Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvkový kynutý koláč: Voní máslem a rumem, chutná fantasticky a připomene vám krásné letní dny
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Zní vám borůvkový kynutý koláč jako lahodný sen? Upečte si ho. Využijte borůvky z mrazáku a tence vyválené kynuté těsto jimi navrstvěte a navrch posypte máslovou drobenkou.

Kde sehnat borůvky

Sezóna borůvek je dávno pryč. To ovšem neznamená, že bychom si tuto dobrotu nemohli dopřát. Možná jste si také nějaký ten pytlíček modrofialové lahody pořídili, tak teď po něm můžete sáhnout. Jestliže ho ale v mrazáku nemáte, můžete si ho přinést z mrazícího pultu v potravinách. 450g pytlík borůvek se dá sehnat zhruba za 68 Kč.

Jak si poradit s mraženými borůvkami na kynutém koláči

A jak borůvky dávat na kynuté těsto? Pokud máme mražené ovoce, posypeme už vykynuté těsto opraženou strouhankou a na něj rozsypeme zmrazené borůvky. Nesmí být rozmrazené, pak by byly příliš vodnaté. 

Borůvky z mrazáku bychom na koláč neměli dávat v příliš velké vrstvě, aby šťáva nerozmáčela těsto. Strouhanka se postará o pohlcení přebytečné vody z ovoce. Těsto si s chladnější teplotou ovoce poradí. Koláč ale musíme hned posypat posypkou a obratem vložit do dobře vyhřáté trouby. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak upéct borůvkový kynutý koláč

Na dva plechy potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 80 g cukru krupice, 80 g másla, špetku soli, 1 vejce, 42 g čerstvého droždí a 300 ml mléka (dle potřeby). Drobenka: 80 g másla, 80 g cukru krupice a 160 g polohrubé mouky. Dále: borůvky, 1 vejce na potření, máslo a rum.

Jak na to? Do mísy prosejte mouku. Udělejte do ní důlek, do kterého rozdrobte droždí, přidejte malé množství cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Nechte vykynout kvásek.

Vykynutý kvásek smíchejte s ostatními surovinami na měkčí těsto. Nechte kynout cca 1 hodinu. Potom postupujte podle toho, jaký koláč chcete udělat. Z této dávky jsou koláče na dva plechy. Z másla, cukru a polohrubé mouky vytvořte mnutím prsty drobenku.

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte, přeneste na plech vyložený pečicím papírem, posypejte ovocem a drobenkou. Nechte vykynout. Kraje potřete rozšlehaným vajíčkem, koláč vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba půl hodiny do zhnědnutí krajů. Po upečení potřete kraje koláčů rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Náš tip: Upečte si lahodný borůvkový kynutý koláč podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku