Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hruškový med: Do netradičního zpracování oblíbeného ovoce patří ananasový kompot a zázvorová šťáva, příprava je snadná
Zdroj: Toprecepty, maris

Hrušky jsou skvělým ovocem nejen na samotné vychutnávání a koláče, možností je také hruškový med. Netradiční způsob zpracování tohoto ovoce je ideální hlavně pro sladké máslovky.

Na co využít hruškový med

Hrušky rádi ukusujeme jen tak, když nás přepadne mlsná. Často je ale přidáváme třeba do koláčů, obvyklá bývají i povidla. Z hrušek můžeme přichystat i hruškový med. Jeho chuť je skutečně hodně sladká, proto ji přidáváme po troškách. Hodí se nejen k doslazení čaje, ale také k dochucení jogurtů i ovesné kaše.

Jak očistit hrušky

Čištění hrušek má velmi jednoduchý postup. Základem je jejich omytí.

  1. Pokud potřebujeme hrušku bez slupky, škrabkou ji oškrabeme.
  2. Hrušky pak podélně rozřízneme na polovinu a poloviny ještě rozpůlíme.
  3. Nožem vyřízneme stopku, zbytky okvětí i jádřinec.
  4. Aby hruška nezhnědla, pokapeme ji citronovou šťávou.

Jak získat zázvorovou šťávu

Do hruškového medu můžeme pro chuť přidat i trochu zázvorové šťávy. Pokud nemáme doma hotovou, můžeme si připravit vlastní tak, že využijeme zhruba 10 cm oddenku zázvoru. Ten pokrájíme na malé nudličky a dáme ho do keramického hmoždíře nebo do misky. Neměl by přijít do kontaktu s kovem. Zázvor rozdrtíme a přecedíme ho přes sítko do hrnečku. Využijeme podle potřeby. 

Ovoce

Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…

Jak připravit hruškový med

Na jednu dávku hruškového medu potřebujete: 1 kg hrušek, 400 g ananasového kompotu, 500-700 g cukru (dle sladkosti hrušek), 1 citron a 1 lžíci zázvorové šťávy.

Jak na to? Hrušky oloupejte a zbavte je jádřinců. Ovoce nakrájejte na drobné kousky. Ananas i s nálevem rozmixujte nahrubo. Z citronu vymačkejte šťávu. Do většího kastrolu vložte pokrájené hrušky, celý obsah rozmixovaného ananasu, cukr dle chuti a sladkosti hrušek a lžíci zázvorové šťávy (lze vynechat) a přiveďte k varu. Vařte do zhoustnutí asi 30 minut. Často míchejte.

Těsně před koncem vaření přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Horké plňte do dobře umytých sklenic, otřete hrdla a zavíčkujte čistými víčky. Sterilujte 20 minut při 80 °C.

Náš tip: Tradiční dobrotou z hrušek jsou povidla. Přichystejte si je podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku