Kuře na zelí: Šťavnatý pokrm z jednoho pekáčku dokonale propojí všechny chutě, je jednoduchý a rychlý
26. 9. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na maso se zelím a máte doma kuře? I tato varianta je chutná. Upečte si kuře na zelí v jednom pekáčku. Výborné jídlo je snadné na přípravu a dobrou obměnou kachny nebo vepřového masa. Chutná teplé i studené s chlebem.
Jak upéct kuře se zelím
Zelí je velmi dobrá ingredience, po které saháme spíše v chladnějším období. A teď je pro něj správná příležitost. Se zelím nemusíme péct jen kachnu, výborné je také kuře. A na ochucení toho příliš nepotřebujeme. Na základní variantu, kdy kuře upečeme jako kachnu, stačí tedy pouze sůl a pepř.
Když se rozhodneme upéct kachnu se zelím, obvykle připravujeme obě suroviny zvlášť. Pro zjednodušení můžeme využít jednoho pekáčku a obě ingredience přichystat v něm. Pro změnu můžeme trochu více ochutit maso kořením na kuře.
Mohlo by vás zajímat
Jaké koření na kuře
Kuře nutně nevyžaduje žádné chuťové experimenty, směsí na kuře může být třeba mletá paprika, kmín a sůl. Výborně ovšem ladí také zázvor, kurkuma, sušený česnek, trošička muškátového oříšku a z bylinek pak třeba oregano, tymián a rozmarýn.
Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…
Jak připravit kuře na zelí
Na šest porcí si připravte: 1 větší kuře, 1 kyselé bílé zelí, máslo, sůl, mletý pepř, cukr, 6 stroužků česneku a koření na kuře.
Jak na to? Kuře nakrájejte na šest částí, osolte ho a posypte kořením na kuře. Připravené kuře dejte na chvíli odležet do lednice
Do pekáče dejte na dno tři kousky odkrojeného másla. Ze zelí vylijte šťávu, odstraňte bobkový list a nové koření (pokud tam je) a vložte ho na máslo. Na zelí prolisujte česnek, přidejte jednu lžíci cukru, trochu soli a pepř. Kousky kuřete narovnejte na ochucené zelí, položte na ně čtyři plátky másla a podlijte asi dvěma hrnky vody. Pečte půl hodiny a zelí nakonec dochuťte dle vlastní chuti.
Pak nechte kuře dopéct další půl hodinu na mírném ohni doměkka. Zelí přitom nasákne chutí kuřat. Podávejte buď teplé s bramborovou kaší nebo zastudena s chlebem. Obě varianty jsou výborné.
Náš tip: Upečte si kuře jako kachnu podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku