Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tajemství dokonalé postavy princezny Diany: Milovala rajčatovou pěnu i speciální špenátem plněné brambory
Zdroj: Profimedia

Osud jí vyměřil pouhých 36 let života. Většinu z nich dokázala využít pomocí potřebným. Princezna Diana, bývalá manželka současného britského krále Karla III., byla také ostře sledovanou módní ikonou. Její dokonalá postava ale nebyla zadarmo. Kromě pravidelného pohybu Diana většinou i zdravě jedla.

Smutná princezna

Princezna lidských srdcí, tak se Diana (1961–1997) navždy zapsala do historie. V době, kdy její manželství bylo v troskách, se podobala šíleně smutné princezně. Přísná královská pravidla na výběr nevěsty svedla dohromady dva naprosto odlišné lidi. A přestože snaha udržet vztah zpočátku byla na straně zamilované a naivní Diany i nešťastného a do manželství donuceného Karla (osudově ovšem celoživotně zamilovaného do Camilly), rozchod a později rozvod byly neodvratitelné.

Veřejností sledované manželství, Karlův v podstatě nikdy nepřerušený vztah s Camillou a pocity osamělosti se podepsaly na Dianině psychice. Silné deprese, demonstrativní pád ze schodů v době těhotenství s princem Harrym i pokus o sebevraždu byly mnohokrát popsány.

Od bulimie ke zdravému životnímu stylu

Diana později neměla problém o svých psychických problémech veřejně hovořit. Jedním z projevů depresí byla i bulimie, kterou nakonec překonala.

Kromě péče o své syny se Diana pak doslova našla v charitativní práci. Zajímala se o děti postižené AIDS a bojovala proti nášlapným minám. A začala se také víc zajímat o své tělo. Byla si vědoma toho, že pouhé hodiny v tělocvičně nestačí a že k pohybu je potřeba upravit jídelníček.

S hosty jehněčí, se syny kuře, sama ryby

O stravovacích zvyklostech Lady Di podal svědectví šéfkuchař Darren McGrady, který 11 let vařil pro královskou rodinu a poslední čtyři roky Dianina života byl jejím osobním kuchařem.

Od něj víme, že Diana přestala zcela jíst červené maso. Pokud ovšem měla u stolu hosty, nechala servírovat jehněčí v bylinkové krustě. Když večeřela se svými syny Williamem a Harrym, kteří milovali pečené kuře, musel Darren připravit zdravější variantu – a to kuře pošírované. Diana pak měla nejraději ryby, například pečeného lososa.

Zelenina na všechny způsoby 

Princezna si často přála zeleninová jídla. Milovala rajčatovou pěnu, což je bylinkami ochucená šťáva z rajčat smíchaná se želatinou a smetanou na šlehání. Tu ale na její přání musel kuchař vynechat.

Papriky či lilek plněné rýží a žampiony měla na talíři poměrně často. Samozřejmě také každý den jedla hodně čerstvé zeleniny v podobě salátů a pila vymačkanou zeleninovou šťávu.

Na Dianině jídelníčku byly i brambory, ovšem vydlabané a plněné špenátem, pošírovanými vejci a kapkou holandské omáčky. Tomuto jídlu se říká vaječná suzette.

Když princezna dostane chuť na sladké

I Diana někdy dostala chuť na něco sladkého a trochu nezdravého. To pak požádala Darrena, aby jí připravil Bread and butter pudding. A co to je? Něco jako úplně obyčejná česká žemlovka!

Darren do princezniny oblíbené dobroty používal jako základ bílý měkký toustový chleba a ostatní ingredience se podobaly klasické žemlovce, jak ji známe u nás. Princezna prý čekala v kuchyni, než se jídlo zapeče, a povídala si s personálem.

Princeznin život vyhasl v pařížském tunelu po nesmyslné automobilové honičce 31. srpna 1997. Její odkaz však žije dál.

Zdroje informací: 

tasteofhome.com: Princess Diana’s Favorite Foods

hellomagazine.com: Princess Diana’s favourite meal is the perfect lunchtime treat

timesofindia.indiatimes.com: Royal chef reveals Princess Diana's favourite dishes

Recepty k tomuto článku