Pravá gulášová polévka: Maso je třeba nejprve prudce opéct a papriku přidat ve správný okamžik, aby nezhořkla
23. 9. 2024 Vaření
Pomalu přichází čas, kdy oceníme husté a syté polévky. Právě taková je gulášová polévka, kterou si můžeme dát jako vydatnou svačinu. S krajícem čerstvého chleba snadno poslouží i jako hlavní chod.
Pravá gulášová polévka
Sice je teď ještě počasí jako na houpačce, ale už se objevují dny, které velmi jasně připomínají chladný podzim. V takovém období je ideální si přizpůsobit náš jídelníček. Jednou z možností je gulášová polévka, která krásně zasytí a báječně prohřeje. Můžeme si ji dát jako vydatnou svačinu, ale s rohlíkem či chlebem snadno poslouží jako pořádné hlavní jídlo.
Při přípravě pravé gulášovky, jak se jí důvěrně říká, se vyplatí dodržovat následující kroky.
- Zapomenout nelze na jemně nakrájenou cibulku, zpěněnou na sádle nebo na oleji.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně dusit maso
Důležitým krokem pro přípravu gulášové polévky je dobře podušené maso. A na co si dát při chystání pozor?
- Maso nakrájíme a osolíme ho.
- Rozehřejeme tuk.
- Maso prudce opečeme na tuku. Získá tak nejen krásnou barvu, ale také lepší chuť. Nakonec by mělo mít opečené maso načervenalou barvu.
- Maso přidáme k cibulovému základ, okořeníme a zalijeme trochou vody/vývaru.
- Odvaříme připečené zbytky a dusíme pod pokličkou při mírném varu.
- Občas zkontrolujeme dušení a případně dolijeme horkou tekutinou.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak připravit gulášovou polévku
Pro šest strávníků budete potřebovat: 300 g hovězí kližky, 5 středních brambor, 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, 1 rovnou lžíci sladké papriky, 1,5 l vývaru, mletý pepř, drcený kmín, bylinky do polévky, majoránku, 1-2 lžíce hladké mouky (na zahuštění), sůl a olej.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso nakrájejte na malé kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
V hrnci rozehřejte olej, na něm do zlatavé barvy osmažte cibulku. Přidejte maso a orestujte ho, aby se zatáhlo. Přidejte utřený česnek, zaprašte ho lžící mouky a promíchejte. Nakonec přidejte červenou papriku, promíchejte a ihned podlijte vývarem. Pokud není vývar slaný, přidejte sůl, a také pepř a kmín.
Když je maso téměř měkké, přidejte do polévky nakrájené brambory a dovařte je doměkka. Pokud je polévka v průběhu vaření řídká, za stálého míchání ji zahustěte trochou mouky rozmíchané ve vodě a provařte alespoň 15 minut. Ke konci varu do polévky vsypte rozemnutou majoránku a bylinky.
Náš tip: Připravte si lahodnou gulášovou polévku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Farmářka radí, jak skladovat česnek: Nejvíc škodí vlhkost a experimenty v mrazáku, říká Gabriela Pechová
Cibule až na věky: Jak si tuhle zeleninu uchovat na delší dobu? Lze ji naložit do sádla nebo do soli, předsmažit, zamrazit i usušit