Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňová polévka: Stačí na ni jen pár surovin, krásně prohřeje a podle našeho receptu je navíc snadná na přípravu
Zdroj: toprecepty.cz

Dýňová polévka v poslední době dobyla naše kuchyně a patří mezi symboly podzimu. Dostali jste na ni chuť? Receptů na její přípravu je mnoho, leckdy i trochu exotických. Vyzkoušejte ji podle našeho osvědčeného receptu.

Jak udělat polévku z dýně hokkaido

Když se potřebujeme prohřát, je dýňová polévka skvělou volbou. Navíc si také skvěle pochutnáme. Příprava této polévky je velmi jednoduchá. Základem je totiž jedna hlavní surovina, a to samozřejmě výborná dýně. Přidáním ostatních si už jen pokrm vyladíme. A dýňovou polévku si navíc můžeme přichystat v různých variantách.

Co dát do dýňové polévky

Kromě dýně, ideálně hokkaido (výhodou je, že ji nemusíme loupat) bez semínek, potřebujeme v základu jen trochu koření. Osolenou a pokrájenou dýni opečeme (lepší varianta, která díky zkaramelizování dýně získá plusové body na chuti) nebo uvaříme ve vodě a rozmixujeme ji.

Ideální je polévku naředit vývarem, získá plnější chuť a je jedno, jestli je masový nebo zeleninový. Ve většině polévek nemůžeme zapomenout ani na dozlatova osmaženou cibuli a ta nemusí chybět ani tady. Polévku lze ochutit solí, mletým pepřem, muškátovým květem, hodí se i kari. Z bylinek se tu výborně uplatní šalvěj a tymián. Kdo má rád pikantní jídla, sáhne i po chilli. Druhý den je polévka krásně rozleželá a vévodí jí ta správná chuť, která nás krásně prohřeje. 

Dýňovou polévku není potřeba zahušťovat, v případě nezbytnosti pomůže brambora, případně jíška tak, jako je tomu i u jiných polévek. Když zatoužíme po jemnější chuti, můžeme sáhnout po smetaně na vaření, případně po zakysané smetaně. Milovníci exotických chutí zvolí kokosové mléko a navrch lístky koriandru.

Polévku můžeme také ozdobit nasucho praženými slunečnicovými semínky

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak připravit dýňovou polévku

Na čtyři porce si připravte: 1 menší dýně (např. hokaido), 1 l zeleninového vývaru a 100 g smetany ke šlehání. Na zahuštění: 2-3 lžičky hladké mouky (nebo jíšky) a 1/2 skleničky vody. Podle chuti: sůl, mletý pepř, kari, chilli, muškátový květ a bylinky k dochucení. 

Jak na to? Dýni oloupejte a vydlabejte část se semínky (hokaido loupat nemusíte). Poté ji nakrájejte na kostičky. Nakrájenou dýni dejte do hrnce, zalijte vývarem a uvařte doměkka. Podle chuti přidejte sůl a muškátový květ.

Pak polévku rozmixujte dohladka a nechte ještě krátkou chvíli probublávat. Nakonec dýňovou polévku zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě nebo jíškou. Přidejte smetanu, zbylé koření podle chuti, promíchejte a nechte asi 20 minut provařit.

Konzistenci polévky můžete upravit naředěním trochou vývaru. 

Náš tip: Připravte si lahodnou dýňovou polévku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku