Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět skvělých vychytávek do kuchyně, které vám usnadní život a nestojí moc. Který šlehač se vyplatí a jak vybrat mixér?
Zdroj: Freepik, freepik

Také vás každý den po práci čeká doma v kuchyni druhá směna? Šikovné spotřebiče vám mohou vaření a pečení usnadnit a když je dobře vyberete, ani vás to nezruinuje. Máme pro vás tipy, co by v žádné kuchyni neměl chybět.

Šlehačka i krémy v cukuletu 

Jestli je nějaký malý kuchyňský spotřebič, bez kterého se opravdu neobejdete, pak je to jistě elektrický ruční šlehač. Během chvilky s ním zvládnete připravit domácí šlehačku, sníh z bílků nebo parádní dortový krém. Doporučujeme zvolit šlehač se dvěma šlehacími metlami. Ruční šlehač s jednou metlou, který bývá často součástí přídavného zařízení k ponorným mixérům, obvykle nezvládne vyšlehat tužší krémy a levnější typy se brzy rozpadnou. 

Zatímco klasický šlehač se dvěma šlehacími metlami má obvykle ve vybavení i hnětací metly, takže zvládne i kynuté těsto a pokud nemáte peníze nebo místo na kuchyňského robota, může právě šlehač tuto roli zastat. 

K čemu jej využijete: Na přípravu šlehačky, bílkového sněhu, dortových krémů, k prošlehání bramborové kaše i jiných pyré.
Kolik za něj zaplatíte: Nejlevnější přístroje stojí už kolem 400 Kč, ale nemají často moc velký výkon. Doporučujeme si spíš připlatit nebo využít slevových akcí (např. Dny Marianne, které startují už v pátek 13. září a budou probíhat až do pondělí 16. září) a pořídit si přístroj v ceně kolem 800 Kč a více. Takový vydrží mnoho let. 

V mixování nic nebrání 

Mixér je další malý spotřebič, který usnadní práci v kuchyni. Pro běžné použití a menší rodinu postačí mixér tyčový ruční, se kterým připravíte lahodně krémové omáčky či polévky. Jeho výhodou je, že v kuchyni nezabere moc a místa  brát si jej můžete i na cesty.

Pokud ale potřebujete mixovat častěji a větší množství, lepší volbou je stolní mixér, který zvládne plynulé mixování měkkých surovin i drcení ořechů, ledu či sekání bylinek. Je vhodný na výrobu krémových polévek, omáček, smoothie, pyré, ale i litého těsta. 

K čemu jej využijete: Na přípravu krémových polévek, omáček, smoothie a pyré. Využít se může i při přípravě litého těsta. 
Kolik za něj zaplatíte: Nejlevnější tyčové mixéry pořídíte již od 150 Kč, ale pokud preferujete tyčový mixér, je ke zvážení koupit rovnou sadu, kde bude v ceně i vhodná nádoba, sekáček potravin, šlehač a podobně. V takovém případě zaplatíte za set od 500 Kč výš. Nejlevnější stolní mixér vyjde zhruba na 300 Kč, ale zvládne obvykle jen měkké ovoce či zeleninu. Pořádný mixér na větší práci pořídíte od 600 Kč výš. 

Kuchyňská váha 

Zdánlivá banalita, ale při pečení se bez ní neobejdete. Jak říká i mistr cukrář Josef Maršálek, přesné vážení je v cukrařině i domácím pečení nezbytné. Ačkoliv existuje celá řada moučníků bez vážení, přesnost zkrátka k cukrařině patří a u mnoha dezertů to bez váhy zkrátka nejde. Kuchyňská váha je snad nejlevnější položkou a pokud je jen plochá, nezabere ani moc místa, tak určitě neváhejte s jejím pořízením. 

Doporučujeme vybrat váhu digitální s maximální zátěží 5 kg (u přípravy cukroví se to bude hodit) a určitě plochou bez mísy (lépe se skladuje). Vybrat si můžete z těch nejzákladnějších (pro běžné použití stačí) až po váhy složitější, které dokážou vážit potraviny a počítat kalorie. Některé váhy umí i vážit s přesností na 0,1 g, jiné mají funkci minutky a podobně.   

K čemu ji využijete: Především při pečení, ale hodí se i při hlídání jídelníčku u diabetiků nebo těch, kteří potřebují hubnout. 
Kolik za ni zaplatíte: Kuchyňské váhy pořídíte od 200 Kč, s ultra slim designem se vejdete do 500 Kč. Pro běžné potřeby si ale vystačíte i s nejlevnější váhou, záleží tak hlavně na tom, aby se vám váha líbila. Dobrou volbou je zlatá střední cesta (Eta, Sencor, Concpet, k dostání v Datartu). 

Témata

Dny Marianne 2024

Zářijové Dny Marianne 2024 začínají v pátek 13. září a budou probíhat až do pondělí 16. září. Bude možné využít slevy až 60 % ve více než 3500 obchodech i e-shopech po celé České republice.

Kupony na Dny Marianne 2024

Slevové kupóny jsou součástí zářijových vydání časopisů Marianne, Marianne Bydlení a Marianne Venkov a styl. Dále je najdete v mobilní aplikaci Dny Marianne či v internetovém prohlížeči.

Recepty k tomuto článku