Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laďka Něrgešová připravila perfektní makový závin z těsta, kynutého pod vodou.
Zdroj: profimedia, Toprecepty

Kynutí těsta je proces, který pekaři a kuchaři praktikují léta. Jedna z méně používaných metod, která si v poslední době získává na popularitě, je kynutí těsta pod vodou. Jak na to, ukázala na sociálních sítích populární moderátorka Laďka Něrgešová.

Kontrolované kynutí

Metoda kynutí pod vodou zatím není tak zaběhlá, jako klasická příprava těsta, ale podle odborníků z gastronomie funguje skvěle díky kontrolované teplotě, kterou voda poskytuje. Působí také jako izolant, který udržuje konstantní teplotu těsta, což je klíčové pro rovnoměrnou aktivaci kvasinek, lidově řečeno - správné vykynutí. 

Další výhodou této metody je skutečnost, že voda zabraňuje vysychání povrchu těsta. To znamená, že se nevytváří tvrdá kůrka, která by jinak mohla bránit jeho rovnoměrnému kynutí. Navíc tím, že těsto plave, může se snadno zvětšovat do všech směrů. Voda tedy svým způsobem plní funkci navlhčené utěrky, kterou při obvyklém kynutí přikrýváme nádobu, ve které máme těsto.

Těsto se přihlásí samo

Kynutí těsta pod vodou má ještě jednu velmi cennou vlastnost. De facto nemusíte hlídat, kdy bude možné se pustit do práce. Těsto se totiž „přihlásí“ samo. Tím, že vyplave na hladinu vody, v níž je ponořeno. Stejně jako třeba plněné knedlíky si tak samo řekne o vyndání z vody.

Pak už je na vás, na co těsto použijete. Není totiž žádný rozdíl, zda těsto necháte kynout klasickou formou nebo pod vodou. Třeba Laďka Něrgešová, známá moderátorka pořadu Showtime, která na sociálních sítích dokazuje, jak zdatnou je kuchařkou a pekařkou, nabídla recept na skvělý moučník.

„Závin kynutý pod vodou má svá specifika, a chuťově je za mě mnohem lepší, než kynutý klasicky. Chutná skvěle, a dá vyniknout náplni. Pokud neznáte, doporučuji vyzkoušet. Je to mírně zapomenutý recept našich babiček,“ říká Něrgešová.

Makový závin kynutý pod vodou

Na přípravu závinu podle Laďky Něrgešové budete potřebovat: Na těsto: 1/2 čerstvého droždí, cca 30 g krystalového cukru, 30 ml teplého mléka, 100 g másla 1 vejce, sůl a 300-340 g polohrubé mouky. Na náplň: 200 ml mléka, dle chuti cukr skořici a povidla a 300 g mletého máku.

Jak na to?

  1. Nejprve si připravte těsto. Do mísy dejte 1/2 droždí (21 g) a 30 g cukru, pečlivě zamíchejte. Přidejte mléko, povolené máslo, vejce a sůl. Nakonec přisypte mouku. Vytvarujte z těsta „kouli“.
  2. Do vysoké nádoby nalijte vodu pokojové teploty. Ponořte do ní těsto, aby bylo celé pod hladinou.
  3. Mezitím si připravte náplň. Do mísy dejte 200 ml mléka, cukr, skořici, povidla a mák. Chvíli povařte.
  4. V momentě, kdy těsto vyplave na povrch, zhruba po 35-40 minutách, je nakynuté. Vyndejte ho z vody.
  5. Na pomoučeném vále těsto rozdělte na poloviny a jednu z nich rozválejte. Potřete ji půlkou makové náplně a těsto zarolujte. Stejně postupujte ještě jednou, aby vznikly dvě nohavice závinu.
  6. Záviny potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečte zhruba 40 minut.
  7. Servírujte posypané moučkovým cukrem.

Rady známé moderátorky:

  • Rozptyl gramáže mouky při tvorbě těsta je takový proto, že potřebujeme poměrně tuhé těsto a každá mouka saje jinak. Řiďte se proto konzistencí těsta, kterou vidíte ve videu.
  • Do náplně můžete podle chuti přidat i trochu rumu.
  • Po vytažení lze potřít ještě máslem s rumem. Ale není potřeba. Těsto suché není, a leskne se po vajíčku.

Náš tip: Závin si podle našeho video receptu můžete připravit i z jogurtového těsta:

 

Recepty k tomuto článku