Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na skvělý šípkový džem? Šípky se musí dobře očistit, dvakrát propasírovat a ochutit správnou směsí voňavého koření
Zdroj: Pixabay, Inn

S přicházejícím podzimem dozrávají šípky. Přichystejte si kromě čaje také skvělý šípkový džem a zpestřete si jídelníček. Džem můžete využít nejen k divočině, ale také na sušenky a do koláčů.

Šípky nejen na čaj

Nádherně červené šípky krásně ladí s podzimem, kdy se vše vybarvuje do veselých barev. Na plody růže šípkové se můžeme vydat od druhé poloviny září a v říjnu. Sice je jejich sklizeň kvůli trnům komplikovanější, ale vyplatí se. Nejsladší jsou šípky, když přečkají první mrazíky, pak ale trochu ztrácejí vitamíny. 

Dostatečnou zralost šípků poznáme podle toho, že plody jsou krásně červené, lesklé a pevné. Nesmí být plesnivé ani nahnilé. Sebrané plody dáváme do košíku nebo do plátěného, případně papírového sáčku. Nesmí do igelitu, kde by se zapařily. 

Šípky jsou cennou potravinou. Používáme je nejen čerstvé, ale také je sušíme. Čerstvé plody využíváme do marmelád a džemů, ale i do omáček, zvěřina se šípkovou je už dnes díky filmu Slavnosti sněženek pojmem. Sušené šípky přidáváme do různých čajových směsí.

Jak využít šípkový džem 

Někdo tomu říká šípkový džem, jiný marmeláda. V obchodě můžeme za marmeládu označit jen ty produkty, kde citrusy tvoří aspoň pětinu obsahu. Ať už tuto dobrotu nazveme džem nebo marmeláda, jde o jeden z nejlepších produktů ze šípků.

Šípkový džem je velmi aromatický, má unikátní nakyslou chuť, a přitom je příjemně sladký. Dosladit ho můžeme nejen bílým cukrem, ale i třtinovým, případně medem. Někdy ho dochucujeme kořením, jako je skořice a hřebíček, přidává se citronová kůra.

Hotový džem pak můžeme využít nejen k masu, ale také všude tam, kde potřebujete zavařeninu. Třeba na koláče, ale i na sušenky, cukroví. 

Na co si dát pozor při přípravě šípkového džemu

  • Při přípravě šípkového džemu musíme plody dobře očistit, tedy odstranit stopky a „bubáky“. Drobné chloupky se rozvaří a díky pasírování je pak džem krásně hladký. 
  • Po povaření a rozmixování šípky dvakrát propasírujeme přes husté síto.
  • Šípky na plotně pomalu zahřejeme a ochutíme je třeba roztlučeným hřebíčkem, mletou skořicí, citronovou kůrou i šťávou.
  • Jako tradičně si přichystáme zcela čisté sklenice a víčka a ještě horké plníme. Hned zavíčkujeme.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak na skvělý šípkový džem

Na šípkový džem budete potřebovat: 1 kg šípků, 350 g třtinového cukru, ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ lžičky kyseliny citronové, kůru z poloviny citronu, citronovou šťávu z poloviny citronu, vodu na podlití, případně želírovací prostředek.

Jak na to? Šípky rozpulte, zbavte stopek a bubáků, větší šípky rozkrojte a vydlabejte z nich semínka. Menší lze použít celé. Šípky dejte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byla voda asi 3 cm nad šípky. Přidejte kůru z citronu a vařte, až se šípky rozvaří. Rozvařené šípky propasírujte, přidejte kyselinu citronovou, mletý hřebíček, cukr a šťávu z citronu. Za stálého míchání provařte, dokud džem nezhoustne. Případně můžete přidat želírovací přípravek.

Ještě horký džem přelijte do dobře vymytých skleniček, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru. Nechte trochu vychladnout a otočte zpět.

Náš tip: Se šípkovým džemem si můžete přichystat i palačinky, které si připravíte podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku