Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uherská pěna podle ČSN: Na dokonalou retro pomazánku na chlebíčky nebo na chleba stačí jen tři ingredience
Zdroj: Toprecepty

Proč čekat s přípravou domácích chlebíčků až na Silvestra? Vždy se přece najde nějaký důvod k oslavě a chlebíčky jsou dokonalým pohoštěním. Uherská pěna je pak na ně vynikající pomazánkou, hlavně pro milovníky retro pochoutek. A navíc, dnes už ani není takovým luxusem jako dříve.

Populární retro pomazánky

Uherská pěna byla jednou z populárních pomazánek dob minulých. Obložené chlebíčky tehdy byly nejčastějším občerstvením nejen na oslavách, ale i rychlým pohoštěním pro návštěvu. Populární tak byla i celá řada pomazánek, jimiž se chlebíčky natíraly – od klasické česnekové přes sardinkovou, třenou nivu či budapešťskou až po ty nadýchanější, jimž se říkalo pěny. Vedle šunkové pěny byly tehdy oblíbené i různé salámové pěny, přičemž ta uherská mezi nimi vynikala.

Zimní salám z Maďarska

Pravý uherák býval za socialismu hůře dostupným zbožím, které se kupovalo hlavně v Tuzexu, v obchodech Eso nebo jako podpultovka v řeznictvích. To z něj dělalo luxusní uzeninu, proto se tento trvanlivý fermentovaný salát často napodoboval. Ten pravý však pochází ze Szegedu a v Maďarsku se mu říká Téliszalámi, což znamená zimní salám. Jeho výroba trvá 100 dní, během nichž se vytvoří několik ušlechtilých plísní, jež dodávají salámu specifickou chuť a vůni a také vytvářejí jeho typický bílý povrch. 

Krásně nadýchaná pomazánka

Uherák je vynikající samotný, jednoduše z něj ale vyrobíte pomazánku, jež byla v minulosti velmi populární. Na rozdíl od jiných pomazánek se do ní nedává tvaroh či smetanový sýr, ale máslo v kombinaci s taveným sýrem. Základem je ovšem uherák nebo jiný podobný salám, třeba „lovečák“ či Vysočina.

Salám je hlavně nutné rozemlít nebo rozmixovat co nejvíc najemno. Když se pak prošlehá s povoleným máslem a sýrem, vznikne krásně nadýchaná jemná pěna s příjemně pikantní chuti salámu. Klasické máslo lze případně nahradit i pomazánkovým, ale s tím normálním je to mnohem větší dobrota. 

Uherská pěna podle normy z roku 1976

Dnes již na uherskou pěnu narazíte jen zřídka, můžete si ji ale snadno udělat doma. Pokud budete postupovat podle ČSN, bude chutnat stejně jako kdysi. Československá státní norma totiž stanovovala receptury na všechny pokrmy nabízené v restauracích či obchodech, aby všude chutnaly stejně.

Recepty pak byly sepsány v publikacích, v nichž byly na každý pokrm přesně vypočítané ingredience. Pro studenou kuchyni to byla kniha Receptury studených pokrmů, v níž najdete spoustu retro receptů na různé druhy pomazánek. A uherská pěna samozřejmě nesmí chybět. A jak ji tedy připravíte?  Je to velmi snadné. 

Budete potřebovat: 350 g uherského salámu, 400 g másla, a 300 taveného sýra.

  1. Máslo nechte povolit prošlehejte do pěny. Stejně tak prošlehejte tavený sýr.
  2. Oloupaný uherský salám jemně umelte a postupně přidávejte za stálého prošlehávání do vyšlehaného másla. Nakonec přidejte i ušlehaný tavený sýr. 
  3. Hotovou pěnu podávejte na vece a ozdobte třeba kyselou okurkou, nakládanou kapií nebo čerstvou zeleninou. Můžete ji i nanést na polovinu natvrdo uvařeného vajíčka či na plátky čerstvé okurky. Hodí se však i na nasucho osmažené topinky či jako náplň do slaných větrníčků z odpalovaného těsta nebo do tzv. paštiček z listového těsta

Zdroje informací: 
Pick.hu: Pick Wintersalami
Krupička, J., Zvolský F.: Receptury studených pokrmů

Náš tip: Podle ČSN si můžete připravit třeba i tento pochoutkový salát z našeho video receptu

Recepty k tomuto článku