Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky: Štavnaté jídlo s dokonalou kombinací chutí  potřebuje jen minimum času na přípravu
Zdroj: Toprecepty, mika59

Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky je skvělým zajímavým a vydatným jídlem. Vše připravíte jen v pekáčku a z chuťové kombinace ingrediencí budete nadšeni. Pochutná si celá rodina.

Jídla z jednoho pekáčku

Jídla z jednoho hrnce nebo pekáčku zkrátka milujeme. Navrstvíme ingredience do nádoby a tepelně upravíme. S oblibou po takovýchto receptech saháme, když potřebujeme nasytit celou rodinu a nemáme čas vyvařovat. 

Kombinace vepřového masa, zelí a noků je lahodná, že se budeme oblizovat ještě dlouho. A s minimem investovaného času. Na pečení je sice třeba počítat se zhruba necelými třemi hodinami, ale ve výsledku budeme nadšeni.

Jak vylepšit vepřové z pekáčku

Když chceme pokrm ještě lahodnější, nepodléváme vodou, ale vývarem. Nakrájené zelí se vyplatí promíchat se lžící hladké mouky, dodá mu to na krémovitosti.

Součástí pokrmu jsou i gnocchi, které jednoduše koupíme předpřipravené v supermarketu, ale také si je můžeme přichystat doma ve větším množství a uschovat do zásoby. Základem bramborových noků jsou brambory (varný typ C, případně B), dále polohrubá mouka a vejce. V některých variantách je strouhanka, sýr nebo kukuřičná mouka. Můžeme do nich přidat i zeleninu a bylinky.

Noky můžeme skladovat v uzavřené misce v lednici nejdéle 3 dny. Můžeme je také zamrazit tak, že je vyrovnáme na plastový tácek či podložku a po zmrznutí sesypeme do mrazicího sáčku. V této podobě vydrží až 3 měsíce.

Z jednoho pekáčku

Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…

Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky

Pro šest strávníků budete potřebovat: 800 g vepřové plece (nebo krkovice), 1 hlávka zelí (menší), 150 g slaniny, 2 cibule, 4 stroužky česneku, vývar, 2 lžičky mleté papriky, 3 lžíce sádla, 1 lžičku kmínu, 1 lžíci soli, 1 lžičku pepře, 1 špetku chilli a 2 balení chlazených gnocchi.

Jak na to? Troubu předehřejte na 220 °C. Maso nakrájejte na větší kostky, cibuli, česnek a slaninu nahrubo. Připravte si větší pekáček a maso v něm osolte, opepřete, posypte paprikou, chilli, kmínem a vše promíchejte. Přidejte cibuli, česnek, sádlo a podlijte vývarem, tak do 1/3 masa. Pekáček vložte do vyhřáté trouby a pečte odkryté po dobu cca 10–15 minut.

Poté pekáček zakryjte, teplotu v troubě snižte na 150 °C a pečte 1,5 hodiny. Hlávku zelí pokrájejte na kousky a promíchejte s obsahem pekáčku. Podle potřeby dolijte vývar (opatrně, zelí také pustí vodu) a navrch dejte slaninu. Pekáč přikryjte a dejte na další hodinu do trouby. Po této době by mělo být maso krásně měkké.

Do pekáčku přidejte nevařené noky, přilijte ještě trochu vývaru a odkryté dopečte asi 15 minut při teplotě 220 °C. Nakonec vše promíchejte a můžete podávat. 

Náš tip: Připravte si vepřový pekáček s hlávkovým  zelím a noky podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku