Pikantní utopenci podle Ostravského Gastrošefa: Influencer ukázal nejen fígl na přípravu cibule do nakládané klasiky
23. 9. 2024 Vaření
Utopenci, pochoutka, kterou si rádi dáme třeba k pivu v hospodě, nebo si je doma sami naložíme podle rodinného receptu, mohou stále překvapit. Jejich příprava totiž může být obohacena o suroviny, které jsme do nich nikdy nedávali. Zajímavý recept nabídl i oblíbený influencer Ostravský Gastrošef.
Za vším hledej peníze
Utopenci, typická česká pochoutka, se stali neodmyslitelnou součástí hospodských i domácích menu již před mnoha desítkami let. Podle legendy je za jejich vznik zodpovědný hostinský Šamánek, který přišel na způsob, jak uchovat buřty, které by mohl prodávat delší dobu, aniž by k tomu potřeboval lednici. Tím vznikla jedna z perel české kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Klasika je snadná
Základní receptura na utopence je poměrně jednoduchá – špekáčky se marinují v octovém nálevu spolu s cibulí, paprikou a různými druhy koření, jako jsou bobkový list, hořčičné semínko nebo nové koření. Kreativitě se ale meze nekladou a dnešní kuchaři přidávají i pikantní feferonky, křen, nebo dokonce sušená rajčata pro vylepšení chuti.
Při přípravě utopenců je však možná víc než suroviny důležitá trpělivost. Je totiž třeba nechat špekáčky marinovat minimálně dva až tři dny, nejlépe však týden, aby do sebe nasály všechny chutě. Mnozí gurmáni doporučují také předem špekáčky lehce opéct, což přidá na jejich výraznosti.
Trik s cibulí
Vlastní způsob přípravy představil na sociálních sítích i food influencer Heřman Gazda, který je známý pod přezdívkou Ostravský Gastrošef. Ten do utopenců přidává pálivé papričky a také má fígl na přípravu cibule, kterou nechává zapařit při vaření nálevu.
Utopenci s pikantními papričkami
Na přípravu pikantních utopenců budete potřebovat: 4 špekáčky, 3-5 kuliček nového koření, 2 lžičky hořčičného semínka, 2 lžičky celého pepře, 3 bobkové listy, 1 lžičku semínek koriandru, 500 ml vody, 200 ml octa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce soli, 2 střední cibule a plechovku chipotle papriček.
Jak na to?
- Do rozpáleného hrnce dejte nové koření, hořčičné semínko, pepř, bobkové listy a koriandr. Koření zalijte vodou a octem. Přidejte sůl a cukr.
- Navrch hrnce položte cedník, do kterého vložte na půlkolečka nakrájenou cibuli, a zakryjte ho poklicí (cibule se zapaří). Vařte zhruba 5 minut.
- Do nálevu přidejte plechovku chipotle papriček a vše zamíchejte.
- Špekáčky nařízněte a odstraňte z nich střívko.
- Do předem dobře umytých a usušených sklenic skládejte ve vrstvách cibuli, papričky z nálevu a špekáčky. Vše zalijte vychlazeným nálevem.
- K servírování budou utopenci připraveni zhruba za týden.
Naše rada: Konzervu chipotle papriček seženete podle velikosti od 30 do 120 korun například v Kauflandu nebo v internetových obchodech s potravinami.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit také klasické utopence:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Skvělý špekáčkový salát podle receptu od řezníka: Ochucený kečupem, worcesterem a majonézou chutná božsky
Jak na ty nejlepší utopence? Kouzlo spočívá v dokonale ochuceném láku, oloupaných špekáčcích a dostatečně dlouhém odležení
Příběh utopenců. Jak vznikla nejslavnější pochutina českých hospod a jak na ty nejlepší?
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí balkán z tvarohu: Báječně chutná, jeho příprava je jednoduchá, vyjde levněji než ten z obchodu a navíc má méně kalorií
Vyzkoušeli jsme osm nejlepších způsobů, jak správně nařezat špekáčky: Takhle se dokonale propečou a nespálí
Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila: Pikantní dobrota s vepřovým masem je do pár minut na stole a přípravu zvládne každý