Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat přebytky ze zahrady? Pomůže vám v tom kvalitní odšťavňovač, mixér nebo sušička na ovoce
Zdroj: Freepik

Léto se pomalu chýlí ke konci, máme tedy jednu z posledních příležitostí si udělat zásoby na zimu z toho, co se urodilo na našich zahrádkách a v sadech. A pokud moc nestíháte, určitě oceníte šikovné pomocníky, kteří vám přípravy šťáv, povidel či různých nakládaných dobrot usnadní. 

Co dělat s plody zahrad?

I v dnešní době, kdy téměř všechno ovoce a zeleninu seženete v obchodech po celý rok, má význam plnit spíže a sklepy. Pokud máte zahradu, určitě stojí za to si plody léta zavařit, usušit nebo vůbec nějak uchovat na později. A když zahradu nemáte, je zase možnost si sezónní druhy ovoce a zeleniny nakoupit levněji a pak je zpracovat na zimu.

V dlouhých chladných měsících budete za vlastnoručně vyrobené zásoby rádi a aspoň si jejich prostřednictvím můžete zavzpomínat na teplé letní dny a ještě i ušetříte. Možností, jak si přebytky ze zahrad a sadů uskladnit, je spousta. Pokud se zavařováním nemáte moc zkušeností, určitě oceníte pár tipů.

Povidla místo zavařenin

Léto patří zavařeninám, jablka, hrušky a švestky, jejichž sezona je právě teď, můžete ale klidně zpracovat třeba i do povidel. Příprava povidel je jednodušší v tom, že se do nich nedávají žádné želírující látky. Ta pravá se navíc dělají bez přídavku cukru, sladkou chuť jim dodává samotné ovoce a husté konzistence se dosahuje dlouhým vařením. Povidla snadno připravíte třeba pečením v troubě při nižší teplotě, ale i na sporáku – to však ale vyžaduje pravidelné promíchávání. 

Náš tip: Aby měla povidla dokonale hladkou konzistenci, je třeba povařené či upečené ovoce rozmixovat. Na to vám přijde vhod tyčový mixér, který využijete i při přípravě dalších pokrmů, např. polévek či omáček. Kvalitní tyčový mixér koupíte zhruba za 1000 Kč. Pořídit si v akci (třeba v rámci Dnů Marianne) můžete i lepší model.  

Ovocné sirupy a mošty

Pokud na zavařování nemáte moc času, jednodušším řešením než marmelády či povidla jsou domácí sirupy a mošty. Jejich příprava je snazší, neboť nemusíte nic složitě krájet a dlouze vařit. Ovoce (nebo si zeleninu) stačí jen odšťavnit či rozmixovat a pak sterilovat samotnou šťávu – tak získáte vynikající mošt. Můžete však i šťávu či ovocné pyré nechat překapat přes plátýnko, přidat vodu a cukr a udělat si dokonalý základ limonád – domácí sirup.

Náš tip: Ať už se rozhodnete pro cokoliv, rozhodně vám přijde vhod odšťavňovač. Vybírat můžete mezi šnekovými odšťavňovači, které snadno zpracují i listovou zeleninu, nebo odstředivými, jež jsou levnější, zato se ale hůře čistí a při jejich použití vzniká velký odpad. Velkou nabídku odšťavňovačů různých tipů mají třeba v prodejnách Datart nebo na jejich eshopu.

Přesnídávky a pyré

Z ovoce si můžete připravit i vynikající přesnídávku nebo pyré pro děti. Oproti přesnídávkám z obchodu vyjdou domácí mnohem levněji. Pokud přesnídávku připravujete pro ty úplně nejmenší, je lepší vynechat cukr, pro prodloužení trvanlivosti můžete lze ale i cukr přidat – funguje totiž jako konzervant. Pyré si můžete dochutit třeba i skořicí nebo vanilkou. V zimě je pak využijete např. do snídaňových kaší

Náš tip: Krásně dohladka vám ovoce rozmixuje např. mixér Nutribullet (1299 Kč), který nyní během nadcházejících Dnů Marianne koupíte v prodejnách Datart se slevou 20 %. Využijete jej i při přípravě ovocných a zeleninových smoothie.

Fermentovaná zelenina

Dokonalou zásobárnou vitaminů na zimní období je kysané zelí a další druhy kvašené zeleniny. Fermentace je jednou z nejtradičnějších možností konzervace zeleniny, a to za pomoci bakterií mléčného kvašení. Kysané produkty pak vynikají nejen specifickou kyselou chuti, ale jsou i dokonalým zdrojem živin. Kromě klasického hlávkového zelí můžete dát kvasit ale i pekingské zelí – pak vznikne slavný korejský životabudič kimchi. Proces fermentace můžete uplatnit i u okurek, paprik, řepy nebo třeba květáku.

Zelenina může kvasit v obyčejných velkých zavařovacích sklenicích, domácí kvašení vám ale usnadní kvasná nádoba, která je opatřena vzduchotěsným víčkem a těžítkem, jež zajistí, aby byla zelenina stále potopená a nekazila se během kvašení. 

Náš tip: Takovou můžete koupit třeba v prodejnách Tescoma za 499 Kč, případně lze pořídit i klasické keramické nádoby na kysané zelí. 

Nasušeno do zásoby

Ovoce a zeleninu si můžete na zimu i nasušit. Právě sušení bylo oblíbeným způsobem konzervace plodů zahrad u našich předků. Nejčastěji se u nás suší jablka, případně hrušky a švestky, klidně si ale můžete nasušit i rajčata nebo třeba mrkev, celer, petržel a bylinky a pak si připravit domácí kořenící směs vegetu

Oproti našim babičkám, které vše sušily na sluníčku, to máme mnohem jednodušší a nemusíme se spoléhat jen na hezké počasí. Sušit můžeme v troubě při nízké teplotě, pokud ale máte v plánu sušit ovoce a zeleninu nebo třeba i houby častěji a ve velkém, vyplatí se investovat do kvalitní sušičky ovoce.  

Sušiček je k dostání celá řada, při jejich výběru je třeba se dívat hlavně na to, zda nabízí možnost regulace teploty a kolik má sít. Praktické je, když je součástí sušičky speciální síto na sušení bylin nebo drobného ovoce

Náš tip: Opravdu kvalitní sušičky obsahují speciální programy, např. technologii infračerveného sušení, které dokáže uchovávat vitaminy a minerály. Taková je třeba sušička Maxxo INFRA DRY+, kterou koupíte v prodejnách Datart za 4799 Kč. Levnější sušičky pak stojí již kolem 700 Kč
 

Dny Marianne 2024

Zářijové Dny Marianne 2024 začínají v pátek 13. září a budou probíhat až do pondělí 16. září. Bude možné využít slevy až 60 % ve více než 3500 obchodech i e-shopech po celé České republice.

Kupony na Dny Marianne 2024

Slevové kupóny jsou součástí zářijových vydání časopisů Marianne, Marianne Bydlení a Marianne Venkov a styl. Dále je najdete v mobilní aplikaci Dny Marianne či v internetovém prohlížeči.

Recepty k tomuto článku