Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kukuřičný superúplněk nastartuje změny v jídelníčku. Berani vymění alkohol za zeleninový salát a Lvi zvolí dietní maso
Zdroj: Freepik, freepik

Noc ze 17. na 18. září přinese úžasnou astrologickou podívanou. Ve 4:34 začne tzv. Kukuřičný úplněk ve znamení citlivého a intuitivního znamení Ryb. Magický zážitek pak doplní částečné zatmění Měsíce. Jako každý jiný úplněk je skvělým odrazovým můstkem pro různé životní změny včetně jídelníčku. Pojďme se podívat, co nám tentokrát hvězdy radí.

Když nastane superúplněk

Obyčejný úplněk je jednou z fází Měsíce, kdy je Sluncem osvětlená celá polokoule  otočená k Zemi. Superúplněk je označení pro úplněk, během kterého se Měsíc nejvíce přiblíží naší planetě. A to nastane právě v časných ranních hodinách 18. září.

Tomutu zářijovému superúplňku se říká Kukuřičný nebo Sklizňový. Název si přinesl z Ameriky, protože tam na konci září od nepaměti vrcholila sklizeň kukuřice.  

Každý úplněk je obdobím, kdy je naše intuice intenzivnější a emoce zjitřenější. A jak působí Kukuřičný superúplněk? První část superúplňku je v režii Ryb. Proto by nás neměla překvapit přecitlivělost a impulzivnost. Kolem poledne se Slunce posune k Beranu a toto energické znamení nás doslova nakopne ke změnám a novým výzvám. 

Jarní znamení horoskopu

Jak si mají ideálně nastavit jídelníček lidé narození v jarních měsících?

  • Beran (21. března – 19. dubna)

Beran chce zůstat v centru pozornosti. Nepřekvapí tedy, že se pustí do zásadních změn. Určitě mu prospěje úplně se vzdát alkoholických nápojů, zbytečných cukrů a tuků a zcela změnit dosavadní životosprávu. S nadšením sobě vlastním si Berani začnou připravovat zdravá a málo kalorická jídla, v hlavní roli budou zeleninové saláty, například s tuňákem a parmazánem.

  • Býk (20. dubna – 20. května)

Kdy jindy naslouchat vlastnímu tělu než o úplňku? Prací a životem unavení Býci by se měli na chvíli zastavit, relaxovat a nic nehrotit. Na klasickou českou kuchyni teď musí zapomenout a nahradit ji odlehčenou stravou. Rybí roládky na jehle s bylinkovým máslem jsou pro ně jako dělané.

  • Blíženci (21. května – 20. června)

Rozpolcení Blíženci sice mají předsevzetí ke změnám, ale na druhou stranu je to táhne do společnosti přátel a na večírky. Ani tam se nemusejí úplně omezovat. Stačí se vyhýbat kalorickému občerstvení a během večera zobnout jen pár sýrových jednohubek a zapít je slabým vinným střikem. 

Letní znamení horoskopu

Co je vhodné pro letní znamení horoskopu?

  • Rak (21. června – 22. července)

Trochu zpátečnický Rak dobře ví, že musí radikálně změnit způsob života. Ale jak začít? Právě teď! Vyplatí se vsadit na přerušovaný půst, jíst poloviční porce, vyhodit ze špajzu oplatky a chipsy a cukrárnám se vyhýbat obloukem. Pokud si chce Rak zamlsat, může vyzkoušet dietní dezerty, třeba z pohanky.

  • Lev (23. července – 22. srpna)

Zářijový superúplněk nabije Lvy energií. Lvi přitom zcela přirozeně přejdou na zdravý jídelníček, protože se budou lépe cítit. Červené maso vynechají a nahradí například dietnějším králičím, které mohou připravit na kaparech.

  • Panna (23. srpna – 22. září)

Panny mají teď šanci jít vlastní cestou a neohlížet se na okolí. Proč tedy servírovat rodině svíčkovou se šesti, knedlo-vepřo a kynuté koláče? Pannám prospěje připravit si oběd podle svých chutí, mj. vegetariánský zeleninový guláš.

Podzimní znamení horoskopu

Lidé narození v podzimních měsících využijí vliv superúplňku na sto procent.

  • Váhy (23. září – 22. října)

Romantické Váhy čekají zásadní životní změny. Je dobré se k nim postavit čelem a   dobít si „baterky“. K tomu pomůže pravidelný pohyb a vyvážená strava. Není ale nutné vzdát se všech dobrot. Čas od času je přímo žádoucí si zahřešit zdravým dortíkem.

  • Štír (23. října – 21. listopadu)

Štíři jsou konzervativní a jen těžko mění zajetý jídelníček. Kukuřičný superúplněk v nich ale doslova rozsvítí nové nápady. Hlavně dlouho nepřemýšlet a pustit se do změn. Zapomenout na knedlíky a sklenici s pivem a počítat kalorie se vyplatí. Místo vepřového řízku přijdou k chuti kuřecí citronová prsíčka.

  • Střelec (22. listopadu – 21. prosince)

Střelci právě nejsou v dobré kondici, trápí je respirační choroby a nemají chuť k jídlu. Celkem bez problémů tak mohou začít s úpravou stravování a zaměřit se na omezování pečiva. Vždyť je lze částečně nahradit zeleninou nebo vyzkoušet alternativu, jakou je mrkvový kuskus.

Zimní znamení horoskopu

A co superúplněk připraví zimním znamením horoskopu?

  • Kozoroh (22. prosince – 19. ledna)

Kozorozi teoreticky dobře vědí, jak se mají stravovat. Praxe ovšem trochu pokulhává. Superúplněk ale jim dodá nový impulz a ohromné nadšení změnit styl života. Pravidelné dlouhé procházky či jízdu na kole doplní o nízkosacharidovou dietu. Krůtí prsa v jogurtu se zeleninou jsou pro ně jako dělaná.

  • Vodnář (20. ledna – 18. února)

Vodnáři a zdravá strava? To většinou nejde moc dohromady. Proč právě teď nezkusit vyváženější skladbu stravy, když jsou hvězdy na jejich straně? Tentokrát by se tohlo podařit. A tažený štrúdl je přece snadné nahradit voňavým jablečným koláčem z ovesných vloček.

  • Ryby (19. února – 20. března)

Ryby jsou nejdůležitěším znamením horoskopu tohoto superúplňku. Vždyť je v jejich režii! Je třeba, aby se trochu povznesly nad svou přecitlivělost a bez zbytečných emocí požádaly o radu oborníka na výživu. Režim jim jen prospěje. Vzdát se nemusejí ani oblíbených polévek, dietní rajčatová jim zachutná. 

Náš tip: Lehký zeleninový salát s rybou podle našeho video receptu dokonale nastartuje odlehčený jídelníček.

Zdroje informací: 

people.com: All About September's Harvest Moon and What It Means for Your Zodiac Sign

svetmineralu.cz: Zářijový Superúplněk: Otestuje naše emoce a pomůže překonat výzvy

Recepty k tomuto článku