Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

První císař Říše římské Augustus jedl skromně, podporoval pěstování obilí a zeleniny a zdravé stravovací návyky
Zdroj: Wikimedia Commons, Ralf Roletschek and one more author - Own work, Public Domain

Staří Římané uměli užívat radosti života, mezi něž patřilo i dobé jídlo a pití. Prvná římský císař Augustus se tomuto trendu vymykal. V porovnání s extravagantností dalších císařů jedl skromně a jednoduše.

První císař byl adoptivním synem Caesara

Augustus (63 př. n. l.–14 n. l) se narodil jako Gaius Octavius, proto se někdy můžeme setkat i s pojmenováním Oktavián. Ještě jako malý chlapec byl adoptován prastrýcem Juliem Caesarem a postupně se zapojil do politického života. A protože historie (nejen) prvních římských císařů je plná krvavých bitev a vražd, přeskočíme podrobnosti a zastavíme se v roce 27 př. n. l., kdy se Augustus stal prvním císařem Říše římské. 

Získal si respekt všech vrstev římské společnosti, protože víc než válkám věřil diplomacii, a zajistil bezpečí a blahobyt.

Co se jedlo ve starém Římě?

Maso a ryby byly především hájemstvím bohatých občanů starověkého Říma. Z masa se nejčastěji konzumovalo vepřové, obvykle se dusilo nebo peklo. Krávy a ovce se také chovaly pro maso. A pro zajímavost: Britská tradice nedělního pojídání hovězího masa má podle historiků svůj původ z doby, kdy počátkem prvního tisíciletí římští vojáci dobyli britské ostrovy.

Pochoutkou mezi bohatými Římany byl mj. plch. Zvířátko podobné veverce se plnilo různými nádivkami a šlo o tehdy vyhlášenou delikatesu stejně jako jazyk z papoušků. Součástí každého jídla byl pochopitelně chléb.

Strava starých Římanů obsahovala také hodně ovoce a a zeleniny. K tomu také napomáhalo příznivé klima. Salát, zelí a pórek byly běžné v domácnostech obyčejných lidí, zatímco majetní si mohli dovolit houby, artyčoky a chřest.

Dostupné byly hrozny, jablka, hrušky a švestky, ale i meruňky nebo kdoule. 

Augustus lahůdky nevyžadoval

Jako první římský císař měl Augustus přístup k široké škále jídel a lahůdek a na tehdejší dobu luxusních potravin. Z toho, co historici vědí, se zdá, že ve srovnání s extravagantnostmi (například Nero pořádal opulentní hostiny) pozdějších římských císařů Augustus měl poměrně jednoduchou stravu. Dával přednost jednoduchým rustikálním jídlům, jako jsou olivy, sýr, med a zelenina.

Reguloval ceny potravin

Augustus byl také známý prosazováním zdravých stravovacích návyků mezi svými poddanými a podporoval pěstování a konzumaci obilí a zeleniny, stejně jako ryb a mořských plodů.

Císař obecně preferoval jednoduché, zdravé jídlo a uvědomoval si i důležitost dobré výživy pro blaho svého lidu. Augustus dokonce prosazoval politiku zaměřenou na regulaci cen potravin a zajištění jejich dostupnosti pro široké masy obyvatel.

Augustus šel příkladem i v konzumaci alkoholu. Ačkoli měl rád víno, popíjel ho s mírou. Jeho naprosto nadčasové názory na stravování se zřejmě projevily i na Augustově zdraví. Přestože v dětství často churavěl, nakonec se dožil 77 let, tedy vskutku vysokého věku.

Náš tip: Pokud si chcete taky zdravě pochutnat, vyzkoušejte zeleninový salát s rybou podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

link.springer.com: Fish and Fishing in the Roman World

quora.com: What was the diet of the Roman Emperor Augustus like?

tabl.com: The food and drink of Ancient Rome

bbc.com: What did the ancient Romans eat?

Recepty k tomuto článku