Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí pomazánka patří k oblíbeným jídlům, servírovaným třeba na snídani či večeři.
Zdroj: Toprecepty

Pomazánky byly, jsou a budou důležitou součástí české kuchyně. Snadná a většinou i velmi levná jídla se totiž hodí jako snídaně, svačina i večeře. Mezi nejoblíbenější patří určitě pomazánka „rybičková“, podle norem takzvaně ze sardinkami. A právě recept z knihy, která v minulosti určovala, jak se má vařit, nabízíme.

Legenda i stálice

Podle některých škarohlídů pomazánky ztrácejí na své popularitě, na druhou stranu se s nimi setkáváme i na rautech, na pultech obchodů, pokaždé jsou součástí rodinných oslav, vánočních večírků i silvestrovského veselí. Jejich obliba tak ve skutečnosti neuvadá, a to především díky tomu, že jejich příprava je snadná a stojí pár korun.

Mezi ty nejvyhledávanější a neoblíbenější pomazánky vždy patřila takzvaná rybičková. Dříve byla nejčastěji připravována ze sardinek, postupně se začaly používat i jiné druhy ryb. Dnes populárního tuňáka doplňovaly šproty nebo uzená makrela. 

Variací je spousta

V době Československých státních norem byl postup přípravy jasně dán a experimenty se moc neodehrávaly. Dnes už místo tvarohu lze použít majonézu nebo jogurt, k cibuli někdo přidává nakládané okurky, z některých receptů naopak zmizelo mléko a vejce.

V době norem ovšem bylo vše předepsáno. „Pomazánka z tvarohu, másla, sardinek, a vařených vajec. Konzistence jemná, vyšlehaná, s drobnými částečkami cibule, snadno roztíratelná. Chuť jemná, vyrovnaná,“ uvádí legendární kniha.

Co byly normy

Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.

Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.

Pomazánka ze sardinek podle ČSN

Na jeden kilogram pomazánky (norma uvádí recept pro 10 kg) budete potřebovat: 500 g měkkého tvarohu, 100 g másla, 150 g sardinek v oleji, 100 g mléka, 60 g cibule, 120 g čerstvých vajec a 5 g soli.

Jak na to?

  1. Prolisovaný tvaroh, máslo a sardinky s olejem vyšlehejte za postupného přidávání mléka v jemnou pomazánku.
  2. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, sůl a natvrdo vařená, drobně rozsekaná vejce.
  3. Vše lehce zamíchejte.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit báječnou rybí pomazánku:

 

Zdroj informací:

wikipedia.org - ČSN

ipac.svkkl.cz - Československá státní norma

Recepty k tomuto článku