Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houskové knedlíky jsou skvělé nejen jako příloha, ale dají se použít i do dalších pokrmů.
Zdroj: Toprecepty

Knedlíky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh u nás, mnozí si třeba guláš nebo svíčkovou bez nich vůbec nedokáží představit. Ovšem co dělat, když po nedělním obědě zůstane pár knedlíků na talíři? Namísto toho, abyste je nechali na později v lednici nebo je dokonce vyhodili, zkuste je využít v dalších pokrmech. Výběr je velký.

Druhá šance

Kvalitní houskový knedlík dokáže některým pokrmům dodat potřebnou tečku, která z nich dělá perfektní jídla. Mnohdy se nám ovšem stane, že špatně odhadneme, kolik budeme přílohy potřebovat a ve výsledku zjistíme, že nám knedlík zbyl.

Není však nutné si z toho dělat hlavu, protože stačí zjistit, co máme v lednici a podle toho se pustit do přípravy pokrmů, v nichž zbylý knedlík skvěle využijeme.

Smažení je klasika

Jako první každého zřejmě napadne hospodská klasika, kterou dodnes servírují například v restauraci Tomáše Hanáka Zastávka Nižbor, tedy knedlíky s vejcem. Jednoduché jídlo, které zasytí a jeho příprava zabere pár minut. K dobře orestovaným knedlíkům, nakrájeným na kostičky, stačí přidat cibuli a vejce. Když na talíř dáte ještě kečup nebo kyselou okurku, nic nepokazíte.

Ještě jednodušší je plátky knedlíků pouze osmažit a použít buď jako přílohu, nebo je také obalit ve vajíčku a udělat si tak jinou verzi smaženky.

Zbytky knedlíků však mohou posloužit i jako chutné krutony. Drobné kostky oblíbené přílohy stačí osmažit na másle (nebo jen ve fritéze), přidat třeba trochu česneku nebo nějakou bylinku a máte skvělý doplněk do polévky nebo na zeleninový salát.

Nezapomínejte ani na zapékání. Když na plech naskládáte plátky knedlíků, na ně položíte šunku, sýr, cibuli a takto vrstvíte, můžete rovnou do trouby. Po chvilce jen přidejte vejce, rozmíchaná se smetanou a máte večeři za chvíli upečenou.

Minipizzy

Knedlíky se dají také servírovat jako „jednohubky“. Buď si je připravte nasladko třeba jako snídani. Stačí opéct plátky na másle a podávat je s marmeládou, posypané cukrem nebo s čerstvým ovocem. Variantou jsou i knedlíkové minipizzy.

Plátky houskové přílohy potřete rajčatovou šťávou nebo kečupem, přidejte sýr, šunku, salám, nebo co máte na pizze rádi a nechte v troubě upéct dozlatova. Od věci není ani použití knedlíků místo toustového chleba do sendviče.

Místo strouhanky

Netradičně můžete použít zbytky uvařených knedlíků i při přípravě nebo karbanátků. V druhém případě pouze nadrobno nakrájený knedlík smícháte s masem, vejcem a kořením. Směs bude hustší, není proto třeba používat strouhanku, která normálně slouží jako pojivo.

Jak je vidět, není třeba zbylé knedlíky mrazit nebo je dokonce vyhazovat. Dokážete z nich totiž vytvořit spoustu výborných pokrmů, které mohou sloužit jako snídaně nebo vydatná večeře.

Náš tip: Podle našeho video receptu připravíte výborné knedlíky ve vajíčku:

Recepty k tomuto článku