Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně jako ananas: Retro kompot má lahodnou chuť a vůni ananasu, dýni je třeba předem naložit do speciálního nálevu
Zdroj: Toprecepty: EvaCh

Také ve vás dýňový kompot vyvolává vzpomínky? Dýně jako ananas je oblíbenou klasikou. Šťavnatá zelenina ochucená jako exotické ovoce. Jeho sladkokyselou chuť milují děti a může se použít i do nápojů pro dospělé.

Která dýně se hodí na variantu à la ananas

Jakmile začneme více používat dýně, je jasno. V dohledu je podzim, pro který je typická právě ta krásně sytě oranžová barva dýně hokaido, ale také s ní jsou vybarveny listy na stromech.

A když zmíníme dýni, možná si vzpomeneme na vynikající kompot, který připravovala babička nebo jsme si ho dávali i ve školní jídelně. Dýňový kompot à la ananas ale má mnohem větší využití než drobné mlsání. Výborně si ho vychutnáme s masovými pokrmy, drůbežími i vepřovými. Kromě toho je ale dýně jako ananas ideální příležitostí pro vytvoření lahodných pečených i nepečených dezertů. Hodí se také do jogurtu, na zmrzlinu, na palačinky či na ozdobu kaše. Dalším nápadem je využít ho do alkoholických nápojů pro dospělé.

Pro přípravu tohoto kompotu, který chutná po ananasu, je ideální pevná dýně, která je v dobré kvalitě. Vhodná jsou tedy hokaido, muškátová či máslová dýně.

Na co nezapomenout při přípravě dýně jako ananasu

Dýně à la ananas je na přípravu snadná, jen je s jejím chystáním třeba začít den předem. Víte proč a na co nezapomenout?

  • Dýni je potřeba namočit do octové vody, jinak by při vaření měkla a rozpadala se. Je lepší ji namočit večer a druhý den s ní pracovat dál.
  • Ananasové aroma dodá ananasová tresť (cukrářské aroma), 20ml balení koupíme v drogerii i obchodu s potravinami za necelých 30 Kč. Kompot provoní po ananasu.
  • Dále se hodí 1-2 citrony. Když budou mít chemicky neošetřenou kůru, dá se využít i ta.
  • Citrony je možno nahradit kyselinou citronovou. 1 citron = 6-7 g kyseliny citronové.
  • Z koření se obvykle využívá několik kusů hřebíčku, můžeme přidat i svitek skořice, někdy bývá aroma ozvláštněno badyánem. 

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak připravit dýni jako ananas

Na jednu dávku budete potřebovat: 2,5 kg dýně, 4 l vody, 200 ml octa, 600 g cukru krystal, 2 bio citrony, 5 celých hřebíčků a 2 balení ananasové tresti (40 ml).

Jak na to? Dýni rozkrájejte, oloupejte, vydlabejte semena a dužinu nakrájejte na kostky. Vše nasypte do většího hrnce, zalijte 2,5 l vody smíchané s octem a 1 trestí (tu lze případně použít až při vaření) a nechte uležet do druhého dne.

Pak vodu slijte (a vylijte), k dýni přidejte hřebíčky, cukr, 1 ananasovou tresť, citrony nakrájené na plátky, 1,5 l čisté vody a chvilku povařte. Nevařte ji úplně doměkka, protože se ještě bude zavařovat a tím ještě trochu změkne.

Vyberte hřebíček a citrony, dýni naskládejte do čistých zavařovacích sklenic. Zalijte ji nálevem, ve kterém se vařila. Sklenicím dobře otřete hrdla, pevně je zavíčkujte a sterilujte asi 20–25 minut při 80 °C. Hotové sklenice dýňového kompotu vyndejte z hrnce, otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pak sklenice dejte na temné a chladné místo, kde mohou vydržet i několik let.

Náš tip: Připravte si vynikající kompot z dýně jako ananas podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku