Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový croissant jako z Emily in Paris. Kultovní pečivo ze slavného seriálu vás vmžiku přenese do města lásky a módy
Zdroj: Profimedia, koláž Toprecepty.cz

Sledujete seriál Emily na Paris na Netflixu? V tom případě jste jistě s napětím čekali, až se na Netflixu objeví další díly. A tato chvíle nastala právě dnes. Se slavným francouzským pečivem pain au chocolat si sledování nových příběhů lehce výstřední Emily užijete mnohem víc.

Emily in Paris pokračuje

Seriál Emily in Paris je jedním z velkých hitů streamovací služby Netflix, alespoň mezi divačkami snad všech generací. Jeho hlavní hrdinka - trochu bláznivá a zbrklá Američanka Emily, která se kvůli práci přestěhuje z Chicaga do Paříže, si získala srdce divaček hned v první řadě, jež měla premiéru v roce 2020.

Během následujících řad jsme všichni mohli sledovat nejen snahy Emily zapadnout ve francouzské marketingové firmě Savoir a přizpůsobit se francouzskému stylu života, ale i její trable s láskou. Není divu, že na další díly čtvrté řady se už všichni příznivci seriálu nedočkavě těšili, aby se konečně dozvěděli, jak to s Emily dopadne a kdo si nakonec získá její srdce. 

Paříž módní i gastronomická

Seriál se stal oblíbeným hlavně jako příjemná oddychovka, na atraktivitě mu dodaly však i scenérie kouzelného města nad Seinou, které všichni vnímají jako město lásky, a extravagantní módní kreace hlavní hrdinky i ostatních postav. A stejně jako móda hrála v seriálu důležitou roli i gastronomie.

Ostatně Emilyin osudový muž a její pařížská láska Gabriel je šéfkuchařem v restauraci usilující o michelinskou hvězdu. Není divu, že i scén zaměřených na dobré jídlo a pití, je v seriálu požehnaně. Jednou z těch nezapomentulných je  i ta z první řady, kdy si Emily kupuje v malé francouzské pekárničce pain au chocolate

@_allaboutthemovies_ “Un pain au chocolat” 🥐🍫🇫🇷 #emilyinparis #netflix #season1 #france #paris #netflixseries #lilycollins #emilycooper #philippineleroybeaulieu #sylviegrateau #ashleypark #mindychen #lucasbravo #gabriel #camillerazat #camille #monsoleil #2020 #movieclips #tvshows #moviescenes #edit #viral #viralvideo #lilycollinsedit #throwback #neiperte #fy #fyp #pourtoi #perte #tiktok ♬ emilyinparis_netflix_ - _ 𝓭𝓪𝓶𝓼𝓮𝓵 🎬🧋🍒

Slavné francouzské pečivo

Moučník u nás známý jako čokorolka je jednou z typických francouzských specialit, která je někdy označována jako čokoládový croissant. Patří do skupiny pečiva typu viennoiserie, které se peče z kynutého listového těsta, jež je u nás známé jako plundrové.

Plundrové těsto je vlastně překládané kynuté těsto a je takovým dokonalým spojením listového a kynutého těsta. Těsto je o trochu náročnější na přípravu, výsledek je ale krásně nadýchaný jako v případě kynutého těsta, navíc ale ještě lístkuje jako u těsta listového. A když ho jednou vyzkoušíte, nebudete litovat. 

Jak na pravý pain au chocolat?

Motivací k přípravě tohoto sladkého pečiva pro vás může být právě i scéna z Emily in Paris, kdy si Emily na pain au chocolat pochutnává a zjišťuje, že čokorolky jsou rozhodně jednou z mnoha předností života v Paříži. A jak si je upečete doma?

Budete potřebovat: 0,5 lžičky soli, 1 vejce, 30 g cukru krupice, 225 ml vlažné vody, 7 g instantního droždí, 210 g másla, 450 g hladké mouky. Na náplň si připravte: 100 g hořké čokolády. Na potření: 1 vejce.

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, sůl, cukr krupici a instantní droždí Promíchejte, přidejte 1 vejce a 30 g rozpuštěného vychladlého másla a vše zalijte částí vlažné vody. Pak za postupného pomalého přidávání zbylé vlažné vody vymíchejte nelepivé těsto.
  2. Tuhé studené máslo (180 g) rozdělte na 3 stejné díly (po 60 g). Ty potom nakrájejte na kostičky a odložte je zatím do ledničky.
  3. Těsto dejte na pomoučněný vál a rozválejte ho na obdélník. Na dvě třetiny těsta rozložte malé kostky z jednoho dílu másla. Prázdnou třetinu těsta přeložte zleva doprava přes střed a přes to přeložte třetinu těsta s kostkami másla zprava doleva směrem do středu a okraje těsta stlačte na obou koncích přejetím válečku.
  4. Přeložené těsto otočte o 90 stupňů a přeložte třetinu těsta zleva doprava směrem do středu, přes ni přeložte třetinu těsta zprava doleva směrem do středu. Ve výsledku budete mít na sobě 9 vrstev těsta. Složené těsto zabalte do fólie a odložte na 30 minut do ledničky.
  5. Po půl hodině těsto vyndejte na vál, rozválejte na obdélník, dvě třetiny těsta opět poklaďte malými kostkami másla z druhé části ztuhlého studeného másla a celý postup překládání těsta zopakujte. Znovu odložte odpočívat na 30 minut do ledničky. Tento postup zopakujte celý i s třetí částí ztuhlého studeného másla a zase odložte na 30 minut odpočívat do ledničky.
  6. Těsto vyndejte z ledničky, rozválejte a poskládejte úplně stejně, akorát bez přidání másla a odložte na 30 minut zase odpočívat do ledničky. Celý postup opět zopakujte i s odpočíváním těsta. Mezitím nakrájejte hořkou čokoládu na tyčinky.
  7. Těsto poté na vále rozválejte na plát a ten nožem rozdělte na 12 obdélníků. Jednu tyčinku dejte na užší konec těsta, srolujte do poloviny, přidejte druhou čokoládovou tyčinku a srolujte až do konce.
  8. Čokoládou naplněné rolky dejte na pečicím papírem vyložený plech, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout ještě 40 minut. Nakonec rolky potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C horkovzduch a pečte 12-15 minut do zlatohnědé barvy.

Náš tip: Pokud jsou pro vás čokorolky moc náročné, můžete si upéct aspoň jednodušší croissanty z listového těsta s nutellou podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku