Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavel Berky se tentokrát pustil do oblíbených ovocných knedlíků.
Zdroj: se souhlasem Pavla Berkyho, koláž Toprecepty

Příprava plněných ovocných knedlíků nemusí být vůbec složitá. Jak dokazuje Pavel Berky, třeba bramborové knedlíky plněné švestkami zvládne podle jeho receptu i kuchařský amatér. Díky strouhankovému posypu navíc oblíbená lahůdka získává křupavost a perfektní chuť.

Snadné a levné

Plněné bramborové švestkové knedlíky jsou pokrmem, který má v české kuchyni dlouhou historii. Tento lahodný dezert, který se často podává i jako hlavní chod, je oblíbený nejen pro svou sladkou chuť, ale také pro snadnou přípravu a dostupnost surovin. 

Jak brambory, tak švestky navíc patří mezi cenově velmi dostupné ingredience, což  je při plánování domácího jídelníčku mnohdy důležitým aspektem.

Dva druhy těsta

Někdo raději volí těsto tvarohové, které se připravuje z tvarohu, mouky, vajec a někdy i másla. Tvarohové těsto je lehčí než bramborové a má jemnou chuť, která se dobře kombinuje se sladkostí švestek.

Bramborové těsto, připravované z vařených a nastrouhaných brambor, hladké mouky a vajec, je však také velmi populární. Jeho pružnost totiž umožňuje snadné zabalení švestek.

Netradiční posyp

Na to vsadil i semifinalista MasterChef Česko z roku 2020 Pavel Berky, který na sociálních sítích ukázal, jak jednoduché je připravit tak vynikající jídlo. „Vzpomněl jsem si na tuhle maďarskou bombu - gombolce, jak jsme jim říkali. Jako děti jsme je zbožňovali,“ svěřil se Pavel.

Ve svém receptu si ještě pohrál se obalením knedlíků. Jejich povrch se tradičně zdobí rozpuštěným máslem a posypává cukrem, mákem či skořicí. Berky ovšem vsadil na strouhankový posyp, kterým dodal pokrmu ještě další rozměr.

Švestkové knedlíky (Gombolce) podle Pavla Berkyho

Na plněné knedlíky podle semifinalisty MasterChef Česko 2020 budete potřebovat: Na knedlíky: 300 g vařených brambor ve slupce, 150 g hladké mouky + na posypání, 1 vejce, 10 zralých švestek, 2 lžíce krupicového cukru a sůl. Na strouhankový posyp: 100 g strouhanky, 50 g másla a 50 g moučkového cukru.

Jak na to?

  1. Den předem si dejte uvařit brambory ve slupce.
  2. V den přípravy si nejprve připravte posyp. Do pánve dejte máslo a na mírném ohni ho nechte zcela rozpustit. Poté přidejte strouhanku a cukr. Za stálého míchání strouhanku restujte až do zlatohnědé barvy. Poté pánev z plotny sundejte a nechte posyp zcela vychladnout.
  3. Nyní už se můžete pustit do knedlíků. Švestky omyjte, překrojte na polovinu a vyndejte pecku. Dejte je do misky a dobře pocukrujte.
  4. Rozpalte pánev a vyskládejte na ní pocukrované švestky řeznou stranou dolů. Přilijte asi 100 ml vody a nechte švestky lehce povařit. Neotáčejte s nimi, jen počkejte, až se tekutina v pánvi zredukuje. Poté pánev z plotny sundejte a nechte švestky zcela vychladnout
  5. Den předem uvařené, oloupané a vychladlé brambory rozmačkejte na kaši bez hrudek. Můžete je také najemno nastrouhat na struhadle.
  6. Do misky dejte brambory rozmačkané na kaši nebo najemno nastrouhané, mouku, vejce a špetku soli. Připravte měkké hladké těsto. Dávejte pozor, abyste těsto příliš dlouho nezpracovávali. Stačí, když se vše propojí a utvoří se kompaktní hmota.
  7. Těsto přeložte na pomoučenou pracovní plochu, uválejte rovnoměrný válec a z něho odkrojte 10 stejných dílů. Vezměte jeden díl a prstami vytvořte placku. Do středu dejte obě poloviny jedné švestky, kraje stiskněte k sobě a uválejte kuličku. Pokud se vám těsto lepí na ruce, nasypte si do dlaní trochu mouky.
  8. Takto připravené knedlíčky ponořte do osolené vroucí vody. Vařečkou je zlehka promíchejte, aby se nepřichytily na dno hrnce. Nechte je vařit, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vařte ještě asi půl minuty, vyndejte je a obalte v připraveném strouhankovém posypu.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit vynikající bramborové knedlíky plněné uzeným masem:

Recepty k tomuto článku