Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nevíte, jestli máte chuť spíše na kávu, nebo na čaj? Zkuste kávový čaj! Relativní novinka, využívaná v evropském kávovém světě od roku 2021, v sobě totiž kombinuje to nejlepší z obou nápojů, přestože se připravuje jen z kávy...

Co je to cascara?

Cascara, což ve španělštině znamená „slupka“, se získává z dužiny kávových třešní, která obklopuje kávová zrna, a vzniká tak jako vedlejší produkt při zpracování zrn na kávu. Tato dužina se dříve vyhazovala, případně se dávala na kompost, ale v rámci trendu využívání surovin beze zbytku se nyní slupky suší a následně se z nich připravuje lahodný nápoj chuťově podobný čaji.

Zajímá vás, jak slupky vypadají? Usušené slupky mají kožovitý, dřevnatý vzhled podobný sušeným rozinkám nebo rozbitým skořápkám ořechu a jsou tmavě hnědočervené, zhruba v barvě kaštanu. Když si k nim přivoníte, ucítíte výraznou kávovo-ovocnou vůni. 

Dlouhá cesta do Evropy 

Ačkoliv se nápoj z kávových slupek ve světě popíjí už dlouho, v Jemenu je například znám jako qishr, v Bolívii zase pod názvem sultana, v Evropské unii, mimo Švýcarska, nebyl dříve uznáván jako potravina. To se změnilo až v červnu 2021 a od té doby se popularita cascary rychle rozšiřuje a přibývá e-shopů a kaváren, které ji nabízejí. 

Není divu. Kávový čaj je totiž příjemně ovocně nasládlý a má nižší podíl kofeinu než káva. Jeho účinky jsou tak mírnější a nápoj je vhodný i pro děti. Cascara obsahuje přibližně 25 mg kofeinu v jednom šálku, pro srovnání jedno espresso má asi 40 mg kofeinu a jedna filtrovaná káva i více než 100 mg, plechovka coca-coly o objemu 300 ml pak má 46,5 mg kofeinu. 

Cascara je ale nejen nápoj jen mírně energizující, ale rovněž je plný minerálů a antioxidantů. Rostlinné třísloviny obsažené kávovém čaji podporují trávení, zlepšují střevní peristaltiku, mají protizánětlivé účinky a působí dobře na imunitu.

Jak připravit kávový čaj?

Příprava nápoje z kávových slupek je pak neskutečně snadná. Určité množství cascary se zkrátka jen přelije vroucí vodou a nechá vylouhovat. Poté výluh přecedíte (případně je k dostání i cascara v "čajových" sáčcích) a vychutnáváte si nápoj.

„Na 1,5 dl vody dejte 4 čajové lžičky (přibližně 5 g) Cascary, pokud louhujete v konvici, přidejte navíc 1 lžičku. Zalijte vařící vodou a nechte louhovat 6-8 minut. Dávejte pozor, aby voda nebyla převařená, stačí ji přivést k varu a hned nalít. Příliš dlouhé louhování může způsobit, že nápoj bude hořký. Cascaru si můžete připravit i jako letní, ledovou variantu, ovšem právě teď je vhodná doba na to do ní přidat med a pomeranč," radí expertka na pražení kávy Tereza Hofbauerová z táborské pražírny kávy FIXI Coffee.

Z cascary se dá kromě čaje připravit také chuťově velice výrazný sirup. Ten pak lze využít k ochucení kávy, čaje nebo jen vody. 

Jak chutná cascara a kolik stojí?

Hotový kávový čaj chuťově připomíná výrazný ovocný čaj, dle druhu cascary pak v něm můžeme, podobně jako u kávy, ucítit třeba tóny šípku, ibišku, třešní, medu, manga nebo i tabáku.

I když je cascara sama o sobě příjemně a mírně nasládlá, skvěle chutná doladěná medem nebo vanilkovým cukrem. A jak tento nápoj vychází cenově? 100 g cascary vyjde zhruba na 120 Kč (záleží na odrůdě kávy, apod.).

V galerii si s námi můžete připomenout, jak vypadají kávové třešně a podívejte se také, jak vypadá cascara. 

Fotogalerie - Novým kávovým hitem je cascara: Kávový čaj je přirozeně sladký a má méně kofeinu než klasická káva

Ukázat 5 fotografií

Zdroje informací:

Freshcup.com: What is Cascara? An Overview of Coffee Cherry Tea 
Fixicoffee.cz: Cascara -nápoj ze slupek kávových zrn
Fairbio.cz: Co je cascara a proč byste ji měli ochutnat?
Mottcoffee.com: What is cascara? Healthy coffee tea
Healthline.com: What Are Tannins in Tea, and Do They Have Benefits?

Recepty k tomuto článku