Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horkovzdušná fritéza je velkým pomocníkem v kuchyni.
Zdroj: freepik, freepik

Horkovzdušné fritézy se stávají stále populárnějším kuchyňským pomocníkem. Především díky své schopnosti připravit chutné pokrmy s menším množstvím tuku a nebo dokonce úplně bez něj. Pokud zvažujete pořízení horkovzdušné fritézy, je důležité věnovat pozornost několika klíčovým věcem, které mohou ovlivnit vaši spokojenost s novým kuchyňským „parťákem“.

Zdravě, rychle a snadno

Horkovzdušná fritéza se čím dál častěji stává součástí kuchyní z mnoha dobrých důvodů. Nejen, že dokáže připravovat pokrmy, aniž byste je museli smažit v oleji, ale dokáže také dobře ohřívat uvařená jídla, připravit lahůdky během pár minut a velmi jednoduše si poradí i s pokrmy, které vám mohou dělat třeba na pánvi problém.

Toprecepty.cz se v seriálu o horkovzdušných fritézách pokusí odpovědět na všechny důležité otázky všem, kteří zvažují nákup tohoto spotřebiče, ale poradí i těm, kteří ho již doma mají. Začneme tím, podle čeho vlastně fritézu vybíráme, a na co si je třeba dát při jejím nákupu pozor.

Velikost a kapacita

Prvním faktorem, který je třeba zvážit, je velikost a kapacita fritézy. Rozmyslete si proto, pro kolik lidí budete obvykle vařit. Pokud máte větší rodinu, zvolte fritézu s větší kapacitou, zhruba 10-12 litrů, která umožní připravit větší množství jídla najednou. Pro jednotlivce nebo páry postačí menší modely s objemem 2-4 litry. 

Příkon

Příkon fritézy ovlivňuje rychlost a efektivitu přípravy jídel. Vyšší příkon znamená rychlejší dosažení požadované teploty a kratší dobu vaření. Většina horkovzdušných fritéz má výkon v rozmezí 1300 až 2000 wattů. Pokud plánujete fritézu využívat často, zvažte model s vyšším výkonem. Pokud vám na rychlosti tolik nezáleží a chcete i trochu ušetřit na energiích, podívejte se po modelech s příkonem 1300-1700 wattů.

Funkce a ovládání

Moderní horkovzdušné fritézy nabízejí různé funkce, jako jsou přednastavené programy pro různé druhy pokrmů, možnost pečení, grilování či opékání. Jednou z klíčových funkcí je nastavení teploty, které umožňuje regulovat teplotu podle druhu připravovaného pokrmu. Další důležitou funkcí je časovač, který slouží k nastavení délky smažení, což usnadňuje přípravu pokrmů.

Počet přednastavených programů je dalším pomocníkem, který se vám může hodit. S vyšším počtem totiž nemusíte sami volit například teplotu ani čas, stačí vybrat správné tlačítko podle druhu vložené potraviny. Podobně jako u kontaktních grilů tak dáte přístroji předem vědět, co bude připravovat, a on už se o vše postará.

Můžete se potkat i s funkcemi jako indikátor nahřátí, který vám poskytne informaci o tom, kdy je přístroj připraven k použití, zatímco funkce odloženého startu umožňuje začít s přípravou pokrmů v předem nastavený čas. Můžete si tak například nastavit, za jak dlouho chcete mít připravené hranolky k masu, které mezitím vaříte.

Typ a konstrukce

Některé modely mají vyjímatelné koše, jiné zase otočné, které zajišťují rovnoměrné propečení pokrmu. Existují také multifunkční modely, které kombinují funkce horkovzdušné fritézy s dalšími spotřebiči, jako jsou trouba či mikrovlnka.

Cena jako ukazatel kvality?

Cena je samozřejmě důležitá, ale neměla by být jediným kritériem při výběru. Levnější modely mohou být lákavé, ale je důležité zvážit jejich funkčnost, kvalitu a dlouhodobou spolehlivost. Někdy se vyplatí investovat do dražšího typu, který nabídne více funkcí a lepší výkon. Na druhou stranu se najde i mnoho levnějších variant, které postačí, pokud chcete fritézu používat pouze jednou za čas, třeba na „osmažení“ hranolek.

Cenové rozpětí se pohybuje od 850 Kč za fritézu s objemem 1,5 litru a příkonem 900 wattů, což je tak do pro studenta na kolej, až po částky přes 10 tisíc korun. Zde už se jedná o fritézu s objemem 8,3 litru a příkonem 2200 wattů. Takový přístroj už patří do velké rodiny, která jej bude používat velmi často.

Na co si dát pozor

Při výběru horkovzdušné fritézy si dejte pozor na kvalitu materiálů a zpracování. Ujistěte se, že vybraný model má snadno čistitelné povrchy a odnímatelné části, které lze mýt v myčce. Můžete vsadit i na uživatelské recenze a hodnocení, které vám mohou poskytnout užitečné informace.

Náš tip: V horkovzdušné troubě můžete i zavařovat, jak na to zjistíte v našem video receptu:

Zdroje informací:

samsungfood.com - How To Choose the Right Air Fryer For You

hindustantimes.com - How to choose the best air fryer for your kitchen: A comprehensive buying guide for you

Recepty k tomuto článku