Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravá gulášová polévka: Maso je třeba nejprve prudce opéct a papriku přidat ve správný okamžik, aby nezhořkla
Zdroj: Toprecepty.cz

Pomalu přichází čas, kdy oceníme husté a syté polévky. Právě taková je gulášová polévka, kterou si můžeme dát jako vydatnou svačinu. S krajícem čerstvého chleba snadno poslouží i jako hlavní chod.

Pravá gulášová polévka

Sice je teď ještě počasí jako na houpačce, ale už se objevují dny, které velmi jasně připomínají chladný podzim. V takovém období je ideální si přizpůsobit náš jídelníček. Jednou z možností je gulášová polévka, která krásně zasytí a báječně prohřeje. Můžeme si ji dát jako vydatnou svačinu, ale s rohlíkem či chlebem snadno poslouží jako pořádné hlavní jídlo. 

Při přípravě pravé gulášovky, jak se jí důvěrně říká, se vyplatí dodržovat následující kroky. 

  1. Zapomenout nelze na jemně nakrájenou cibulku, zpěněnou na sádle nebo na oleji. 

Jak správně dusit maso

Důležitým krokem pro přípravu gulášové polévky je dobře podušené maso. A na co si dát při chystání pozor? 

  • Maso nakrájíme a osolíme ho.
  • Rozehřejeme tuk.
  • Maso prudce opečeme na tuku. Získá tak nejen krásnou barvu, ale také lepší chuť. Nakonec by mělo mít opečené maso načervenalou barvu.
  • Maso přidáme k cibulovému základ, okořeníme a zalijeme trochou vody/vývaru.
  • Odvaříme připečené zbytky a dusíme pod pokličkou při mírném varu
  • Občas zkontrolujeme dušení a případně dolijeme horkou tekutinou.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit gulášovou polévku

Pro šest strávníků budete potřebovat: 300 g hovězí kližky, 5 středních brambor, 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, 1 rovnou lžíci sladké papriky, 1,5 l vývaru, mletý pepř, drcený kmín, bylinky do polévky, majoránku, 1-2 lžíce hladké mouky (na zahuštění), sůl a olej. 

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso nakrájejte na malé kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

V hrnci rozehřejte olej, na něm do zlatavé barvy osmažte cibulku. Přidejte maso a orestujte ho, aby se zatáhlo. Přidejte utřený česnek, zaprašte ho lžící mouky a promíchejte. Nakonec přidejte červenou papriku, promíchejte a ihned podlijte vývarem. Pokud není vývar slaný, přidejte sůl, a také pepř a kmín.

Když je maso téměř měkké, přidejte do polévky nakrájené brambory a dovařte je doměkka. Pokud je polévka v průběhu vaření řídká, za stálého míchání ji zahustěte trochou mouky rozmíchané ve vodě a provařte alespoň 15 minut. Ke konci varu do polévky vsypte rozemnutou majoránku a bylinky.

Náš tip: Připravte si lahodnou gulášovou polévku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku