Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Bezlepkový tažený závin je Ánin oblíbený moučník. Z rýžovo-pohankového těsta chutná skvěle
Zdroj: Hana Malénková / koláž Toprecepty

Jeden z moučníků, u nichž jsem věděla, že se je musím naučit v bezlepkové verzi, poté, co mojí dceři Aničce zjistili celiakii, byl jablečný závin neboli štrúdl. Vyzkoušela jsem jej několikrát z mnoha druhů těst a nakonec jsme si nejvíc oblíbili ten z těsta, které je takovou variací na tažené.

Nejlepší podzimní moučník

Zatímco v některých rodinách je jablečný závin typickým vánočním moučníkem, já si jej už od dětství spojuju s podzimem. Kdy jindy si tento slavný zákusek vychutnat než, když se jablíčka na stromech zrovna červenají?!

Vůně skořice v kombinaci se sladkými pečenými jablky mi přímo evokuje podzim a také chvíle během sychravých dnů, kdy máme chuť se jen zabalit do deky a dát si něco dobrého na zahřátí. 

Závin v bezlepkové verzi

A tak štrúdl peču na počest a hlavně jako zpestření nastávajícího podzimu každý rok a nemínila jsem to vzdát ani tehdy, když se zjistilo, že moje dcera Anička musí držet bezlepkovou dietu. Áňa ostatně závin zařadila mezi své oblíbené moučníky a tak jsem ji o něj nechtěla ochudit. Jen s jednou věcí se nedokážu smířit… Anička totiž nesnáší rozinky, což je pro mě absolutně nepochopitelné, a tak mám přísný zákaz je do štrúdlu dávat. 

Z pohankové a rýžové mouky

Na klasický lepkový závin mám oblíbené jedno těsto, a to jednoduché jogurtové, které připravuji z 500 g hladké mouky, 250 g másla a 1 bílého jogurtu. Párkrát jsem ho pekla i bezlepkový z nějaké bezlepkové moučné směsi. Lákalo mě ale stále experimentovat, a tak jsem si po různých pokusech a omylech vytvořila těsto, které připomíná tažený závin. Jen do vytahování se moc nepouštím, neboť těsto má tendenci se trhat.

Jako základ jsem použila rýžovou mouku, kterou má Áňa ráda, a doplnila jsem ji trochou pohankové. I tak je ale v závinu poměrně znát, pokud vám tedy její chuť vadí, můžete ji nahradit třeba kukuřičnou. Já přidávám i trochu kukuřičného škrobu. S těstem se krásně pracuje, ale doporučuju jablka pořádně vysušit, aby závin během pečení moc nepopraskal

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Náš recept na bezlepkový štrúdl

Pokud také nesmíte lepek, můžete si tento bezlepkový závin upéct podle mého receptu. A klidně si do něj dejte i ty rozinky. Áňa je sice nechce, ale podle mě to bez nich není ono. 

Budete potřebovat: 250 g hladké rýžové mouky, 100 g pohankové mouky, 50 g kukuřičného škrobu, 1 lžíci psyllia, 4 lžíce jablečného octa, 200 ml vlažné vody, 1 lžičku soli a 10 lžic rozpuštěného másla. Na náplň si připravte: asi 5 větších jablek, 2 balení skořicového cukru, rozemleté bezlepkové ovesné vločky nebo namleté vlašské ořechy a vejce na potření.  

  1. Oba druhy mouky, škrob i psyllium dejte do mísy a promíchejte společně se solí, přilijte vodu, ocet a rozpuštěné máslo a v míse vařečkou nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto. Těsto je trochu řidší, proto je přendejte na pomoučený vál a propracujte, dokud se nepřestane lepit. Pak ho zabalte do fólie a dejte do lednice přes noc odležet. Pokud nemáte čas, tak aspoň na 45 minut. 
  2. Těsto poté vyndejte, rozdělte na dva díly a na pomoučeném vále je rozválejte na placky. Těsto pak posypejte rozmixovanými ovesnými vločkami (můžete ale použít i mleté ořechy či mandle, strouhaný kokos nebo bezlepkovou strouhanku, kterou je lepší předem osmažit na troše másla). 
  3. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a pak je rozdělte na pláty těsta, každý posypejte jedním skořicovým cukrem a záviny zabalte. Nakonec je potřete rozšlehaným vejce a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte asi 30-40 minut dozlatova. Závin můžete ještě potřít máslem.

Náš tip: V obchodech je k dostání i bezlepkové listové těsto. Z něj si můžete závin upéct podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku