Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ty nejlepší bramboráky: Aby byly krásně křupavé, volíme správný druh mouky a brambory i správně nastrouháme
Zdroj: Toprecepty

Jsou typickou hospodskou specialitou, rychlovkou na večeři, přílohou i obalem třeba pro řízky. Bramboráky považujeme za typický český pokrm, podobné placky ale mají i v dalších světových kuchyních. Ty naše jsou ovšem výjimečné, voní česnekem a majoránkou a nejlepší jsou, když krásně křupou. 

Bramboráky nebo cmunda?

Bramboráky jsou jednou typických českých specialit a jedním z těch nejprostších jídel našich předků. Jsou však i důkazem toho, jaká se dá z obyčejného suroviny, jako jsou brambory, vykouzlit dobrota. Bramboráky jsou známé ostatně nejen u nás, ale dalo by se říct, že jsou jedním z typických slovanských pokrmů.

Blízko ovšem mají i k švýcarským plackám rösti nebo židovkým plackám latkes. I u nás se jim říká různě. Na jihu Čech mají cmundu,v podhůří Orlických hor kramflek či křápáč a v Krkonoších si zase pochutnávají na bandorácích.

Jak na dokonalé bramboráky a kterou mouku do nich použít?

Bez ohledu na název, vždy jde o podobný pokrm, který se na rozdíl od bramborových placek připravuje z brambor syrových a nastrouhaných najemno či nahrubo. I když je recept na bramboráky obyčejný a potřebujete na ně vlastně jen tři základní suroviny (brambory, mouku a vejce), přesto má spousta lidí nějaký svůj speciální fígl nebo ingredienci, s jejichž pomocí bramboráky vylepšují. Jak si tedy pojistit, aby byly zvenku křupavé, uvnitř vláčné a nenasákly tolik tuku

  • Základem bramboráků jsou samozřejmě nastrouhané brambory. Na bramboráky se hodí nejvíc varný typ C. Chcete-li mít bramboráky krásně křupavé, použijte raději hrubou stranu struhadla. Můžete je i nastrouhat najemno, pak budou bramboráky hutnější. Případně to můžete nakombinovat a část nastrouhat nahrubo a část najemno
  • Brambory je třeba po nastrouhaní nechat okapat v cedníku a přebytečnou tekutinu pak slít. Škrob, který se usadí na dně, ale nevyhazujte a použijte jej k zahuštění těsta. 
  • Druhou složkou těsta na bramboráky bývá mouka. Té se ale dává jen velmi málo, případně lze udělat bramboráky i úplně bez mouky. Čím méně mouky použijete, tím budou bramboráky křupavější. Záleží i na použitých bramborách – čím víc škrobu obsahují, tím méně mouky na bramboráky potřebujete. Na bramboráky proto nejsou příliš vhodné nové brambory.
  • Mouku lze použít lze hladkou, polohrubou i hrubou. Hladká mouka brambory nejlépe spojí a těsto je díky ní jemnější. Hrubou a polohrubou mouku můžete přidat pro větší křupavost. Když ale vynecháte hladkou, mohou se bramboráky trhat. 
  • Ještě křupavější bramboráky budete mít, když do těsta přidáte strouhanku případně nasekané ovesné vločky. Bezlepkáři mohou použít i mouku pohankovou, ta bramboráky obohatí o zajímavou příchuť. 
  • Pokud by bylo těsto na bramboráky příliš husté, můžete je případně naředit trochou mléka. Mělo by mít konzistenci asi jako těsto na lívance. 
  • Těsto je třeba dostatečně ochutit solí, majoránkou a česnekem, aby bramboráky neměly mdlou chuť. Rozhodně si nimi proto nešetřete.
  • Bramboráky můžete smažit na oleji, lepší chuť však budou mít, když na smažení použijete sádlo. Důležité hlavně je tuk dobře rozpálit, jinak ho do sebe bramboráky hodně natáhnou a jsou pak mastné. 

Náš tip: Krásně křupavé bramboráky s ovesnými vločkami můžete udělat podle našeho video receptu.

 

Recepty k tomuto článku