Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Pěkně vykutálené oplatky Fidorky dřív stály kolem 2 Kčs. Pochutnáváme si na nich již sto let
Zdroj: se souhlasem Stanislava Krámského

Fidorky patří společně s Tatrankami k našim nejslavnějším oplatkám. Unikátní jsou nejen chutí, ale i svým kulatým tvarem, díky nimž bývaly a stále jsou báječnými medailemi při různých dětských soutěžích. Na barvě kovu nezáleželo, stačila ta báječná lískooříšková chuť a spousta čokolády.

Oplatky dob minulých 

Jestli bylo z něčeho v dobách předrevolučních opravdu hodně na výběr, byly to oplatky neboli pišingry, jak je znají některé starší generace. Tehdy byly tyto oplatkové řezy s náplní k dostání až v neuvěřitelném množství příchutí – kromě těch klasických vanilkových a čokoládových bylo možné si pochutnávat i na kávových, citronových, mandarinkových či dokonce sýrových.

Vedle Tatranek a Horalek se prodávaly i Svěženky, Kávěnky, Vandy, Vesny, Rio, Dukly či Sparty. Mezi všemi klasickými obdélníkovými tvary ale jedny vynikaly, a to právě kulaté Fidorky

Cukrovinky z Opavy

Historie Fidorek je spjata s opavskou továrnou na výrobu cukrovinek – Opavia, jejíž logo najdete na Fidorkách dodnes. Tu založil roku 1840 Kašpar Melichar Baltazar Fiedor a jeho žena Amálie, tehdy ovšem jen jako rodinný podnik na pečení oplatek. Název Opavia získal opavský závod až v padesátých letech minulého století.

Pan Fiedor byl sice původně soukeník, jeho žena ale pocházela z pekařské rodiny. Když se tedy jejímu manželovi v soukenictví nedařilo, začala s pečením sladkých kulatých oplatek v železných kleštích nad ohništěm a prodávat je místním. O oplatky byl zájem, brzy jí tedy začal pomáhat i manžel a později i jejich děti. Rodinný podnik nakonec převzal syn Theodor, který pekl nejen oplatky, ale i perníčky.

Unikátní kulaté oplatky

Největší zásluhy na jeho rozvoji ale měla po Theodorově smrti jeho žena Marie, která do továrny nakoupila nové stroje a rozšířila sortiment. Firma se pak dále rozvíjela pod vedením jejích dvou synů. Někdy v této době se tu začaly vyrábět i plněné oplatky s lísko-oříškovou náplní, původně ale zřejmě šlo o klasické jednoduché oplatky máčené čokoládě.

Teprve ve dvacátých letech minulého století přišli s novinkou – kulatými oplatkami v čokoládě s náplní z karamelu, cukru a kakaového másla a hlavně s velkým podílem lískových oříšků, jež se prodávaly pod názvem Tartalletes. Při výrobě kulaté sladkosti prý vznikalo hodně odřezků, které se pak nabízely před továrnou kolemjdoucím v kornoutech za jednu korunu.

Proměny Fidorek

Kdy se objevil název Fidorky, není známé, a zpočátku se ani oplatky nebalily do pestrobarevných staniolů. Až později byly k dostání v dodnes existujících barevných obalech, podle nichž poznáte příchuť – červeném typickém pro hořkou čokoládu, modrém pro mléčnou a zeleném pro lísko-oříškovou příchuť.

V šedesátých letech se kulaté oplatky prodávaly pod názvem Fidor, kromě toho však byly k dostání i oplatky ve stříbrném obalu s fialovým nápisem s karamelovou náplní, jež se jmenovaly Capri. Byly prý levnější než Fidorky, stály 1,70 Kčs. Navíc existovaly i Juno ve zlatém staniolu, které stávaly 2 Kčs, už tehdy se jim ale často říkalo právě Fidorky.

Podle pamětníků se prý dřívější kulaté oplatky lišily vyšší gramáží a také silnější vrstvou čokolády, díky níž byl prý občas problém je i ukousnout. Dnes se prodávají Fidorky v mnoha příchutích a různých limitovaných edicích a dokonce se opět plánuje rozšíření jejich výroby, neboť si kulaté oplatky v čokoládě získávají popularitu i za hranicemi naší vlasti, například v Německu nebo v Anglii. 

Náš tip: Máte-li rádi sladkosti s lískovými oříšky a čokoládou, upečte si třeba tyto vynikající sušenky podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Opavia
Kristenová, S.: Historie výroby českého trvanlivého pečiva od Fidora k Opavii
Opavia.info: Historie
Budejovice.rozhlas.cz: Fidorky se začaly vyrábět v období první republiky. Odřezky se prodávaly za korunu

Poradte.cz: Kdo byl dříve Tatranka nebo Fidorka?

Recepty k tomuto článku