Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Legendární čaj Pigi stával kdysi 8,50 Kčs a byl tak populární, že se dostal do písničky
Zdroj: Wikimedia Commons, Autor: Autor zaměstnanec podniku – Nálepky z obalů potravin. Rok 1985. Produkty prodávané v ČSSR. Dovoz z SSSR, NDR a Čínské lidové republiky., CC BY-SA 4.0

Zatímco nejtypičtější kávou v dobách socialismu byla směs Standard, mezi čaji vedl Pigi. Velký výběr čajů nebyl, i tak byl Pigi čaj výjimečný. Šlo totiž o první porcovaný čaj u nás. Jednoduché přípravy se využívalo natolik, že se z jednoho sáčku často dělalo rovnou několik šálků.

Pije se jen Pigi čaj

Ikonickou zelenou krabičku čaje Pigi si pamatuje z dob minulých snad každý, kdo tato léta zažil. Ostatně ani dnes se obal tak nezměnil (hlavně na Slovensku) a nápis Pigi je rovněž téměř stejný. Tento čaj byl tehdy vyhlášený natolik, že se dostal dokonce do písničky skupiny Zenit a mnozí si možná vzpomenou i na část textu: „U nás taká obyčaj, pije sa len Pigi čaj…“

Pigi si získal zákazníky hlavně tím, že šlo o první sáčkový čaj u nás, tedy produkt, který značně usnadnil přípravu čaje. Na nějaké vychutnávání čajů či dokonce čajové obřady se totiž tehdy moc nehrálo a čaj se pil hlavně jako ranní nápoj ke snídani nebo s citronem při nachlazení. 

Čaj z Jemnice

Pigi se začal v československých obchodech prodávat v šedesátých letech, přičemž ten český pocházel z Jemnice na Moravě. Zde totiž sídlil národní podnik Balírny obchodu Praha, který měl monopol na pražení a balení kávy.

Kromě toho zpracovávali i čaj, arašídy, suché plody a koření, sušenou zeleninu, instantní nápoje, rýži či luštěniny. Navíc se tu pekly také zmrzlinové kornouty.  Čaj se sem pak jen dovážel již zpracovaný a zde se pouze porcoval a balil. Ve stejné době se porcovaný Pigi čaj objevil i na Slovensku v Popradě

Pigi nebo PG?

Pigi se v Jemnici vyrábí dodnes pod značkou Jemča (což je zkratka pro JEMnický Čaj) a stále jej mají i na Slovensku v Popradě. Pokud jste přemýšleli, co znamená možná trochu zvláštní jméno čaje, tak v tom není třeba hledat žádnou vědu. Soudruzi se tehdy při vymýšlení názvu zřejmě inspirovali ve Velké Británii u názvu nejprodávanějšího britského čaje PG, který se u nás počeštil.

A pokud bychom měli jít úplně do hloubky, tak vězte, že PG znamená Pekoe Golden, což je označení pro čajové lístky, z nichž se tento čaj vyrábí. Lístky se používají stále stejné již od dob vzniku a pocházejí z Indonésie, hlavně z ostrova Jáva. 

Z jednoho sáčku plná konvice

Čaj Pigi se od počátku pyšní nezaměnitelnou chutí a vůní, jeho největší předností však právě bylo balení po jednotlivých sáčcích, které dnes používáme úplně běžně. Tehdy ale neměl konkurenci, až po letech se objevil ještě Klub čaj a Zlatý čaj. Balení 20 sáčků čaje Pigi kdysi stálo 8,50 Kč.

Zákazník ale značně ušetřil tím, že z jednoho sáčku uvařil i několik čajů, a to i přesto, že intenzita dalších šálků nebyla taková jako u toho prvního. Naštěstí to vždy zachránil cukr, citron, případně ovocný sirup, jímž se běžně čaje doslazovaly hlavně dětem. Možná i tak byla dochucovadla potřeba.

Zlí jazykové totiž tvrdili, že se čaj vyrábí ze zametených zbytků v hale, v níž se balí sypané čaje. Nicméně, i tak je spousta těch, kteří na Pigi čaj nedají dopustit, pijí ho dodnes a oceňují na něm právě jeho stále stejnou chuť. Jen prý už nemá takovou sílu, neboť jeden sáček stačí akorát tak na jeden šálek a zřejmě ani sirup to nezachraní.  

Náš tip: Pokud si místo limonády dáte raději ledový čaj, můžete si jej připravit třeba z Pigi čaje podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Petrov, M.: Retro - Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Jemca.cz: Pigi
Wikipedia.org: Pigi čaj
Popradske.sk: Čierny čaj – Popradský Pigi

Recepty k tomuto článku