Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potravinové banky, charity i místní spolky: Velký přehled, jak a kde přesně můžete po povodních pomoci i kde pomoc sami získat
Zdroj: Zdroj. Freepik, freepik

Povodně, které zasáhly naši republiku, zničily majetek spoustě lidem. Mnozí se tak ocitli v tíživé situaci, kdy přišli i o potraviny a nemají ani možnost si je nakoupit. Shromáždili jsme pro vás seznam míst, kde je možné hledat pomoc a kde případně i sami můžete přispět, máte-li to štěstí, že vás povodně minuly.

Pomoc po povodních

Velkou část naší vlasti zasáhly minulý týden ničivé povodně, které mnohé připravily téměř o vše. Problém tak lidé mají i s potravinami, které byly zaplaveny vodou a není možné je již konzumovat.

Potravinovou pomoc poskytují na prvním místě obce, v nichž postižení povodněmi žijí, případně místní spolky a fary. Neváhejte se na ně proto obracet, a to jak s žádostí o potraviny, tak s nabídkou pomoci. Je to nejbližší a nejsnazší pomoc pro všechny.

Kromě toho jsme ale připravili ještě i další přehled, kde můžete potravinovou pomoc získat, a případně, kde sami můžete pomoci. 

Potravinové banky

Pokud máte nouzi o potraviny, pomoc lze získat hlavně u Česká federace potravinových bank. Tato nezisková organizace má celkem 15 poboček po celé republice a v průběhu roku shromažďují potraviny prostřednictvím Sbírek potravin.

Během povodní poskytovali pomoc v nejhůře zasažených oblastech, kam dodávají balenou vodu a základní občerstvení pro složky IZS a dobrovolnické týmy, posilují zásoby v zasažených regionech a koordinují celonárodní materiální sbírky.

Přispět jim nyní lze pitnou balenou vodou, nudlemi a instantními polévkami, konzervami, sladkým i slaným baleným pečivem či sušenkami a čokoládami pro energii. Dary může veřejnost přinášet do sběrných míst regionálních potravinových bank. Kde je najdete?

Středočeský kraj 

  • Potravinová banka Central (Pbcentral.cz) – aktuálně potřebují balenou vodu (balení po 6 kusech kvůli přepravě), masové konzervy, ryby v konzervě, paštiky, instantní polévky do hrníčku, dětské přesnídávky (kapsičky), kávu, čaj, cukr, balené trvanlivé pečivo (toastový chléb)
  • Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj (Potravinovabankapraha.cz

Jižní Čechy

  • Potravinová banka Jihočeského kraje (Pbjk.cz) – v současnosti přijímají trvanlivé potraviny ve skladu v Českých Budějovicích. 

Západní Čechy

  • Potravinová banka Karlovarského kraje (Potravinovabankakk.cz) - trvanlivé potraviny sbírají ve skladu  v Královském Poříčí.
  • Potravinová banka Plzeň (Pbplzen.cz)

Severní Čechy

  • Potravinová banka Džbánsko - Středočeský/Ústecký kraj „Džbánsko“ - okr. Kladno, Rakovník, Chomutov, Most, Louny (Pb-dzbansko.cz)
  • Potravinová banka v Ústeckém kraji (Pbuk.cz) – potřebují hlavně pitnou vodu
  • Potravinová banka Libereckého kraje (Pbliberec.cz) – nejvíc je potřeba balená pitná voda - neperlivá nebo jemně perlivá - ideálně v celých baleních, potraviny k rychlé přípravě - masové konzervy, hotová jídla ve skle nebo v konzervě, instantní polévky a hotová jídla - zalévací do hrnečku, sušenky, káva, čaj

Východní Čechy

  • Potravinová banka Hradec Králové (Potravinovabankahk.cz) – darovat můžete trvanlivé potraviny (polévky na zalití, konzervy, paštiky), balené vody, sušenky, čaj, kávu, cokoli, co nevyžaduje dlouhé vaření. 
  • Potravinová banka Pardubice (Potravinovabankapardubice.cz) – i zde poptávají hlavně balené vody, potraviny k rychlé přípravě, trvanlivé potraviny a dětské přesnídávky. 

Severní a Střední Morava

  • Potravinová banka Ostrava (Pbov.cz)
  • Potravinová banka v Olomouckém kraji (Pbolomouc.cz) - potřeba jsou balení vody a trvanlivé potraviny

Jižní a západní Morava

  • Potravinová banka ve Zlínském kraji (Pbzk.cz) – na sběrných místech v Otrokovicích, ve Vsetíne, ve Zlíně a Vizovicích vybírají hlavně trvanlivé potraviny. 
  • Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj (Foodbankbrno.cz) – v současnosti je možné darovat těstoviny, rýže, konzervy, instantní polévky, dětské přesnídávky (ovocné i zeleninové), mléko, balená neperlivá voda, kojenecká voda, sladkosti, tyčinky, sušenky. 
  • Potravinová banka Vysočina (Potravinovabankavysocina.cz) – také zde potřebují pitné balení vody (nejlépe celá balení nebo palety pro snadnou manipulaci), nudle a instantní polévky, balení pečivo, sušenky a čokoládu pro dodání energie.  

Charitativní organizace

V povodněmi zasažených oblastech pomáhají i různé charitativní organizace, jež tam vysílají své týmy a dodávají hlavně balení vody a další potraviny. 

Člověk v tísni – humanitární organizace zaváží hlavně na Krnovsko a Jesenicko trvanlivé potraviny a pitnou vodu. Chcete-li přispět, můžete přímo na jejich sbírku SOS Povodně. Více na Clovekvtisni.cz.

Nadační fond Šatník – pořádají například materiální sbírku pro Krnov, momentálně potřebují hlavně konzervy. Více na Satnikpraha.cz.

Diakonie Českobratrské církve evangelické – organizace otevřela veřejnou sbírku, finanční dary je možné poslat na účet, případně formou dárcovské SMS. Přes registrační formulář je možné se přihlásit jako dobrovolník. Více na Darujme.cz.

Další organizace a společnosti, které pomáhají a lze jim přispět na dárcovský účet – Adra ČR (Adra.cz), Charita Česká republika (Charita.cz), Arcidiecézní charita (Praha.charita.cz). 

Kaufland a Lidl – pomoc ve spolupráci s Potravinovými bankami organizují i obchodní řetězce. Na pokladnách Kauflandu lze v termínu od 19. do 24. 9. přispět 50 Kč nebo více při placení nákupu. Na prodejnách Lidlu lze zakoupit a následně darovat od 18. 9. až do odvolání balené vody (ideálně po šesti kusech pro snadnou manipulaci), paštiky, hotová a nechlazená jídla ve skle nebo v plechu, instantní polévky, kávu, čaj nebo sušenky. 
 

Recepty k tomuto článku