Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné kynuté těsto na cokoliv: Je báječně vláčné a nadýchané, podle vyzkoušeného receptu ho zvládnete snadno
Zdroj: Toprecepty, lemarti

Kynuté těsto může být pro někoho strašákem. Máme pro vás recept na výborné kynuté těsto na cokoliv. Univerzální těsto můžete využít na spoustu různých dobrot s pestrými variantami náplní.

Na co se hodí kynuté těsto

Sladké pečivo i moučníky nesmí na našich stolech chybět. Můžeme si je přichystat třeba z kynutého těsta.

Kynuté těsto se hodí hned na několik druhů sladkého pečení. Ať už si z něj připravíme buchty, koláče, koláčky, šátečky, ale i třeba záviny, bude nám stačit jedno univerzální těsto. Samozřejmě podle výborného receptu. A takový pro vás dnes máme. A navíc s olejem, díky kterému je báječně vláčné.

Na co nezapomenout při přípravě kynutého těsta

Když se rozhodneme přichystat kynuté těsto, měli bychom dát pozor na:

  • Přípravu kvásku z vlažného mléka, rozdrobeného droždí a cukru.
  • Kvásek necháváme vzejít na teplejším místě v nádobě zakryté utěrkou, dokud nezačne vytvářet bublinky.
  • Po důkladném vypracování těsta ho necháme vykynout. 
  • Těsto kyne opět na teplejším místě (nesnáší průvan) v míse zakryté utěrkou.
  • Trvá to asi hodinu.
  • Po vykynutí těsta vytvarujeme pečivo, dáme ho na plech a opět necháme 15-20 minut dokynout. 
  • Plech dáváme do dobře vyhřáté trouby.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak přichystat výborné kynuté těsto na cokoliv

Na přípravu jedné dávky budete potřebovat: 1 kg hladké mouky, 160 ml oleje, 1 kostku droždí (42 g), 600 ml mléka, 1 lžičku soli a 3 lžíce cukru.

Jak na to? Polovinu mléka ohřejte, přidejte lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.

V míse smíchejte mouku, špetku soli a zbytek cukru. Suché suroviny promíchejte a přilijte olej, vzešlý kvásek a postupně nalévejte mléko. Těsto důkladně propracujte a nechte ho kynout na teplém místě alespoň hodinu. Těsto lze zadělat i v domácí pekárně. Po nakynutí vytváříme buchty, koláče, záviny, atd. 

Na pečivo a moučníky můžeme využít různé náplně, a navrch také drobenku v rozdílných podobách, která dezert korunuje.

Náš tip: Připravte si podle tohoto video receptu výborné kynuté těsto na cokoliv:

Recepty k tomuto článku