolí je klouby, do kopce se zadýchávají.

Co s tím? Aby Vodnář shodil zbytečná kila a omezil sladké dobroty, musí mít nejprve jasnou motivaci, většinou tu zdravotní. V jejich případě je pak vhodné zavést pravidelný rituál – před každým sladkým jídlem vypít sklenici čisté vody nebo bylinkového čaje a do jídelníčku přidat více bílkovin. Určitě to pomůže k menší konzumaci dortíků.

A co ti ostatní?

I ti nejzarytější masožravci si někdy dají nějaký dezertík. Zatímco Berani a Blíženci volí čokoládový dort, Lvi a Panny si pochutnají na ovocných dezertech a Váhy a Ryby na typicky českých kynutých buchtách a koláčích. Kozorozi a Štíři moučníky opravdu nemusejí, kousek dobré čokolády jim čas od času stačí.

Náš tip: České buchty podle našeho video receptu chutnají všem.

Zdroje informací:

horoskopy-online.cz: Znamení zvěrokruhu

horoskopy-online.cz: Astrologie a zdraví

Recepty k tomuto článku