Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zajistit, aby se bramborové knedlíky při vaření nerozpadly: Je nutné použít správnou mouku a vyzkoušet můžeme i trik s octem
Zdroj: Toprecepty

Máte bramborové knedlíky ze všech nejraději, ale nemáte s jejich přípravou moc zkušeností? V tom případě vám určitě přijdou vhod rady, jak je uvařit, aby vypadaly a chutnaly dokonale. Pokud se jich budete držet, můžete se být jisti, že od teď se budou knedlíky perfektní a nikdy se nerozpadnou.

Bramborové knedlíky - oblíbena česká příloha

Bramborové knedlíky jsou jednou z klasických příloh české kuchyně a jen stěží najdete někoho, kdo by je neměl v oblibě. Spousta lidí jim dokonce dává přednost před těmi kynutými.

Jejich předností je, že těsto na ně nemusíte nechávat kynout, snadno se tvarují a je u nich menší riziko, že se něco pokazí. Jediným krokem navíc při jejich přípravě je pak to, že musíte předem uvařit brambory.

Jak udělat dokonalé bramborové knedlíky?

Aby se knedlíky povedly, je ovšem třeba použít ty správné ingredience. Na dokonalý vzhled a konzistenci bramborových knedlíků má pak vliv nejen to, jaké na ně použijete brambory, ale i mouku

Základní poměr surovin na bramborové knedlíky je: 500 g brambor, 100 g krupice, 100 g hrubé mouky, 1 vejce a sůl.

Jak na to? Brambory uvařte předem ve slupce v osolené vodě s kmínem. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte. Přidejte krupici, mouku, vejce a sůl dle chuti (solte méně!) a vypracujte těsto. Rozdělte je na dvě poloviny, vytvarujte knedlíky a vkládejte je do osolené vařící vody. Po chvilce zkontrolujte, jestli se nepřichytly ke dnu. Vaříte je zhruba 20 minut. Pak bramborové knedlíky vyndejte, nakrájejte skutečně ostrým nožem a můžete podávat. 

Užitečné tipy a rady: 

  • Na bramborové knedlíky je nejvhodnější hrubá mouka nebo dětská krupička. S polohrubou moukou nebo dokonce hladkou bývají knedlíky měkčí a mají tendenci se rozvařit. S hladkou moukou bývají knedlíky hodně lepkavé. 
  • Důležité je samozřejmě vybrat i správný druh brambor. Pro bramborové knedlíky jsou nejlepší varné typy C nebo B, které mají vyšší obsah škrobu. S nimi se pak knedlíky nebudou rozpadat. Případně lze konzistenci vylepšit přidáním bramborového škrobu, který těsto zahustí. 
  • Zásadní je i zvolit správný poměr brambor a mouky nebo krupičky. Mouky nesmí být moc, aby nebyly knedlíky hutnější. Pokud byste jí ale použili málo, mohou se knedlíky rozpadat. Ideální množství je na 1 kg brambor asi 400 g mouky či krupice (nebo mix)
  • Brambory je nutné uvařit předem ve slupce, nesmí ale být rozvařené. Na to existuje jeden fígl. Při vaření kontrolujte brambory ostrým nožem. Jakmile nůž zapíchnutý dovnitř hladce vjede pod slupku, je hotovo a můžete brambory scedit.
  • Uvařené brambory je nutné nechat zcela vychladnout – třeba přes noc v lednici. Studené brambory se lépe strouhají a těsto z nich je i jemnější.
  • Knedlíky připravíte i z vlažných brambor, pak ale musíte s těstem pracovat velmi rychle, neboť má tendenci řídnout. Bramborové těsto má obecně tendenci k řídnutí, proto je zásadní dát vždy předem vařit vodu a až pak zadělat na knedlíky! A s těstem vždy zacházejte svižně. 
  • Brambory je lepší strouhat na jemném struhadle. Díky tomu se těsto lépe spojí a knedlíky budou krásně jemné a budou vypadat hezky na řezu. Chcete-li, aby byly brambory patrné, nastrouhejte je nahrubo. 
  • Vypracované těsto by mělo být tužší, nelepivé a mělo by se dobře tvarovat. Pokud je příliš měkké a lepivé, můžete přidat trochu více mouky. Dávejte však pozor, abyste to nepřehnali, jinak budou knedlíky tvrdé. Těsto rychle zpracujte, aby brambory nezačaly pouštět vodu. 
  • Z těsta se tvarují knedlíky ve formě válečků nebo koulí.  Ty je pak třeba uvařit v dostatečném množství vroucí (nesmí se ale vařit moc zprudka) osolené vody, dokud nevyplavou na povrch. Poté je ještě asi 5–10 minut povařte podle velikosti. Hlavní je sledovat, aby se nerozvařily. Hotové knedlíky musí být na povrchu hladké a pevné, ale uvnitř měkké a nadýchané.
  • Rozvaření knedlíků předejdete i pomocí malého triku. Stačí do vody, v níž se knedlíky vaří, přidat lžičku octa. Druhou možností je přidat do vody lžíci mouky, škrob z mouky zatáhne povrch knedlíků a ty se pak nerozvaří. 
  • Pokud se bojíte házet knedlíky do vody, máte ještě možnost uvařit je na páře. Je to snadné. Stačí jen pařáček vyložit utěrkou nebo pečicím papírem (ten je dobré propíchat vidličkou), dát jej do hrnce s vroucí vodou a pak na něj položit vytvarované knedlíky. Vařte je pak asi 20 minut.

Náš tip: Bramborové knedlíky si můžete uvařit podle našeho video receptu.

 

Recepty k tomuto článku