Oblíbená pomazánka ze sardinek podle ČSN: Jednoduchá večeře za pár korun má jemnou chuť a skvěle se roztírá
23. 9. 2024 Vaření
Pomazánky byly, jsou a budou důležitou součástí české kuchyně. Snadná a většinou i velmi levná jídla se totiž hodí jako snídaně, svačina i večeře. Mezi nejoblíbenější patří určitě pomazánka „rybičková“, podle norem takzvaně ze sardinkami. A právě recept z knihy, která v minulosti určovala, jak se má vařit, nabízíme.
Legenda i stálice
Podle některých škarohlídů pomazánky ztrácejí na své popularitě, na druhou stranu se s nimi setkáváme i na rautech, na pultech obchodů, pokaždé jsou součástí rodinných oslav, vánočních večírků i silvestrovského veselí. Jejich obliba tak ve skutečnosti neuvadá, a to především díky tomu, že jejich příprava je snadná a stojí pár korun.
Mezi ty nejvyhledávanější a neoblíbenější pomazánky vždy patřila takzvaná rybičková. Dříve byla nejčastěji připravována ze sardinek, postupně se začaly používat i jiné druhy ryb. Dnes populárního tuňáka doplňovaly šproty nebo uzená makrela.
Mohlo by vás zajímat
Variací je spousta
V době Československých státních norem byl postup přípravy jasně dán a experimenty se moc neodehrávaly. Dnes už místo tvarohu lze použít majonézu nebo jogurt, k cibuli někdo přidává nakládané okurky, z některých receptů naopak zmizelo mléko a vejce.
V době norem ovšem bylo vše předepsáno. „Pomazánka z tvarohu, másla, sardinek, a vařených vajec. Konzistence jemná, vyšlehaná, s drobnými částečkami cibule, snadno roztíratelná. Chuť jemná, vyrovnaná,“ uvádí legendární kniha.
Co byly normy
Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.
Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.
Pomazánka ze sardinek podle ČSN
Na jeden kilogram pomazánky (norma uvádí recept pro 10 kg) budete potřebovat: 500 g měkkého tvarohu, 100 g másla, 150 g sardinek v oleji, 100 g mléka, 60 g cibule, 120 g čerstvých vajec a 5 g soli.
Jak na to?
- Prolisovaný tvaroh, máslo a sardinky s olejem vyšlehejte za postupného přidávání mléka v jemnou pomazánku.
- Přidejte jemně nakrájenou cibuli, sůl a natvrdo vařená, drobně rozsekaná vejce.
- Vše lehce zamíchejte.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit báječnou rybí pomazánku:
Zdroj informací:
wikipedia.org - ČSN
ipac.svkkl.cz - Československá státní norma
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Uherská pěna podle ČSN: Na dokonalou retro pomazánku na chlebíčky nebo na chleba stačí jen tři ingredience
Sedm nejlepších pomazánek pro rychlé večeře: Legendární vajíčková klasika, ale také liptovská s ančovičkami a kapary
Dokonalé domácí kvašáky jsou českou variací na korejské pickles. Takhle snadno si je připravíte
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na zadělávané dršťky: Se smetanovou omáčkou, slaninou a divokým kořením jsou vynikajícím a levným jídlem
Potravinové banky, charity i místní spolky: Velký přehled, jak a kde přesně můžete po povodních pomoci i kde pomoc sami získat
Hospodský guláš podle ČSN: Šťavnaté maso, dušené na sádle s cibulí chutná i dnes a nejen pamětníkům