Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Domácí Lipánek jen ze tří ingrediencí připravíte do 5 minut a zachutná úplně všem
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Chcete dětem připravit svačinku plnou bílkovin, anebo pro návštěvu udělat dezert, který nezabere moc času? Vsaďte na domácí Lipánek! Základem jsou tři suroviny, dochucení je na vás! A příprava je vyloženě „blbuvzdorná“.

Lipánek milujeme už 60 let

Lipánek jako smetanový dezert je na světě už skoro 60 let! Na trh totiž přišel už v roce 1966 a pojmenován byl zřejmě podle vodní nádrže Lipno. Autor jednoduché, ale vlastně geniální receptury, není znám, stejně tak se neví, kdo vymyslel název oblíbené svačinky. 

Receptura je přitom od začátku stejná: v Lipánku najdete v základu jen smetanu, tvaroh a cukr. Podle druhu se pak dochucoval citronem, kakaem, jahodami, limetkami a podobně. Existuje i příchuť kakaovo-banánová a k dostání je i Lipánek v bezlaktózové verzi.  

A jelikož je receptura opravdu jednoduchá, nic nebrání tomu, udělat si Lipánek doma. Pokud koupíte smetanu ke šlehání a tvaroh v akci, vyjde vás 450 g Lipánku na 44 Kč (tvaroh za 23 Kč, smetana za 20 Kč, lžíce cukru za 1 Kč). 

Recept na domácí Lipánek 

Potřebujete jen: 1 smetanu ke šlehání, 1 tvaroh ve vaničce a cukr dle chuti, případně vanilkový cukr (ten jsem použila já) a dále dle volby kakao nebo rozpuštěnou čokoládu na dochucení.  

Jak na to? Vychlazenou smetanu vyšlehejte ve vyšší nádobě společně s tvarohem a dochuťte cukrem. Pokud použijete vanilkový cukr, nejdříve jej vmíchejte do smetany, nechte rozpustit a až pak prošlehejte s tvarohem. Lipánek můžete různě ochutit. 

Já jsem část oddělila a smíchala s kakaem a rozpuštěnou čokoládou. Navrstvila jsem Lipánek střídavě do sklenic (bílá a čoko verze) a nakonec jsem ještě čokoládu smíchala s trochou kokosového oleje a Lipánky jsem čoko-kokosovu polevou ve skleničce ještě i přelila. Jinak by totiž čokoláda ztuhla na Lipánku moc a pak by nešla lžící nabírat. 

Variace pro každého:

  • Lipánek můžete ochutit pár kapkami citronu nebo limetky, hodí se i skořice, pravá vanilka či kokos. 
  • Mně se osvědčila variace s banány a čokoládou. Kupuji (vždy v akci) kvalitní hořkou čokoládu Lindt a na polevu ji míchám s kokosovým tukem. 
  • Někteří připravují Lipánek ze zakysané smetany, tvarohu a šlehačky. Ale v takovém případě se nejdříve smíchá tvaroh se zakysankou a cukrem, šlehačka se ušlehá zvlášť a pak se vše promíchá. Nejde ovšem už o tradiční recepturu.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Zdroje informací: 

Vitalia.cz: Ten, kdo vymyslel Lipánek, by zasloužil metál, říkají v Madetě
Wikipedie: Pribináček

Témata

Recepty k tomuto článku