Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pytlácký točenec: Šťavnatá vepřová rolka plněná lehce pikantní voňavou směsí je plná chutí
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Masové rolky nebo závitky jsou oblíbené, protože většinou uvnitř ukrývají vynikající náplň a fantazii se meze nekladou. Nemusí to vždy být jen klasický španělský ptáček. Za pytlácký točenec, který si můžete vychutnat s bramborami nebo rýží, určitě sklidíte pochvalu.

Co je pytlácký točenec

Točenec naznačuje, že půjde o zabalenou dobrotu, a ty často ukrývají výborné jídlo. Rolky obecně platí mezi oblíbená jídla, ať už v nich najdeme jakoukoli náplň. Když do nich dáme šťavnaté ingredience, určitě nás čeká dobrý oběd.

V tomto případě se uvnitř nachází směs cibule, žampionů, špeku a uzeniny, tedy dokonalá kombinace chutí. Vše je zabaleno do plátku z vepřového masa, ideálně vepřové kýty. Aby šťavnatosti bylo skutečně dostatek, závitek se přelévá vypečenou šťávou.

Co dát do vepřové rolky

Vepřovou rolku nejlépe připravíme z již zmíněné kýty, můžeme ale použít i libovější krkovici, případně pečeni

Dovnitř se vyplatí zabalit šťavnaté ingredience a také takové, které dobře doplní chuť masa. Kromě cibule to bývá i plátek špeku. Ten navíc maso i příjemně provoní. V některých rolkách bývá vařené vajíčko, často další uzenina. Pak už záleží na tom, jestli chceme pikantnější charakter jídla, případně jestli se budeme držet spíše v decentnější rovině. Někdy bývá uvnitř sýr, a i tady záleží, jestli chceme spíše eidam, nebo výraznější parmazán, čedar, případně nivu. Nápadů na chutné ingredience není nikdy dost.

Mezi nejznámější rolky patří nejspíš španělské ptáčky se svou mírně pikantní chutí. Zajímavou variantou je i štěpánská vepřová rolka

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak se dělá pytlácký točenec

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky vepřové kýty, mletou papriku, 2 velké žampiony, 100 g uzeného špeku, 2 cibule, uzeninu (klobásu nebo salám Vysočinu), 50 g másla, 400 ml vývaru a 2 lžíce hladké mouky na zahuštění.

Jak na to? Plátky masa naklepejte, osolte a posypte paprikou. Pak na ně položte očištěné a nakrájené žampiony. Oloupejte obě cibule a jednu nakrájejte na půlměsíčky a posypejte s ní žampiony. Špek nakrájejte na nudličky a uzeninu na hranolky. Obojí nandejte na plátky masa. Maso pak stočte a upevněte buď párátkem nebo omotejte provázkem.

Druhou cibuli nakrájejte najemno. V pekáčku rozpusťte máslo, orestujte špek a cibuli, pak do něj vložte masové rolky a nechte je na tuku zatáhnout. Maso v pekáčku podlijte vývarem a dejte péct do trouby. Pečte při 200 °C doměkka.

Po upečení měkké točence vyndejte, pekáček položte na sporák a vařením zredukujte výpek. Zbylý tuk zaprašte moukou, orestujte, podlijte vývarem, rozmíchejte dohladka a provařte, podle chuti dosolte. Podávejte podlité šťávou, jako příloha s hodí brambory nebo rýže.

Náš tip: Podle následujícího vide oreceptu si můžete připravit i vepřové medailonky. 

Recepty k tomuto článku