Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na podzim nás skvěle zahřeje čaj a k němu se hodí parádní křehké sušenky. Recept na originální křehké sušenky ze Srí Lanky představil v září cukrář Josef Maršálek, který je zároveň ambasadorem značky Ahmad Tea. Přinášíme vám originální recept i tipy na přípravu!

Maršálkův šálek čaje

Není žádným tajemstvím, že cukrář Josef Maršálek je milovníkem kvalitního čaje. Láska k tomuto nápoji se u něj upevnila během pobytu v Anglii, kde téměř 8 let pekl pro proslulý londýnský obchodní dům Harrods a své dezerty dodával i na královský dvůr

Pár let už je oblíbený cukrář a porotce soutěže Peče celá země zpět v Česku, ale na dobrý čaj stále nedá dopustit. I proto letos v létě navštívil dalekou Srí Lanku, odkud si kromě fantastických zážitků z návštěvy čajových plantáží, továrny na čaj, či setkání s čajovým someliérem dovezl také originálních recepty.

Jedním z nich jsou i tradiční smažené srílanské sušenky „KOKIS“, které symbolizují štěstí a hojnost. Recept na přípravu smažených kokosových sušenek „KOKIS“ představuje kulturní dědictví Srí Lanky, které se předává z generace na generaci a příprava tak bývá rodinnou záležitostí.

Sušenky se podávají výhradně k pravému cejlonskému čaji, jsou velice křehké a na jejich přípravu potřebujete tvořítka na vaflové rozetky (k dostání v Kauflandu za 300 Kč, v nabídce Tescomy za 400 Kč). Recept získal Josef Maršálek na Srí Lance od paní Inrani a nyní jej můžete vyzkoušet i vy. 

Recept na kokis paní Inrani 

Na smažené křehké sušenky (24 ks) budete potřebovat: 100 g rýžové mouky, 80 g hladké mouky, 2 g soli, 2 g mleté kurkumy, 10 g cukru, 380 g light kokosového mléka (z plechovky), 24 g vody a 1 l kokosového nebo řepkového oleje na smažení. 

Jak na to? Rýžovou mouku, hladkou mouku, sůl, kurkumu a cukr dejte do velké mísy a promíchejte. Přilijte kokosové mléko a vodu a metličkou míchejte, dokud se nevytvoří polořídké, hladké těsto. Přeneste malou část těsta do malé hluboké mísy, do které se vejde formička na KOKIS (nebo na vaflové rozetky).

Rozehřejte olej v hluboké pánvi nebo hrnci na středním ohni na teplotu 180°C.
Ohřejte formičku na KOKIS v horkém oleji po dobu 15–20 sekund, poté s ní jemně zatřepte, aby se odstranil přebytečný olej.

Formičku ponořte do těsta tak, aby těsto dosahovalo horního okraje formičky, a pak ji ihned ponořte s těstem do horkého oleje. Smažte s formičkou asi 20 sekund, aby se tvar nezdeformoval, poté zdvihněte a odstraňte formičku.

Pokračujte ve smažení, dokud nebude sušenka zlatě žlutá a křupavá, asi dalších 20-25 sekund. Přenesete ji na talíř s papírovým ubrouskem a opakujte postup se zbývajícím těstem. Nechejte KOKIS úplně vychladnout a před podáváním posypte cukrem.

Tahle srílanská specialita se připravuje k různým náboženským příležitostem, ale také proto, aby spojila rodinu,“ řekl pro Toprecepty cukrář Josef Maršálek a prozradil taky, jak sušenky udělat a na co si při tom dát pozor. 

Chce to trochu grif, protože když tu raznici máte od oleje moc horkou, těsto z ní steče. A když je naopak moc studená, tak na ní těsto nedrží,“ vysvětlil cukrář s tím, že se to prostě musí nacvičit a pak jsou sušenky jako lusk!

Recepty k tomuto článku