Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát Rumcajs podle ČSN: Ten pravý je s „točeňákem“, lehce pikantní je díky feferonkám
Zdroj: Toprecepty

Pamatujete si salát Rumcajs? V dobách minulých byl jedním z oblíbených salátů tehdejších bufetů, kde se baštil u stolku na stojáka nebo rovnou z papíru či voskovaného kelímku, a zakusoval se rohlíkem. Občas jej seženete i dnes a pokud ne, můžete si jej připravit doma, tak jako kdysi. 

Rychlý oběd z kelímku

Rumcajs patřil do skupiny tehdy populárních majonézových salátů, které byly v dobách předrevolučních tradiční studentskou svačinkou, rychlým obědem nebo večeří ve dny, kdy nebyl čas po návratu z práce vařit.

Ne nadarmo byl označován jako svačinkový salát. V tehdejších „bufáčích“ nebo „lahůdkách“ byl vystaven ve vitrínách po boku pochoutkového, vlašského nebo pařížského salátu. Nejvíc se však podobal salátu camping nebo ševcovský mls.

Salámový salát

Pro Rumcajse bylo typické, že jeho hlavní ingrediencí byl salám. V různých receptech můžete nacházet různé druhy salámů, často se objevuje třeba junior, správně do něj ale patřil salám točený neboli „točeňák“, jak se mu tehdy říkalo.

Zásadní je i způsob jeho krájení – měl by být totiž nakrájený na co nejtenčí kolečka. Salám pak doplňovala jen nakládaná zelenina – kyselé okurky, kapie, feferonky a cibule. Právě těmto ingrediencím salát vděčí za svou pikantní a jemně sladkokyselou chuť.

Saláty podle norem

Saláty se obvykle připravovaly v prodejnách lahůdek či v bufetech vždy čerstvé. Zajímavé však bylo, že všude chutnaly stejně. Alespoň to byl záměr, neboť se všude musely připravovat podle Československé státní normy neboli ČSN, která přesně stanovovala ingredience a postup přípravy.

Recepty na saláty, pomazánky a další studené pochutiny byly sepsány v knize Receptury studených pokrmů, která vyšla v průběhu socialismu hned v několika vydáních. Rumcajs však byl až v pozdějších, je tedy o trochu mladší než výše zmiňované saláty. Důvod je prostý, salát se mohl objevit až v době, kdy byl v televizi vysílán Večerníček o slavném loupežníkovi Rumcajsovi, po němž získal jméno. 

Jak připravit pravý salát Rumcajs podle ČSN?

Proč se salátu říkalo Rumcajs, však jasné není. Manka ho ale slavnému loupežníkovi z lesa Řáholce určitě nedělala, takže pravděpodobně jen šlo o snahu vytěžit z popularity slavného Večerníčku ještě něco víc a zajistit oblibu i salátu.  A pokud na salát vzpomínáte a nemůžete narazit na žádný, který by chutnal jako před lety, můžete si jej nyní udělat doma. Přesně podle normy...

Budete potřebovat: 400 g měkkého salámu, 120 g nakládaných okurek, 80 g cibule, 50 g sterilovaného paprikového salátu (k dostání je např. od značky Viva, případně můžete použít domácí), 50 g nakládaných kapií, 15 g sterilovaných kulatých feferonek, 200 g majonézy, 100 g plnotučné hořčice, 5 g worcesterové omáčky, 10 g octa, 10 g cukru, 1,5 g mletého pepře a 5 g soli. 

  1. Točený salám oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Okurky a cibuli nakrájejte na plátky, přidejte paprikový salát, nudličky kapie a rozsekané feferonky. 
  2. Takto připravené suroviny promíchejte s majonézou a hořčicí. Salát dochuťte worcesterem, octem, cukrem, mletým pepřem a solí. 

Náš tip: Pokud vám klasika podle normy nevyhovuje, můžete si zkusit trochu jiný „Rumcajs“ podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku