Jak zpracovat špagetovou dýni? Využijte ji místo klasických špaget, zapečte ji nebo si z ní přichystejte vláčný moučník
25. 9. 2024 Vaření
Dýně, to není jen v současné době asi nejoblíbenější hokkaido. I špagetová dýně má hodně možností využití. Zjistěte, jak zpracovat špagetovou dýni a s jakým ingrediencemi ladí, abyste si mohli pochutnat.
Jak vypadá špagetová dýně
Špagetová dýně by se mohla stát vedle hokkaido také velmi oblíbeným druhem dýní. A proč? Kromě báječně jemné chuti má široké využití. Když ji například upečeme a uvnitř načechráme vidličkou, zjistíme, že máme k dispozici špagety. A další bonus: podobně jako hokkaido tuto dýni neloupeme.
Špagetová dýně bývá obvykle jemně žlutá, na trhu můžeme potkat i dýni oranžovou. Typická je svým oválným tvarem.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat špagetovou dýni
Jak získat dýňové špagety? Na úplném začátku dýni umyjte.
- Troubu předehřejte na 200-190 °C.
- Dýni podélně rozpulte a lžicí odstraňte semínka.
- Vnitřek potřete olejem (řepkový, slunečnicový).
- Pokud to vyhovuje dalšímu pracování, můžete dýni mírně osolit a opepřit. Když dýni ale hodně osolíte, může být vodnatější.
- Připravte si plech, na něj dejte dýni řezem nahoru, vidličkou propíchněte slupku na několika místech.
- Plech dejte do trouby a pečte asi 30-45 minut.
- Správně upečenou dýni můžete vidličkou lehce propíchnout a oddělit na vlákna, která vypadají jako špagety.
- Dejte pozor, abyste ji nepřepekli, vznikla by kaše.
- Počkejte, až trochu zchladne, a pak vidličkou nabírejte vlákna, která se podobají špagetám.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Jak zpracovat špagetovou dýni
Špagetová dýně je výborná a snadno a dobře ji můžeme kombinovat s jakoukoliv zeleninou, skvěle chutná v kombinaci s masem. Využijeme ji všude tam, kam dáváme klasické špagety. A podobně jako hokkaido i špagetová dýně se hodí do sladkých moučníků.
- Zavářka do polévky, to je skvělá příležitostí, jak využít tento druh dýně. Po upečení stačí „špagety“ z dýně pokrájet na drobnější kousky a dát do hotové polévky.
- Zapečená dýně. Dýni zpracujeme a zapečeme ji v pekáčku. Skvěle vypadá také, když slupku dýně využijeme jako nádobu (podobně jako to bývá u chlebové kůrky) a vnitřek zpracujeme stranou v misce. Vrátíme ho zpátky dovnitř na zapečení.
- Špagetové placičky jsou další výbornou variantou využití. Tak trochu se podobají malým bramboráčkům a přidává se do nich také slanina, vejce, parmazán a mouka.
- Špagetová bábovka je doplněná o houbovou směs. Vynikající podzimní jídlo.
- Dezert ze špagetové dýně chutná skvěle třeba s vlašskými ořechy.
Náš tip: Nejoblíbenější dýní je hokkaido. Upečte si ji s bramborami na bylinkách podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Pečená plněná dýně hokkaido: Masová náplň se pomalu dusí pod dýňovou pokličkou a se sýrem chutná fantasticky
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny