Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat špagetovou dýni? Využijte ji místo klasických špaget, zapečte ji nebo si z ní přichystejte vláčný moučník
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Dýně, to není jen v současné době asi nejoblíbenější hokkaido. I špagetová dýně má hodně možností využití. Zjistěte, jak zpracovat špagetovou dýni a s jakým ingrediencemi ladí, abyste si mohli pochutnat.

Jak vypadá špagetová dýně

Špagetová dýně by se mohla stát vedle hokkaido také velmi oblíbeným druhem dýní. A proč? Kromě báječně jemné chuti má široké využití. Když ji například upečeme a uvnitř načechráme vidličkou, zjistíme, že máme k dispozici špagety. A další bonus: podobně jako hokkaido tuto dýni neloupeme.

Špagetová dýně bývá obvykle jemně žlutá, na trhu můžeme potkat i dýni oranžovou. Typická je svým oválným tvarem. 

Jak udělat špagetovou dýni

Jak získat dýňové špagety? Na úplném začátku dýni umyjte.

  1. Troubu předehřejte na 200-190 °C.
  2. Dýni podélně rozpulte a lžicí odstraňte semínka.
  3. Vnitřek potřete olejem (řepkový, slunečnicový). 
  4. Pokud to vyhovuje dalšímu pracování, můžete dýni mírně osolit a opepřit. Když dýni ale hodně osolíte, může být vodnatější.
  5. Připravte si plech, na něj dejte dýni řezem nahoru, vidličkou propíchněte slupku na několika místech.
  6. Plech dejte do trouby a pečte asi 30-45 minut.
  7. Správně upečenou dýni můžete vidličkou lehce propíchnout a oddělit na vlákna, která vypadají jako špagety.
  8. Dejte pozor, abyste ji nepřepekli, vznikla by kaše.
  9. Počkejte, až trochu zchladne, a pak vidličkou nabírejte vlákna, která se podobají špagetám.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak zpracovat špagetovou dýni

Špagetová dýně je výborná a snadno a dobře ji můžeme kombinovat s jakoukoliv zeleninou, skvěle chutná v kombinaci s masem. Využijeme ji všude tam, kam dáváme klasické špagety. A podobně jako hokkaido i špagetová dýně se hodí do sladkých moučníků.

Náš tip: Nejoblíbenější dýní je hokkaido. Upečte si ji s bramborami na bylinkách podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku