Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí balkán z tvarohu: Báječně chutná, jeho příprava je jednoduchá, vyjde levněji než ten z obchodu a navíc má méně kalorií
Zdroj: Freepik, freepik

Patří k vašim oblíbeným salátům starý známý „šopák“ nebo řecký salát, zkrátka zeleninové saláty doplněné balkánským sýrem nebo řeckou fetou? A víte, že si takový salátový sýr snadno můžete vyrobit i doma jen z obyčejného tvarohu? Chutná skvěle a ještě je mnohem dietnější. 

Balkán nebo feta?

Feta a balkánský sýr jsou klasické salátové sýry, které se však dají využít i k přípravě pomazánek, k zapékání nebo třeba k naložení do oleje. Jde o měkké sýry bílé barvy a tvarohovité konzistence s lehce nakyslou a trochu pikantní chutí. Balkán je oproti fetě trochu slanější. Lidé oba sýry občas zaměňují, balkánský sýr je vlastně takovou napodobeninou fety, jež je typickým řeckým sýrem, jehož historie sahá až do starověku. 

Feta je jen ta řecká

Název feta se dokonce smí používat právě jen pro sýry pocházející z Řecka, neboť má chráněný původ (zkratka P.D.O.). Pravá feta se smí vyrábět jen z ovčího mléka, kterého musí být v sýru minimálně 70 %, zbytek tvoří mléko kozí. To balkánský sýr se obvykle vyrábí z kravského mléka a pod tímto názvem je známý u nás, na Slovensku či v Polsku. Jinde v Evropě se prodává jako bílý sýr, salátový sýr nebo sýr řeckého typu. Třeba v Bulharsku jej ale znají jako sirene

Zrání v solném nálevu

Předností fety je, že se lépe rozpéká, takže se výborně hodí právě na zapečené těstoviny a různé zapékané zeleninové či masové pokrmy. Oproti balkánskému sýru je feta i trochu tučnější, obsahuje totiž až 60 % tuku. Oba sýry se ovšem připravují podobným způsobem, a to ze sýřeniny pomocí zrání v solném nálevu.

Podobný sýr si ale snadno můžete vyrobit doma, aniž byste museli srážet mléko. Stačí, když si koupíte obyčejný tvrdý tvaroh, případně měkký, ovšem ten, který je zabalený v alobalu (s ním je pak balkánský sýr měkčí). 

Sýr z obyčejného tvarohu

Výroba domácího salátového sýra je velmi jednoduchá a nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience kromě tvarohu, soli a vody. Navíc vás takový sýr vyjde mnohem výhodněji, neboť např. 200 g tvrdého tvarohu stojí kolem 40 Kč, 200g balení balkánské sýra koupíte za 53 Kč. Někteří možná ocení i fakt, že domácí balkán obsahuje méně kalorií, a to 111 kcal na 100 g, balkánský sýr má 258 kcal na 100 g. Výhodou je i to, že si můžete sami upravovat slanost výsledného produktu.

Jak na domácí balkán?

Jestliže vás láká se výrobu domácího balkánu vyzkoušet, zde pro vás máme recept. Hotový sýr pak můžete nejen použít do salátu, ale i jen třeba nakrájet na kostičky a naložit společně s bylinkami do oleje. Získáte tak vynikající chuťovku. 

Budete potřebovat: 250 g tvrdého tvarohu (nebo měkkého v alobalu), 35 g soli a 1 l vody. 

  1. Vodu smíchejte se solí.
  2. Tvaroh dejte do uzavíratelné misky a zalijte osolenou vodou.
  3. Nechte uležet v lednici asi 5-7 dní a máte hotovo. Důležité hlavně je, aby byl sýr celou dobu ponořený pod vodou. 

Náš tip: Balkánský sýr pak můžete použít třeba do kuskusového salátu podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Realgreekfeta.gr: History of Feta

Recepty k tomuto článku