Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na zelí: Šťavnatý pokrm z jednoho pekáčku dokonale propojí všechny chutě, je jednoduchý a rychlý
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Dostali jste chuť na maso se zelím a máte doma kuře? I tato varianta je chutná. Upečte si kuře na zelí v jednom pekáčku. Výborné jídlo je snadné na přípravu a dobrou obměnou kachny nebo vepřového masa. Chutná teplé i studené s chlebem.

Jak upéct kuře se zelím

Zelí je velmi dobrá ingredience, po které saháme spíše v chladnějším období. A teď je pro něj správná příležitost. Se zelím nemusíme péct jen kachnu, výborné je také kuře. A na ochucení toho příliš nepotřebujeme. Na základní variantu, kdy kuře upečeme jako kachnu, stačí tedy pouze sůl a pepř.

Když se rozhodneme upéct kachnu se zelím, obvykle připravujeme obě suroviny zvlášť. Pro zjednodušení můžeme využít jednoho pekáčku a obě ingredience přichystat v něm. Pro změnu můžeme trochu více ochutit maso kořením na kuře. 

Jaké koření na kuře

Kuře nutně nevyžaduje žádné chuťové experimenty, směsí na kuře může být třeba mletá paprika, kmín a sůl. Výborně ovšem ladí také zázvor, kurkuma, sušený česnek, trošička muškátového oříšku a z bylinek pak třeba oregano, tymián a rozmarýn. 

Zelí

Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…

Jak připravit kuře na zelí

Na šest porcí si připravte: 1 větší kuře, 1 kyselé bílé zelí, máslo, sůl, mletý pepř, cukr, 6 stroužků česneku a koření na kuře.

Jak na to? Kuře nakrájejte na šest částí, osolte ho a posypte kořením na kuře. Připravené kuře dejte na chvíli odležet do lednice

Do pekáče dejte na dno tři kousky odkrojeného másla. Ze zelí vylijte šťávu, odstraňte bobkový list a nové koření (pokud tam je) a vložte ho na máslo. Na zelí prolisujte česnek, přidejte jednu lžíci cukru, trochu soli a pepř. Kousky kuřete narovnejte na ochucené zelí, položte na ně čtyři plátky másla a podlijte asi dvěma hrnky vody. Pečte půl hodiny a zelí nakonec dochuťte dle vlastní chuti.

Pak nechte kuře dopéct další půl hodinu na mírném ohni doměkka. Zelí přitom nasákne chutí kuřat. Podávejte buď teplé s bramborovou kaší nebo zastudena s chlebem. Obě varianty jsou výborné.

Náš tip: Upečte si kuře jako kachnu podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku