Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Donuty, americké koblížky, si velmi rychle našly místo i na pultech našich cukráren, obchodů a především se staly populární pochutinou, která láká malé i velké. Naše reportérka Eliška se proto vydala na ta místa v Praze, kde donuty nejen skvěle vypadají, ale i chutnají. Kam se tedy máme za netradiční koblihou určitě vypravit?

Zklamání i nadšení

V dnešní době si jde koupit celkem chutný donut i v supermarketových řetězcích, ale kdo hledá skutečnou kvalitu, zamíří raději do specializovaných prodejen. Stejně tak to udělala i Eliška, aby zjistila, kam má cenu vyrazit a kde naopak nabízí to samé, jako si můžete koupit v obchodě. Dojmy byly smíšené a nakonec došlo i na nečekané hodnocení.

Tvrdý polotovar

Prvním podnikem, který si Eliška vybrala pro otestování donutů byl břevnovský Donut Worry Be Happy. Zde nabízí velkou řadu sladkých i slaných dobrot. Naše redaktorka si vybrala malinový a pistáciový donut a pustila se do ochutnávání. Na první pohled se sladkost zdála velmi podobná těm, které si můžete koupit i v supermarketech.

Při ochutnání bylo znát, že výrobek není čerstvý, byl totiž tvrdý. Malinová marmeláda nebyla přeslazená a dodávala trochu kyselosti, ale podle Elišky na stejnou kvalitu narazíte i v klasickém obchodě.

Druhým testovaným byl pistáciový donut s čokoládovou polevou. Těsto bylo měkčí a nadýchanější než u prvního donutu, i náplň naši redaktorku mile překvapila. Cena jednoho kousku je 32 Kč, přičemž je vidět, že se jde o polotovary. To mělo dopad i na hodnocení, které je 5 bodů z deseti možných.

Nadýchaný obláček

Druhou zastávkou byla La Donuteria, která se nachází v centru Prahy, konkrétně ve Spálené ulici. Podnik je stylově vyzdobený a nabízí i pár míst k sezení. Eliška si tentokrát vybrala skořicový donut s nutellou a měla štěstí, protože ho dostala úplně čerstvý. „Těsto je nadýchané jako obláček a je to strašně dobré,“ popsala první dojem naše reportérka. Nutellu nečekejte uvnitř, pouze uprostřed donutu, což ovšem není na závadu.

Druhým testovaným byl donut s lesním ovocem, který dokonce připravují ve veganské verzi. Opět chyběla náplň uvnitř, ale glazura a toping navrchu dostatečně těsto ochutily. Nevýhodu Eliška viděla v tom, že je donut na povrchu lepivý a tím pádem se hůř konzumuje. Na druhou stranu redaktorka ocenila, že výrobky nejsou zbytečně mastné a skoro na nich není poznat, že byly smažené. Za jeden donut zde utratíte 85 Kč. „Cena je větší, ale je to opravdu domácky připravené a jsou výborné,“ ocenila Eliška a přidala hodnocení 9/10.

Boží výtvor

Posledním podnikem, v němž naše redaktorka testovala, byla Donuterie v Náprstkově ulici. Zde jako první Eliška vyzkoušela „ultra čokoládu“ s kakaovými boby. Už na první pohled byl donut plný chuti, navíc krásně měkký a nebyl přeslazený. „Je cítit, že je smažený, protože je trošičku mastnější, ale chuťově je úplně skvělý,“ popsala Eliška.

Druhá volba padla na mangový kousek, kdybyste měli chuť, nabízí i verzi s chilli. Ocenili jsme, že glazura byla po celé „koblize“, což dodalo pečivu svěžest, sladkost i kyselost zároveň. Ve zdejší donutárně pořídíte jeden kus za 79 Kč a podle Elišky je „naprosto boží“. Proto získal nadstandardní hodnocení jedenáct z deseti.

Náš tip: Vytvořte si podle našeho video receptu lahodné donuty i u vás doma:

Recepty k tomuto článku