Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké brambory jsou nejlepší do bramboráků a jak je správně ochutit: Podle snadného receptu je zvládne každý
Zdroj: Toprecepty, mika59

Víte, jaké brambory jsou nejlepší, a potřebujete vůbec mouku? Zjistěte, jak připravit základ do bramboráků a usmažit tak vynikající placky, které sklidí obrovskou pochvalu od strávníků.

Jaké brambory se hodí na bramboráky

S podzimem možná dostáváme větší chutě na horké, krásně křupavé a lahodně voňavé bramboráky. Milujete bramboráky a dostali jste na ně chuť? Pro to, aby byly co nejlepší, potřebujete vědět, jak přichystat základ na tyto výborné placky a jak je dochutit. 

Brambor jsou různé typy a ne z každých se podaří dobré bramboráky. Hlavním z vodítkem je varný typ. Na bramboráky je ideální velmi škrobový varný typ C. S mladými letními bramborami přichystáme těsto mnohem hůře, není v nich tolik škrobu. 

Škrob je právě zahušťovací ingrediencí, díky které pak není třeba (někdy dokonce vůbec) používat mouku. Podoba bramboráků také záleží na tom, jak připravíme brambory. Brambory strouháme. Někdo dává přednost nastrouhání nahrubo, někdo volí najemno, pak ale spíše připomínají bramborovou placku. Někdo oba způsoby kombinuje. Následně můžeme trochu slít tekutinu, škrob by ale měl zůstat. 

Kromě toho do základu patří vajíčko, česnek a koření, obzvláště majoránka, dále to bývá třeba pepř, kmín a na dochucení sůl. Před každým nandáváním hotového těsta na pánvičku směs promícháme, aby mělo těsto dobrou konzistenci.

Bramboráky smažíme je na sádle, díky kterému budou mít ještě lepší chuť. 

Co se hodí vědět při přípravě bramboráků

Jak jsme si řekli, podstatným vodítkem pro přípravu vynikajících bramboráků jsou ty správné ingredience a vhodná konzistence těsta. Dalším významným faktorem je také způsob tepelné přípravy.

Nejlepší bramboráky jsou smažené. Díky tomuto procesu získají placky výraznější chuť a také pro někoho milované křupavé roztřepené kraje. To nám suchý horký vzduch při pečení v troubě nezajistí. Chuť je zkrátka jiná, a tak je s tím třeba počítat, když si z kterýchkoliv důvodů zvolíme tuto variantu.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit bramboráky

Pro tři strávníky budete potřebovat: 8 velkých brambor, 5 stroužků česneku (podle chuti), 50 ml mléka (lze vynechat), polohrubou mouku (podle potřeby), 1 vejce, majoránku, drcený kmín, sůl a olej na smažení. 

Jak na to? Stroužky česneku oloupejte a utřete ho. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do velké mísy. Pokud pustí hodně vody, část jí odlijte.

V míse smíchejte brambory s vajíčkem, prolisovaným česnekem a trochou mléka, přidejte majoránku, drcený kmín a sůl. Je-li třeba, můžete ještě lehce zahustit moukou. Na pánvi rozehřejte olej a bramboráky smažte z obou stran dočervena.

Náš tip: Připravte si křupavé bramboráky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku