Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Jak jsme hledali bezlepkové jídlo v Polsku. Nakonec vše zachránila pizza ve Štětíně
Zdroj: Zdroj. Hana Malénková, Toprecepty

Když naší dceři Aničce zjistili před dvěma lety celiakii, obávala jsem se hodně věcí, vůbec mě ale nenapadlo, že nejtěžší bude s bezlepkovou dietou cestovat. Nejobtížnější jsme to zatím měli v Polsku, i když i tam se nám nakonec podařilo najít podnik přímo pro celiaky. 

Celiakie cestování komplikuje

Cestování s manželem milujeme a vedeme k němu naše holky (starší Aničku a mladší Dorku) odmala, takže Áňa s námi už v deseti měsících byla na Sardinii a od té doby někam za hranice vlasti vyjíždíme skoro každý rok. Vzhledem k tomu, že Anička má ráda cizokrajné kuchyně a baví ji ochutnávat i trochu netradiční jídla, nikdy jsme se stravováním na cestách problémy neměli a Áňa zvesela degustovala krevety, chobotnice i zmrzliny netradičních příchutí

Bezlepková dovolená

Když se u Aničky prokázala celiakie, bála jsem se spousty věcí, jak je budeme řešit, na cestování s celiakií jsem ovšem ani nepomyslela. Pokud ale člověk nemá v plánu na dovolené vařit, chce si užít klidu a pohody a stravovat se hlavně v hotelech nebo v restauracích, je to na cestách pro bezlepkáře poměrně složité. 

Samozřejmě, že na mnoha místech narazíte i na bezlepkové restaurace, ale musíte trochu pátrat. V tom nám tedy dost pomohla aplikace Find me GF, která mapuje bezlepkové restaurace po celém světě. I tady je ale třeba si vše ověřovat a ne vždy jsou v ní informace aktuální.

Horší to ale je, když se chcete najíst v normálních restauracích. Tady jsme narazili hlavně v tom, že spousta lidí vůbec nemá tušení, co všechno vlastně lepek může obsahovat. A mnohdy má na domlouvání s obsluhou restaurace vliv i jazyková bariéra. 

Nejlepší je to v Itálii

Zatím nespokojenější dítě jsme měli na dovolené v Itálii, jak jsem psala v našem starším článku. Tam si Áňa pochutnávala na těstovinách i pizze, které chutnaly úplně jako ty lepkové. I ve Španělsku jsme uspěli s hlavním požadavkem najít bezlepkové churros. Největší komplikace nám tak nakonec připravilo Polsko

Problémy u Baltu

V Polsku jsme byli už loni v Krakově, kde jsme sice našli přímo bezlepkovou pekárnu, bohužel ale vyhlášenou, takže v sobotu dopoledne už neměli ani houstičku. Nicméně, bezlepková možnost tam nějaká byla. V menších střediscích u Baltu to ovšem bylo od dost složitější.

Nevím, jestli jsme měli smůlu, ale vždy, když jsme se v nějaké restauraci zeptali, zda mají něco bezlepkového, koukali na nás buď nechápavě nebo nám trochu nevrle nabídli salát, případně hranolky, u nichž jsme pak viděli, že je smaží ve friťáku společně s rybou obalenou v mouce. Jednou jsme to vyřešili uzenou rybu, ale jinak se Anička stravovala po supermarketech. 

Zmrzlina s lepkem

Zajímavé však bylo, že když jsme přijeli za hranice do Německa a vydali se tam do restaurace, najednou bezlepkový pokrm nebyl problém. Nejvíc nás ale překvapilo, že v Polsku nám i o zmrzlinách říkali, že jsou lepkové, a to i sorbety.

Naštěstí jsme ale ve Svinoústí našli jeden podnik, kde si vyráběli svou vlastní zmrzlinu a obsluhoval tam mladý kluk, který zjevně věděl, o co jde a hned nás ujistil, že vše mají bezlepkové, dokonce i kornoutky. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Bezlepková restaurace i pekárna

Nakonec jsme byli úspěšní až po cestě domů, ve Štětíně, kde jsme našli nejen bezlepkovou pekárnu, ale i restauraci Jaglana, kde si ze široké nabídky mnoha jídel Anička objednala pizzu. Samozřejmě jsem ji ochutnala a musím říct, že lepší bezlepkovou pizzu jsem nejedla. Pečivo v pekárně už sice opět měli vyprodané, ale zachránily to aspoň zákusky.

A jak bychom tedy nakonec Polsko zhodnotili? Bezlepkově se tam najíst dá, jen prostě musíte do větších měst. A občas to jistí aspoň fast foody. O tom, jakou s nimi máme zkušenosti u nás, to si můžete přečíst v jednom z dalších dílů našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Náš tip: Sázkou na jistotu jsou pro nás asijské restaurace, jen musíme dávat pozor na omáčky. Rýžové nudle si můžete udělat doma i podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku