Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Říká se, že na neděli má být napečeno. Pokud nevíte, co připravit pro případné návštěvy ke kávě nebo k čaji, a to nejen na neděli, vyzkoušejte sušenky podle receptu cukráře Josefa Maršálka. Voní cejlonským čajem, skořicí a kardamomem, spojené jsou čajovým krémem a na stole udělají parádu!

Cukrář, který miluje čaj 

Josef Maršálek, uznávaný český cukrář a porotce oblíbené soutěže Peče celá země se netají tím, že patří mezi „čajomily“. Svoji čajovou vášeň prohloubil i během pobytu v Anglii, kde skoro 8 let pracoval v obchodním domě Harrods, který původně vznikl jako malý obchůdek s čajem a kávou.

Ačkoliv je Josef Maršálek už pár let zpět v Česku, na dobrý čaj stále nedá dopustit. I proto se v roce 2023 stal ambasadorem značky Ahmad Tea. Loni se dokonce vypravil na cestu do srdce čajového průmyslu, a sice na Srí Lanku, aby na místě prozkoumal čajové plantáže, prohlédl si továrnu na čaj nebo se potkal s čajovým someliérem. 

Cejlonský čaj je jednou z nejlepších odrůd na světě. Má jemnou, osvěžující, ale přesto zároveň dost výraznou chuť,“ svěřil se cukrář, který s čajem jako zajímavou surovinou připravil už celou řadu receptů. Jedním z nich jsou i kořeněné sušenky s ceylonským krémem. Na ty nám prozradil recept, takže si je teď můžete upéct taky.

Sušenky s čajovým krémem

Za čajové pečivo se obvykle označují drobné trvanlivé druhy pečiva, obvykle z křehkého těsta, různých tvarů a chutí. Neznamená to, že je těsto připravené s čajem, ale že se pečivo k čaji podává. V našem případě ale bude platit obojí. 

Křehké sušenky podle receptu Josefa Maršálka jsou z těsta provoněného čajem a čaj hraje prim i v krému. Měli jsme možnost je ochutnat a tak víme, že určitě stojí za to! Příprava není nijak náročná a chuť je skvělá. 

Na sušenky budete na křehké těsto potřebovat: 180 g hladké mouky, 20 g kukuřičného škrobu, 75 g cukru moučka, 70 g másla, 1 vejce M, 2 g kardamomu, 2 g čaje Ceylon, 1 g skořice a 1 g soli Na čajovou ganache si připravte: 160 ml smetany ke šlehání (125 g), 7 g čaje Ceylon, 200 g kvalitní bílé čokolády a 25 g másla Na dokončení: 5 g zlaté metalické barvy a 25 ml čistého alkoholu 

Jak na to? Cukr a čaj smícháme a rozemneme, přidáme koření
a sůl. Tuto směs nasypeme do mísy, přidáme mouku, kukuřičný škrob a studené máslo a vypracujeme drobenku. Úplně nakonec rychle a krátce zapracujeme vejce. Těsto dáme do lednice asi na 30 minut dobře přikryté odpočinout.

Na ganache smícháme smetanu s čajem a za stálého míchání zahřejeme až k bodu varu, krátce povaříme. Přikryjeme fólií a necháme alespoň 15 minut vylouhovat. Poté scedíme a tekutinu dobře vymačkáme. Měli bychom získat asi 125 g čajové smetany.

Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ochucenou smetanu a vymícháme metličkou dohladka. Na závěr zamícháme změklé máslo. Směs přikryjeme kuchyňskou fólií a necháme v pokojové teplotě zhoustnout.

Odpočinuté těsto vyválíme na sílu asi 2–3 mm, vykrojíme požadované tvary a na plechu s papírem na pečení při 160 °C upečeme do světle zlata. Sušenky necháme vychladnout a poté je slepujeme k sobě cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou a připravenou náplní.

Na závěr povrch potřeme pomocí štětce zlatou barvou rozmíchanou v alkoholu (pozn.red.: tento krok můžete vynechat). 

Extra tip navíc: Na to, jak si Josef Maršálek užíval čajové plantáže, se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Čaj o páté? Kořeněné sušenky podle Josefa Maršálka voní skořicí a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky

Ukázat 6 fotografií

Recepty k tomuto článku