Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkovička pečená ve šlehačce s nivovou peřinkou: Šťavnatému a dokonale měkkému masíčku dodají olivy středomořský šmrnc
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Vepřová krkovička je oblíbené maso, protože ji můžete připravit na různé způsoby. Když z ní chcete naservírovat opravdu výborný pokrm, vyzkoušejte ji pečenou se šlehačkou a s nivovou peřinkou.

Zapečená krkovička

Vepřová krkovice je masem, kterým většinou nic nezkazíme. Mohou si proto na něj troufnout i ti, kteří s masem příliš zacházet neumějí. Šťavnaté maso se nepřipravuje dlouho, nevyschne a díky obsaženému tuku bývá krásně šťavnaté. 

Zapečená krkovička je jedním z výborných jídel, která se dají přichystat s tímto kusem masa. Můžeme si ji upravit posypanou sýrem a zalitou šlehačkou. Někdo si k této směsi přidává houby, jiný třeba experimentuje s druhy sýrů (eidam, niva).

Proč naložit vepřové maso

Maso je dobré marinovat nejen před grilováním, vyplatí se ho naložit i před dalšími úpravami. Díky tomu bude voňavější a měkčí. Vepřové maso je vhodné naložit alespoň na 12 hodin, což je tak akorát na naložení večer pro přípravu druhý den. Vynikající bude, když ji necháme rozležet den.

Než dáme vepřové péct, je vhodné ho vyndat z lednice alespoň půl hodiny předem, aby načerpalo pokojovou teplotu a nebyl pro něj teplotní šok příliš velký.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Krkovička pečená ve šlehačce s nivovou peřinkou

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat: 4 plátky vepřové krkovičky bez kosti, 100-150 ml smetany ke šlehání, 200 g nivy, 1 hrst zelených oliv (nemusí být), sůl, mletý pepř a olej.

Jak na to? Plátky masa den předem nasolte, opepřete, zakapejte olejem a nechte v ledničce odležet.

Druhý den troubu předehřejte na 200 °C. Olivy nakrájejte na kolečka. Plátky masa vložte do pekáčku, kolem zalijte smetanou, do které poházejte olivy (pokud je máte rádi) a na maso hustě položte silnější plátky nivy (asi půl centimetru silné). Pekáček vložte do předehřáté trouby a pečte cca 35 minut.

Náš tip: Pokud máte rádi na mase sýr, přichystejte si podle vide oreceptu krkovičku po farářsku: 

Recepty k tomuto článku