Výborné kynuté těsto na cokoliv: Je báječně vláčné a nadýchané, podle vyzkoušeného receptu ho zvládnete snadno
20. 9. 2024 Vaření
Kynuté těsto může být pro někoho strašákem. Máme pro vás recept na výborné kynuté těsto na cokoliv. Univerzální těsto můžete využít na spoustu různých dobrot s pestrými variantami náplní.
Na co se hodí kynuté těsto
Sladké pečivo i moučníky nesmí na našich stolech chybět. Můžeme si je přichystat třeba z kynutého těsta.
Kynuté těsto se hodí hned na několik druhů sladkého pečení. Ať už si z něj připravíme buchty, koláče, koláčky, šátečky, ale i třeba záviny, bude nám stačit jedno univerzální těsto. Samozřejmě podle výborného receptu. A takový pro vás dnes máme. A navíc s olejem, díky kterému je báječně vláčné.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě kynutého těsta
Když se rozhodneme přichystat kynuté těsto, měli bychom dát pozor na:
- Přípravu kvásku z vlažného mléka, rozdrobeného droždí a cukru.
- Kvásek necháváme vzejít na teplejším místě v nádobě zakryté utěrkou, dokud nezačne vytvářet bublinky.
- Po důkladném vypracování těsta ho necháme vykynout.
- Těsto kyne opět na teplejším místě (nesnáší průvan) v míse zakryté utěrkou.
- Trvá to asi hodinu.
- Po vykynutí těsta vytvarujeme pečivo, dáme ho na plech a opět necháme 15-20 minut dokynout.
- Plech dáváme do dobře vyhřáté trouby.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak přichystat výborné kynuté těsto na cokoliv
Na přípravu jedné dávky budete potřebovat: 1 kg hladké mouky, 160 ml oleje, 1 kostku droždí (42 g), 600 ml mléka, 1 lžičku soli a 3 lžíce cukru.
Jak na to? Polovinu mléka ohřejte, přidejte lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
V míse smíchejte mouku, špetku soli a zbytek cukru. Suché suroviny promíchejte a přilijte olej, vzešlý kvásek a postupně nalévejte mléko. Těsto důkladně propracujte a nechte ho kynout na teplém místě alespoň hodinu. Těsto lze zadělat i v domácí pekárně. Po nakynutí vytváříme buchty, koláče, záviny, atd.
Na pečivo a moučníky můžeme využít různé náplně, a navrch také drobenku v rozdílných podobách, která dezert korunuje.
Náš tip: Připravte si podle tohoto video receptu výborné kynuté těsto na cokoliv:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hruškové i jablečné koláče se připravují stejně. Rozdíly mezi nimi jsou minimální
Kynuté těsto na cokoli: Univerzální hrníčkové těsto na koláčky, buchty, záviny i šátečky zvládne každý, postup je snadný
Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila: Pikantní dobrota s vepřovým masem je do pár minut na stole a přípravu zvládne každý