Náš život s celiakií: Jak jsme hledali bezlepkové jídlo v Polsku. Nakonec vše zachránila pizza ve Štětíně
19. 9. 2024 Ostatní
Když naší dceři Aničce zjistili před dvěma lety celiakii, obávala jsem se hodně věcí, vůbec mě ale nenapadlo, že nejtěžší bude s bezlepkovou dietou cestovat. Nejobtížnější jsme to zatím měli v Polsku, i když i tam se nám nakonec podařilo najít podnik přímo pro celiaky.
Celiakie cestování komplikuje
Cestování s manželem milujeme a vedeme k němu naše holky (starší Aničku a mladší Dorku) odmala, takže Áňa s námi už v deseti měsících byla na Sardinii a od té doby někam za hranice vlasti vyjíždíme skoro každý rok. Vzhledem k tomu, že Anička má ráda cizokrajné kuchyně a baví ji ochutnávat i trochu netradiční jídla, nikdy jsme se stravováním na cestách problémy neměli a Áňa zvesela degustovala krevety, chobotnice i zmrzliny netradičních příchutí.
Mohlo by vás zajímat
Bezlepková dovolená
Když se u Aničky prokázala celiakie, bála jsem se spousty věcí, jak je budeme řešit, na cestování s celiakií jsem ovšem ani nepomyslela. Pokud ale člověk nemá v plánu na dovolené vařit, chce si užít klidu a pohody a stravovat se hlavně v hotelech nebo v restauracích, je to na cestách pro bezlepkáře poměrně složité.
Samozřejmě, že na mnoha místech narazíte i na bezlepkové restaurace, ale musíte trochu pátrat. V tom nám tedy dost pomohla aplikace Find me GF, která mapuje bezlepkové restaurace po celém světě. I tady je ale třeba si vše ověřovat a ne vždy jsou v ní informace aktuální.
Horší to ale je, když se chcete najíst v normálních restauracích. Tady jsme narazili hlavně v tom, že spousta lidí vůbec nemá tušení, co všechno vlastně lepek může obsahovat. A mnohdy má na domlouvání s obsluhou restaurace vliv i jazyková bariéra.
Nejlepší je to v Itálii
Zatím nespokojenější dítě jsme měli na dovolené v Itálii, jak jsem psala v našem starším článku. Tam si Áňa pochutnávala na těstovinách i pizze, které chutnaly úplně jako ty lepkové. I ve Španělsku jsme uspěli s hlavním požadavkem najít bezlepkové churros. Největší komplikace nám tak nakonec připravilo Polsko.
Problémy u Baltu
V Polsku jsme byli už loni v Krakově, kde jsme sice našli přímo bezlepkovou pekárnu, bohužel ale vyhlášenou, takže v sobotu dopoledne už neměli ani houstičku. Nicméně, bezlepková možnost tam nějaká byla. V menších střediscích u Baltu to ovšem bylo od dost složitější.
Nevím, jestli jsme měli smůlu, ale vždy, když jsme se v nějaké restauraci zeptali, zda mají něco bezlepkového, koukali na nás buď nechápavě nebo nám trochu nevrle nabídli salát, případně hranolky, u nichž jsme pak viděli, že je smaží ve friťáku společně s rybou obalenou v mouce. Jednou jsme to vyřešili uzenou rybu, ale jinak se Anička stravovala po supermarketech.
Mohlo by vás zajímat
Zmrzlina s lepkem
Zajímavé však bylo, že když jsme přijeli za hranice do Německa a vydali se tam do restaurace, najednou bezlepkový pokrm nebyl problém. Nejvíc nás ale překvapilo, že v Polsku nám i o zmrzlinách říkali, že jsou lepkové, a to i sorbety.
Naštěstí jsme ale ve Svinoústí našli jeden podnik, kde si vyráběli svou vlastní zmrzlinu a obsluhoval tam mladý kluk, který zjevně věděl, o co jde a hned nás ujistil, že vše mají bezlepkové, dokonce i kornoutky.
Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…
Bezlepková restaurace i pekárna
Nakonec jsme byli úspěšní až po cestě domů, ve Štětíně, kde jsme našli nejen bezlepkovou pekárnu, ale i restauraci Jaglana, kde si ze široké nabídky mnoha jídel Anička objednala pizzu. Samozřejmě jsem ji ochutnala a musím říct, že lepší bezlepkovou pizzu jsem nejedla. Pečivo v pekárně už sice opět měli vyprodané, ale zachránily to aspoň zákusky.
A jak bychom tedy nakonec Polsko zhodnotili? Bezlepkově se tam najíst dá, jen prostě musíte do větších měst. A občas to jistí aspoň fast foody. O tom, jakou s nimi máme zkušenosti u nás, to si můžete přečíst v jednom z dalších dílů našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa.
Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.
Náš tip: Sázkou na jistotu jsou pro nás asijské restaurace, jen musíme dávat pozor na omáčky. Rýžové nudle si můžete udělat doma i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií aneb O lepku v hranolkách, nepovedené čočkové polévce i parádní zmrzlině
Náš život s celiakií: Bezlepkové cestování aneb Co nás příjemně překvapilo během dovolené v Itálii
Náš život s celiakií aneb Co na to máma, když se bezlepkovou stane dcera Áňa. Začátky jako z nepovedené pohádky
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Náš život s celiakií: Bezlepkové churros ve Valencii aneb Jak se se žije bezlepkáři ve Španělsku
Krakowski kumpir: Obří pečené brambory z polských trhů se plní opraženou slaninou a smaženou cibulkou, báječně voní i chutnají